Google Cloud Platform ile Eve-Ng Emülatör Entegrasyonu Seri-1
2

Bu makalede Google Cloud Platform (GCP) ile EVE-NG Emülatörünü entegre etmeyi inceleyeceğiz. Öncelikle EVE-NG Emülatörünün ne olduğuna kısaca değineyim. EVE-NG bizlere gerçek network ürünlerinin işletim sistemlerini, Windows, Linux dağıtımları ve VMware Vcenter ve ESXI gibi ürünleri emülasyon ortamı sunan ve Wireshark desteği olan bir araçtır. CCNP ve CCIE sınavlarına hazırlanırken kullanılabilecek ideal araçlardandır. Aynı zamanda gerçek bir network senaryo kurulumunun provasını yapabileceğimiz bir emülatördür.

Bu makalede Google Cloud Platform ile istediğimiz gibi kaynaklarımızı (CPU, RAM, disk işlemleri) esnek bir şekilde oluşturabileceğimiz ve kullandığımız kadar GCP’ ye ödeme prensibi ile EVE-NG Emülatör entegrasyonunu yapacağız. “Bu çözüm ücretli mi?” dediğinizi duyar gibiyim ama GCP herkese 300$ değerinde bedava kredi tutarını bize tahsis ediyor. Tek yapmamız gereken kendi adımıza kullandığımız bir e-posta hesabı ve kredi kartı/banka kartı bulunması gerekiyor. Hesabınızı sanal banka kartı üzerinden GCP’ ye girerek oluşturabilirsiniz. Burada banka kartı bilgilerinizi girmenizde tereddüt edeceğiniz bir şey yok çünkü Google krediniz bittiğinde size faturalandırma yapmayacaktır. Krediniz bittiğinde Manuel olarak hesabınızı aktif ederseniz artık faturalı bir hesaba geçmiş olacaksınız.

Bu makale Seri-1,Seri-2 ve Seri-3 olmak üzere ayrı ayrı makalelerden oluşmakla beraber kurulum işlemleri 11 adımdan oluşmaktadır. GCP’ ye EVE-NG Emülatörünü eksiksiz bir şekilde kurmak istiyorsanız serinin tüm makalelerini okumanızı tavsiye ederim.

İlk adımımız Google Cloud Platform hesabı oluşturmaktır. Hesabınızı oluşturduktan sonra console.cloud.google.com adresine gitmektir.

Konsola eriştikten sonra GCP’ de projelerimizi gruplamak amacıyla yeni bir proje oluşturmalıyız.

Resim-1

Resim-2

Daha sonra projemize bir isim vermeliyiz.

Resim-3

Projemiz oluşturulduğunda burada bir Dashboard belirir. Buradan projenin faturalandırma bilgileri, Compute Engine verileri, proje bilgileri, kaynak penceresi, API pencereleri vardır.

Resim-4

Proje oluşturulduktan sonra ilgili proje seçilir.

Resim-5

Resim-6

Projeyi ilk açtığımızda “Active Cloud Shell” butonuna tıklamalıyız.

Resim-7

EVE-NG Emülatörünü GCP’ ye kurmak iç içe sanallaştırmayı gerektirir. Bu yüzden emülatörün kurulumuna bir temel atmak için bir Ubuntu imajı oluşturmamız gerekir. Bu imajı aşağıdaki komut ile Active Cloud Shell vasıtasıyla yaparız.

gcloud compute images create nested-virt-ubuntu –souce-image-project=ubuntu-os-cloud –source-image-family=ubuntu-1604-lts –licenses=https://www.googleapis.com/compute/v1/projects/vm-options/global/licenses/enable-vmx

Resim-8

Resim-9

Bu işlemin çıktısında STATUS kısmı READY yazdığından emin olmalıyız.

Resim-10

Active Cloud Shell penceresini kapatıp Compute Engine > VM Instances rotasını izleyip bir sanal makine oluşturacağız.

Resim-11

Bu menüde sanal makinemizi oluşturduğumuzda birtakım özellikler belirleyeceğiz. Bunlar CPU, RAM, disk işlemleri gibi ayarlamalar olacaktır.

VM Instance menüsünde Create butonuna tıklarız.

Resim-12

Açılan menüde sanal makineye isim, sunucumuzun kurulacağı lokasyon, makineye atanacak CPU ve RAM özellikleri, önyükleme diski, kimlik ve API erişimi ve Firewall gibi temel özelliklerimizi ayarlayacağız.

İlk olarak sunucumuza bir isim vermeliyiz. Daha sonra lokasyon bilgilerini varsayılan ayarda bırakabilirsiniz. Makineye verilecek CPU ve RAM kaynaklarını Custom seçeneği ile istediğimiz esnekliklte verebiliriz. Benim seçtiğim kaynaklar 4 Core vCPU, 8GB RAM. Burada bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Öncelikle lokasyon bilgilerini seçmek size kalmış ve benim seçtiğim CPU ve RAM miktarı size referans değildir. Buradaki kaynak seçimleri sizin insiyatifinize kalmıştır. Bu yapıda karmaşık topolojiler ve üst düzey cihazlar kullanacaksanız kaynak seçimlerininiz dikkatli yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu yapıda gerçek işletim sistemleri eş ve gerçek zamanlı bir şekilde çalışacaktır.

Resim-13

Resim-14

Daha sonra Boot disk > Change rotasını izleyelim. Operating System menüsünü Ubuntu olarak değiştirelim akabinde Version bilgisi otomatik olarak kendisi gelecektir . Boot disk Type menüsünde SSD disk ya da standart disk seçenekleri vardır, buradan seçeneğinizi belirleyiniz. Ben standart disk ve 50GB boyut olarak disk seçimimi yaptım.

