Hiper Bütünleşik Altyapı (HCI) Nedir
  1. Anasayfa
  2. Sanallaştırma

Hiper Bütünleşik Altyapı (HCI) Nedir

0

HCI Nedir? HyperConverged Infrastructure (HCI) terimi, bir dizi farklı yeni bilgi işlem teknolojisine uygulanan bir endüstri haline geldi. Terimin yanlış kullanımı, HCI’yi bir altyapı çözümü olarak gören birçok BT uzmanı için kafa karışıklığına neden oldmuştur. HCI’nin gerçekten ne anlama geldiğine ve sizin için neden doğru BT çözümü olabileceğine sizlere kısaca anlatacağım.

İlk olarak, HCI’nin ne olduğunu tanımlayalım. Bir HCI çözümünün tüm temel yapı taşlarını birleştiriyor.

HyperConverged Infrastructure “computing, storage, network ve sanallaştırma teknolojisini genellikle ‘node’ olarak adlandırılan tek bir sistemde birleştiren bir BT çerçevesidir. Hiper bütünleşik bir altyapı, geleneksel bir veri merkezinin öğelerini birleştiren yazılım tanımlı bir sistemdir: storage, computing, network ve yönetim. Yazılım tanımlı öğeler hipervizörde veya hipervizör aracılığıyla uygulandığından, tüm kaynakların yönetimi bir Hiper Bütünleşik Altyapının tüm örneklerinde paylaşılabilir.”

Resim-1

Yazılım tanımlı bir platform olarak, dört ana yazılım bileşeni bir HCI platformu oluşturur:
Storage Sanallaştırma: Bu, tek bir storage aygıtı gibi görünmesi için birden çok storage aygıtından fiziksel storage soyutlama işlemidir.

Compute Sanallaştırma: Bu, computer hardware platform’un, operating systems, computer networks, storage devices, vb. sanal bir sürümünü oluşturmaktadır.

Networking Sanallaştırma: Bu, sunucu performansını iyileştirmek için tek bir virtual network veya birden çok bağımsız sanal ağ olarak çalışmalarını sağlamak için fiziksel network kaynaklarının havuzlanması anlamına gelir.

Unified Management: Bu, fiziksel konumlarından bağımsız olarak storage,compute ve network konumlandırılmasına, gruplanmasına ve iş yüklerine sağlanmasına olanak tanır.

Bir Hiper Birleşik Altyapıda, mimari yazılım tanımlıdır, yani tüm bileşenler sıkıca entegre edilmiştir ve ayrı parçalara ayrılamaz. Sanallaştırılırlar.

Aşırı provizyondan kaçınırken en yeni donanımı daha yüksek kullanım oranlarında çalıştırabilirsiniz.
İş yükü dağıtımlarını basitleştirebilirisiniz.
Sistemleri ve lifecycle management’ı yönetimini basitleştirip merkezleştirebilirsiniz.
Sermaye Harcamalarını (CAPEX) %50 Azaltabilir,
Operasyon Giderlerini (OPEX) %30 Azaltamış olursunuz.

Resim-2

HCI, geleneksel 3 katmanlı mimarinin getirdiği zorlukları çözmek için tasarlanmıştır.

HCI, Spine–Leaf Network üzerine kuruludur. Platform genelinde sanallaştırılmış network, compute, storage ve iş yükleri için yük dengeleme teknolojileriyle çözümlenmektedir.. Sistem kaynakları bazında sistem genelinde izlenirler ve bütün bir ekosistem olarak merkezi olarak yönetilirler. Son birkaç yılda, sanallaştırma ve HCI gibi veri merkezi trendleri nedeniyle doğu-batı trafiğinin hacmi artmıştır. Günümüzde network controller, sanal makineler (VM’ler) ve diğer cihazlar, daha önce fiziksel donanım üzerinde çalışan çeşitli işlevleri ve hizmetleri gerçekleştirmektedir. Bu bileşenler birbirlerine veri aktarırken ağdaki trafiği artırırlar ve bu da network performansını olumsuz etkileyen gecikme sorunlarına neden olabilir.

Software-defined networking (SDN), doğu-batı trafiği için başka bir kontrol ve yönetim düzeyi sağlar. Bir yaprak-omurga yapısı üzerinde yazılım tanımlı bir ağ dağıtan kuruluşlar, her bağlantı noktasının eşit niteliğinden yararlanabilir ve güvenlik bölgeleri, trafik ve sanal yer paylaşımlı ağların avantajlarını koruyabilir. Her bağlantı noktası için uç ilkelerini yöneten bir SDN denetleyicisi ile ilkeler bir iş yüküyle taşınabilir. Bu, yapıyı daha çevik ve iş ihtiyaçlarına duyarlı hale getirerek doğu-batı trafik yönetimini daha verimli hale getirir.

En İyi HCI Platformları:

VMware vSAN , HCI ortamlarını destekleyen software-defined storage platformudur. Birleştirilmiş storage cihazları bir sanal depolama havuzu oluşturur. vSAN, vSphere ile entegre olarak sunucular için bulut sanallaştırma sağlar. Bu HCI’yı kullanmanın  yararı, diğer VMware ürünleriyle (vRealize Operations, DRS, vb.) doğrudan entegrasyonudur.

StarWind HyperConverged Appliance (HCA) , tamamen flaş, basit HyperConverged sistemi ve nispeten düşük fiyatları ile StarWind , hala olağanüstü performans ve desteğe ihtiyaç duyan küçük işletmeler için ideal HCI’dır. Bir HyperConverged Appliance veya HCA, minimum iki sunucudan oluşur. Cluster’lar ayrıca failover için iki clsuter’dan oluşur: bir node başarısız olursa, diğeri devralabilir.

Dell EMC VxRail , depolama için vSan içeren VMware ile tam entegrasyon sunar. VxRail ayrıca bir şirketin cloud, geleneksel uygulama geliştirme, hibrit bulut, PaaS veya yerel Kubernetes bölmelerine yönelik ihtiyaçlarına bağlı olarak bir Kubernetes çözümü olan VMware Tanzu’yu sunmaktadır.

Nutanix’s Acropolis Operating System (AOS) , Nutanix’in AHV (Linux KVM üzerine kurulu) olarak bilinen kendi hiper yöneticisi vardır. AOS, Nutanix’in yönetim platformuna da entegre olan software-defined storage çözümüdür.

Azure Stack HCI , şirket içinde çalıştırılabilen cloud tabanlı bir çözümdür. Azure Stack HCI, Windows ve Linux sanal makinelerini bir veri merkezi veya uç ortamında çalıştırır. Storage Alanları Doğrudan, Azure Stack HCI’nin bir özelliğidir ve Windows Server, dahili storage sahip sunucuları software-defined storage cluster olanak tanır.

Resim-3

HCI için Kullanım Örnekleri;

Datacenter consolidation/mixed workloads – Daha küçük veri merkezi , daha düşük TCO maliyeti, sonsuz güncelleme/yenileme döngüleri, tek bir entegre çözümde veri birleştirme ve devam eden operasyonların maliyetini ve karmaşıklığını azaltMAKTADIR.

Edge – Basitleştirilmiş yönetim ve koruma gerektiren uygulama ve veri büyümesi yaşayan çok tesisli uzak konumlar. Kuruluşa, temelde küçük bir veri merkezini kompakt, hepsi bir arada bir sistemde çalıştırmak için gereken özellikleri sağlamaktadır.

Business-critical applications – HCI ile iş açısından kritik uygulamalar, geleneksel 3 Katmanlı altyapıya göre daha hızlı çalışır ve yönetimi daha kolaydır. HCI, kritik uygulamalar için hızlandırılmış performans, yüksek veri verimliliği ve kolay ölçeklendirme sağlar.

Virtual Desktop Infrastructure (VDI) – VDI konuşlandırmaları, ultra hızlı uygulama provizyonu, en yoğun talepte öngörülebilir performans, daha az donanımla daha fazla masaüstü sağlama, yüksek performanslı grafik desteği (GPU), basit yönetim ve ölçeklenebilirlik dahil olmak üzere temel yetenekler sunmaktadır.

Containers – HCI, containers ve microservices application development, özellikle de gelişmekte olan cloud tabanlı uygulamalar için harikadır. Bu yeni uygulama geliştirme mimarileri, BT dönüşümünü yönlendirmek için gereken hıza, basitliğe ve öngörülere ulaşmak için HCI gibi modernize edilmiş bir altyapı yaklaşımına ihtiyaç duyar.

HyperConverged Infrastructure aslında Hem para hem de insan gücü açısından BT yatırımlarını azaltan BT altyapısı hakkında devrim niteliğinde bir düşünme biçimidir. Bir çözümün gerçekten HyperConverged mi, sadece converged mı olduğunu belirlemek zor olsa da, kuruluşunuzun modern BT altyapısından maksimum faydayı elde edebildiğinden emin olmak için HCI çözümlerini kullanabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://en.wikipedia.org/wiki/Hyper-converged_infrastructure

TAGs: Hiper Bütünleşik Altyapı (HCI), HCI,HyperConverged , Infrastructure

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Batuhan DEMİRDAL, 13 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektöründe çeşitli kuruluşlarda Sistem Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Microsoft Sistem Mühendisliği sertifikasyon eğitimlerini tamamlamış ve “Microsoft MCSA” ünvanını almıştır. VMware Sanallaştırma Platformu sertifikasyon eğitimlerini tamamlamış olup VMware VExpert ünvanını almıştır. 2020 yılı itibari ile VMware VExpert PRO ve VExpert SECURİTY ünvanı almıştır. Dell Poweredge Sunucu’ya Müdahale Konusunda Yetkili Sertifikaya sahiptir. Sanallaştırma , Hyper-Converged ve Cloud iş alanında aktif olarak çalışmalar ve projeler yürütmeye devam etmektedir. Batuhan DEMİRDAL, Bilgi Teknolojileri Kıdemli Danışman olarak görev yapmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir