1. Anasayfa
  2. Server 2016

Windows Server 2016 NIC Teaming Yapılandırması


1

Bu yazımızda Windows Server 2012 ile birlikte hayatımıza giren NIC Teaming özelliğini Windows Server 2016 üzerinde yapılandırmasını anlatıyor olacağız. Windows Server 2012 öncesinde NIC Teaming özelliğini bu özelliğe sahip Network kartlari üzerinde yapmış olduğumuz yazılımın yapılandırması ile kullanmaktaydık. Windows Server 2012 ile birlikte donanım bağımsız olarak yapılandırabilmekteyiz.Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2 ve Windows Server 2016 sunucu işletim sistemi kurulumu yapılmış sunucular üzerinde 2 ve ya daha fazla Network kartının NIC Teaming özelliği ile yapılandırırarak tek bir Network karti gibi çalışmasını sağlayabiliriz.

Windows Server 2012 ile birlikte gelen NIC Teaming yapılandırması sayesinde 2 Network kartını gruplandırarak tek bir Network kartı gibi çalışmaktadır. Bu yapılandırma ile birlikte sunucumuz üzerindeki herhangi bir Network kartinda arızalanması durumunda diğer Netwok kartı üzerinden sistemimiz çalışmaya devam etmektedir. Ayrıca sunucumuz üzerindeki bütün Network trafiği bu 2 ya da daha fazla Network kartı üzerinden çalışacağı için Loading Balacing ( Yük Dengelemesi ) yaparak Network trafiğinin performansı artacaktır.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum Windows Server 2016 işletim sistemi ile W16DC isminde Ip Adres 192.168.2.200/24 olarak yapılandırılmiş ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortami kurulmuştur.

İkinci sunucum Windows Server 2016 işletim sistemi ile W16NIC isminde ve üzerinde 4 Network Karti bulunmaktadır. Bu sunucumuz üzerinde NIC Teaming özelliğini yapılandırıyor olacağız.

Network and Sharing Center ekraninda sunucumuz üzerinde 4 Adet Network kartını görüyoruz.


Resim-1

Network Connections ekraninda sunucumuz üzerinde 4 Adet Network kartını görüyoruz.


Resim-2

Server Manager konsolunda Local Server sekmesinde NIC Teaming özelliğinin Disabled olarak görüyoruz ve sunumuz üzerinde bulunan 4 Adet Network kartini ve DCHP üzerinde IP Adresi aldığını görüyoruz.


Resim-3

Server Manager konsolunda Local Server sekmesinde Disabled olan NIC Teaming özelliğine yapılandırmak için tıklıyoruz.


Resim-4

NIC Teaming yapılandırma ekrani geliyor karşımıza SERVERS bölümünde sunucumuzla ilgili bilgileri görmekteyiz. TEAMS bölümünde herhangi bir yapılandırma olmadiği için şu anda bir şey görülmemektedir. ADAPTERS AND INTERFACES bölümünde sunucumuz üzerinde Network Adapters leri görüyoruz


Resim-5

TEAMS bölümünde bulunan TASKS ya da Network Adapters bölümünde bulunan herhangi bir Network kartı üzerinde sağ tuş New Team diyoruz.


Resim-6

New Team ekranı geliyor karşımıza Team Name bölümüne yapılandıracağımız NIC Teaming özelliği için bir Name ( İsim ) belirlememiz gerekiyor. Member adapters bölümünde NIC Teaming özelliğininde kullanacağımız Network kartlarını seçmemiz gerekmektedir.


Resim-7

Additional properties bölümünde NIC Teaming için bazı yapılandırma seçenekleri bulunmaktadır.

Teaming Mode seçeneği altında 3 yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

  • Static Teaming : Fiziksel switch ve network kartları üzerinde static route’lar girilerek yapılan yapılandırma. (Aynı switch’e bağlı olarak yapılan yapılandırma.)
  • Switch Independent : İki ya da daha fazla Network kartının fiziksel olarak iki farklı Switch üzerinde bağlı ise bu yapıyı kullanabilirsiniz. NIC Teaming için bağlı bulundukları fiziksel switch’ler üzerinde herhangi bir yapılandırma yapmadan kullanabileceğiniz bir seçenektir.
  • LACP : NIC Teaming içinde bulunan fiziksel network kartlarının bağlı bulundukları fiziksel switch protokolünü desteklerse ve switch’ler üzerinde yapılandırma olursa kullanılan bir yöntemdir. LACP ( Link Aggregation Control Protocol ) gelen trafiği switch’e yönlendirmesini sağlamaktadır.

 

Load balacing mode seçeneği altında 3 yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

  • Address Hash : Gelen paket bir Network kartı üzerinden gelir. Dışarıya giden tüm paketler bütün network adaptörlerini üzerinden gönderilir. ( Inbound tek Outbound çift yönlü )
  • Hyper-V Port : Hyper-V için kullanılan NIC Teaming modeli. ( Bir port diğerlerine göre daha fazla kullanılabilir. )
  • Dynamic : Network kartı ne kadar yoğunsa ( I/O kullanımı ) yükü otomatik olarak yönlendirir.

 

Standby Adapter : Bu yapılandırma ile pasif durumda bekleyecek olan network kartını belirleyebilirsiniz


Resim-8

New Team ekraninda Team Name bölümüne NICTEAM olarak yaziyoruz. Member adapters bölümünde NIC Teaming özelliğininde sunumuz üzerindeki bütün Network kartlarini kullanacağımız için hepsini seçiyoruz. Normal şartlarda Teaming Mode seçeneği Switch Independent olarak Load Balancing mode seçeneği Address Hash olarak seçilir. Standby Adapter seçeneği ise pasif durumda bekleyecek olan network kartını belirleyebilirsiniz. Yapılandırmayı tamamlamak için OK diyoruz.


Resim-9


Resim-10

NIC Teaming yapılandırma ekrani tekrar geri döndüğümüzde TEAMS bölümünde NICTEAM olarak yapılandırmanın geldiğini görüyoruz.ADAPTERS AND INTERFACES bölümünde sunucumuz üzerinde Network Adapters NICTEAM ismi ile yapılandırmış olduğumuz NIC Teaming özelliğinin sunucumuz üzerindeki 4 Adet Network kartının Active olarak görüyoruz.


Resim-11

Network and Sharing Center ekranında NICTEAM ismi ile yapılandırmış olduğumuz NIC Teaming özelliğinin Connected olarak görüyoruz.


Resim-12

Network Connections ekranında NICTEAM ismi ile yapılandımış olduğumuz NIC Teaming özelliğini görüyoruz.


Resim-13

Network Connections ekranında NICTEAM ismindeki NIC Teaming özelliğine statik IP Adresi yapılandırması için sağ tuş Properties diyoruz.


Resim-14

NICTEAM Properties ekraninda Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) seçiyoruz ve Properties diyoruz.


Resim-15

Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) Properties ekraninda yapımız için DCHP Server tarafindan IP Havuzunda dağıtılmayan ve kullanılmayacak olan bir IP Adresini yazıyoruz ve OK diyoruz.


Resim-16


Resim-17

Server Manager konsolunda Local Server sekmesinde NIC Teaming özelliğinin Enabled olarak görüyoruz. NICTEAM  Teaming yapılandırmasını ve 192.168.1.208 olarak yapılandırmış olduğumuz IP Adresini görüyoruz.


Resim-18

Sunucumuz üzerinde NICTEAM ismindeki NIC Teaming özelliğini test etmek için Domain Controller sunumuza ping atarak sırayla Network kartlarını Disabled ediyoruz.


Resim-19

Ethernet0 ismindeki Birinci Network kartını Disabled duruma getiyoruz ve pinglerde herhangi bir kayıp yaşamadığımızı görüyoruz.


Resim-20

Ethernet1 ismindeki Birinci Network kartını Disabled duruma getiyoruz ve pinglerde herhangi bir kayıp yaşamadığımızı görüyoruz.


Resim-21

Ethernet2 ismindeki Birinci Network kartını Disabled duruma getiyoruz ve pinglerde herhangi bir kayıp yaşamadığımızı görüyoruz.


Resim-22

Ethernet3 ismindeki Birinci Network kartını Disabled duruma getiyoruz ve pinglerde normal olarak kayıp yaşadığımızı görüyoruz.


Resim-23

NIC Teaming yapılandırma ekranini kontrol ettiğimizde TEAMS bölümünde NICTEAM olarak yapılandırmamın Warning olarak görüyoruz. ADAPTERS AND INTERFACES bölümünde Network kartlarının Fault Not Found olarak görüyoruz.


Resim-24

Ethernet0 ismindeki Birinci Network kartını Enabled duruma getiyoruz ve ping atmaya tekrar başladığını görüyoruz.


Resim-25

Network Connections ekranında bütün Network kartlarını tekrar Enabled duruma getiyoruz.


Resim-26

NIC Teaming yapılandırma ekranini kontrol ettiğimizde TEAMS bölümünde NICTEAM olarak yapılandirmamin OK olarak görüyoruz. ADAPTERS AND INTERFACES bölümünde Network kartlarinin Active olarak görüyoruz.


Resim-27

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : Windows Server 2016 NIC Teaming Yapılandırması, windows server 2016 nic teaming yapılandırması, nic teaming yapılandırması, NIC Teaming Yapılandırması, NIC Teaming, nic teaming

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 7
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 08/02/2021

    Çok teşekkür ederim,
    Allah razı olsun.
    Çok işime yaradı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir