Çözümün sanat olduğu platformda msHOWTO seçkin teknoloji konuları ve makaleleri ile sizleri bugün GCP (Google Cloud Platform) yapısında CentOS Entegrasyonu ile tanıştıracak.
İlk adımlarımızdan biri olan yeni bir proje oluşturmakla işe başlayalım.
Resim-1
Resim-2
Projemizin adını isteğimize göre düzenledikten sonra “Create” butonu ile projemizi oluşturalım daha sonra ilgili olan projemizi seçerek bu işlemi sonlandıralım.
Resim-3
Bir sonraki işlemimizde girdiğimiz yeni proje içinde yeni bir sanal makine oluşturmak için “VM Instance” rotasında devam edelim.
Resim-4
Yeni bir sanal makine oluşturmak için “Create” butonu ile devam edelim.
Resim-5
Oluşturulan sanal makinemizin ismini dilediğimiz gibi ayarlayabiliriz. “Machine Configuration” penceresinde “Series” seçeneğini ihtiyaçlarınıza göre ölçeklendirebilirsiniz. Bu bir test ortamı olduğu için makine özellikleri düşük olarak seçilmiştir.
Akabinde ise “Allow Full Access to All Cloud APIs” seçeneğini işaretleyip kimlik ve API erişimlerine izin vermekle beraber sanal makinemizin internetteki HTTP ve HTTPS trafiklerine izin vermek için Firewall izinlerini vermemiz gerekmektedir.
Resim-6
En son olarak ise “Boot Disk” penceresinden CentOS işletim sistemini, versiyon yapısını ve dileğinize göre disk opsiyonlarını belirleyebilirsiniz.
Resim-7
Daha sonra ise “Select” butonu ile disk işlemlerimizi bitirebiliriz.
Resim-8
En son olarak “Create” rotasında devam ederek sanal makine oluşturma ve konfigürasyon işlemlerimizi sonlandırmış oluruz.
Sanal makinemizin ayarlamaları bittiğine göre CentOS kurulum adımlarına geçmek için SSH rotasında GCP yapısında olan terminalimizi başlatalım.
Resim-9
Açılan SSH penceresinde ilk yapmamız gereken paketlerin güncellemesini yapmak olacaktır.
Resim-10
Paket güncellemesi yapmamız için SSH terminalde “sudo yum update” komutunu koşturmak olacaktır.
Resim-11
Sonrasında Nano metin editörünü kurmak için ise SSH terminalde “sudo yum install nano” komutunu koşturarak devam edelim. Bu kurulum zorunlu değildir ama siz dilerseniz bu adımı atlayabilirsiniz.
Resim-12
Akabinde mevcut olan kullanıcımıza güvenlik için bir parola oluşturalım.
Resim-13
Parolamızı oluşturabilmemiz için “sudo passwd” komutunu koşturalım ve parolamızı tanımlayalım.
Daha sonra ise belirli hizmetlere ve bağlantılara izin vermek için güvenlik duvarını etkinleştirelim.
Resim-14
İlk olarak “sudo yum install epel-release” komutunu sonrasında ise “sudo yum install ufw” komutunu koşturarak Firewall kurulumunu başlatalım.
Genel olarak gelen trafikleri reddetme ve giden trafiklere izin vermek maksadı ile SSH terminalimizde gelen trafikleri reddetme için “sudo ufw default deny incoming” komutunu, giden trafiklere izin için ise “sudo ufw default allow outgoing” komutlarını koşturalım.
SSH bağlantılarına izin vermek için ise “sudo ufw allow ssh” komutunu koşturalım.
Resim-15
En son olarak ise güvenlik duvarını faal konuma getirmek için etkinleştirme işlemini “sudo ufw enable” komutu vasıtasıyla gerçekleştirelim.
Resim-16
Daha sonra ise Firewall durumunu gözlemlemek isterseniz ve CentOS üstüne başka servisler kurmak isterseniz “sudo ufw status” komutu ile firewall durumunu öğrenmenizde fayda olacağı kanaatindeyim. Eğer gelen/giden arasında trafiklere izin ya da engel kuralları koymak istiyorsanız senaryonuza göre güvenlik duvarını tekrar elden geçirmeniz gerekecektir.
Resim-17
Kurulumumuzun sonlarına doğru gelirken PuTTY Gen ile sunucumuza bağlanmak için bilgisayarımızda bu uygulamanın yüklü olması gereklidir. Sonrasında PuTTY Gen uygulamasını bilgisayarımızda açalım ve “Generate” butonuna tıklayarak rastgele bir SSH anahtarı üretmesini sağlayalım.
Resim-18
Bu kısımda kısa bir süre beklememiz gerekecektir.
Resim-19
Key Comment ile ilgili olan kısım bizim kullanıcı adımızı belirlemektedir, burayı dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Sıradaki adımımızda çerçeve içinde bulunan anahtarımızı kopyalamamız ve anahtarımızı kaydetmemiz gerekecektir.
Resim-20
Bu işlemi de bitirdikten sonra çerçeve içinde oluşturulan anahtarı kopyalayıp VM Instance menüsünde oluşturulan sanal makinemizin SSH anahtarı bölümüne işlememiz gerekecektir.
Bunun için ilk yapılması gereken sanal makinenin içeriğine girilip SSH anahtarını işlememizdir.
Resim-21
Resim-22
Resim-23
SSH Keys bölümüne gelip Show and Edit ile pencereyi genişlettikten sonra önceden kopyaladığımız anahtarımızı ilgili bölüme yapıştırmalıyız.
Resim-24
Daha sonra yapılan değişiklikleri kaydetmeden çıkmamamız gereklidir.
Bağlantı hazırlıklarına geçecek olursak ilk olarak sunucumuzun Global IP adresini kopyalayalım.
Resim-25
Akabinde PuTTY uygulamasını açarak kopyaladığımız IP adresini ilgili yere yapıştıralım.
Resim-26
Resim-27
Bağlantıyı açmadan önce SSH sekmesinde Auth sekmesine gelerek PuTTY Gen uygulamasında oluşturduğumuz anahtar dosyasını PuTTY uygulamasına tanıtalım.
Resim-28
Resim-29
En son olarak ise Session sekmesine dönüp yeni bir bağlantı kaydedelim. Bağlantımızı kaydettikten sonra ise Open butonuna tıklayarak yeni bağlantımızı açalım.
Resim-30
Resim-31
Kullanıcı adı kısmına önceden belirlemiş olduğunuz(mshowto) bilgiyi girdikten sonra Login işlemi otomatik olarak başarılı olacaktır.
Görmüş olduğunuz üzere GCP yapısında CentOS sunucumuza PuTTY uygulaması üzerinden erişim sağlamış bulunmaktayız. Bu yazımızda GCP yapısına CentOS kurulumunu gerçekleştirip PuTTY uygulaması üzerinden nasıl erişim sağlanacağı anlatılmıştır.
Çözüm büyük bir sanattır, sanat en büyük hizmettir.
Bu konuyla ilgili sorularınızı https://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.
TAGs: Google Cloud Platform, GCP, Cloud Server, CentOS, Open Source Operating System, Cloud Computing, Bulut Bilişim, IT