Resim-15

Bu işlemden sonra Custom Image sekmesine gidip imaj kutucuğuna Active Cloud Shell penceresinde oluşturduğumuz özel imajımız görünecektir. Bu imajı seçip Select butonuna tıklayıp işlemlerimize kaldığımız yerden devam edelim.

Resim-16

Resim-17

Şimdi ise kimlik ve API erişimi kısmında “varsayılan erişime izin ver ” seçeneği işaretli olmalıdır. Firewall kısmında EVE-NG Emülatörüne Web ara yüzünden erişimi sağlamak için HTTP trafiklerine izin vermeliyiz.

Resim-18

Buradan sonra daha fazla Firewall kurallarına erişmek için Management, Security, Disk, Networking, Sole Tenancy kısmına tıklanır. Buradan Networking penceresine gideriz. Ardından Network Interface kısmına tıklarız ve buradan Network Service Tier kısmında standart hizmetler seçilir ve işlem tamamlanır.

Resim-19

Resim-20

Sanal makinemizin ilk ayarlarını gerçekleştirdik. Şimdi ise “Create” butonuna tıklayarak makinemizi oluşturalım.

Resim-21

Resim-22

Makinemize PuTTY ile bağlanma işlemleri ve daha sonraki adımlarımızda WinSCP ile dosya transfer edebilmemiz için bu adımları mutlaka gerçekleştirmemiz gerekir.

VM Instance bölümünde listelenen makine Starting konumunda olmalıdır. Önce makinenin üstüne sonra Edit butonuna tıklanır.

Resim-23

Resim-24

Burada Remote Access bölümünde “Enable Connection to Serial Ports” kutusu işaretlenir ve pencerenin en aşağısına inilir ve kaydedilir.

Resim-25

Resim-26

Bu pencereden çıktıktan sonra Remote Access kısmı SSH olarak kalmalı ve Connect to Serial Console seçeneği “View Gcloud Command” ile değiştirilmelidir.

Resim-27

Daha sonra açılan pencerede “Run In Cloud Shell” butonuna tıklanarak Cloud Shell çalıştırılır ve otomatik olarak bir komut gelir akabinde Enter ile devam edilir.

Resim-28

Devam etmek için Y (Yes) tuşlanır ve bir parola girmemiz beklenir. Burada parolamızı girer ve devam ederiz, işlemler bittikten sonra Cloud Shell kapatılır.

Resim-29

Makinemize PuTTY programından SSH protokolü ile bağlanmak için bir parola belirlememiz gerekir. Bunun için VM Instance penceresinde SSH butonuna tıklarız.

Resim-30

SSH penceresi açılınca Root olmak için şu komutu koşturmalıyız.

sudo -s

Resim-31

SSH Parolamızı belirlemek için aşağıdaki komutu koşturmalıyız.

passwd

Resim-32

SSH girişlerine izin vermek için /etc/ssh/ssh_config dosyası altında birkaç işlem yapmamız gerekir. Bunun için Nano terminal uygulamasını kullanarak dosyayı açmak için şu komutu koşturmamız gerekir.

nano /etc/ssh/ssh_config

Resim-33

Dosyada #Authentication altında permitRootLogin ifadesinin karşısında prohibit-password ifadesini silip onun yerine yes yazmalıyız.

Resim-34

Ardından güvenlik için parola doğrulamayı etkinleştirmemiz gerekir. Bunun için PasswordAuthentication ifadesinin karşısına yes yazılmalıdır.

Resim-35

Daha sonra ise CTRL+X tuş kombinasyonu ile dosya üzerinde yaptığımız değişiklikleri kaydetmemiz gerekir. Yapılan değişikliklerin doğru olarak kaldığını görmek için bu dosyaya tekrar girmenizi ve yapılan değişiklikleri kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Dosyadaki yapılandırmayı düzenledikten sonra SSHD servisini yeniden başlatmalıyız. Bunu yapmak için aşağıdaki komut koşturulur.

service ssh restart

Resim-36

Şimdi bu pencereyi kapatıp PuTTY ile bağlanabiliriz.

Bu makalemizin sonunda Google Cloud Platform yapısına sanal makinemizin hazırlanması ve PuTTY programı ile SSH bağlantıları sayesinde, erişim sağlayabilmek adına birtakım hazırlık konfigürasyonlarımızı bitirmiş bulunmaktayız. Bir sonraki seride ise PuTTY ile sanal makinemize SSH protokolü ile bağlanıp sanal makinemize EVE-NG Emülatör programının kurulumu aşamaları anlatılmaktadır. Sevgi ve saygılarımla gününüzün güzel geçmesini sizlere dilerim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Google Cloud Platform, EVE-NG, Network, Google Cloud Platform Yapısına EVE-NG Emülatör Entegrasyonu, Cloud Computing, Bulut Bilişim, GCP, cisco, virtualization, nested virtualization, emulator, eve emulator, emulated virtual environment next generation, network virtualization

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 11
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1999 yılında Antalya’ da doğdum. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim. Kendimi network teknolojileri, network güvenliği ve server teknolojilerinde uzmanlaştırarak beraberinde yazılım bilgimi geliştirmeyi amaç ediniyorum. Network teknolojileri ile tanışmam okuduğum lisenin 11.sınıf ve 12.sınıfından gelen merak, sevgi ve heyecanımdan doğdu. Kendimi bu işe tutku ile bağlayarak sektörde gördüğüm ve örnek aldığım hocalarım gibi bir ağ sihirbazı olma amacındayım. Sevdiklerimle vakit geçirmeyi, sektörde olan hocalarımdan bir şeyler öğrenmeyi, bilardo oynamayı, futbol oynamayı, yüzmeyi hobi edinen biriyim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Bulmakta güçlük çektiğimiz nadir türkçe kaynaklardan birisi. Harika olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir