1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2013

Exchange Server 2013, Shell ile Distribution Group’lara Mail Gönderim Yönetimi


0

Exchange Recipient’larından biri olan Distribution Group’lara Email gönderiminin nasıl yönetilebileceğini gelin bu kısa yazıda beraber inceleyelim. Distribution Group’lar, diğer Exchange Recipient’larını üye olarak kabul ettiği için Email dağıtımında kolaylık sağlar. Distribution Group’lara Email atma yetkisi kontrol edilerek, Group’ların yönetimini sağlayabiliriz. Dağıtım grupları için Email gönderimi yönetimini Exchange Admin Center ile ve Exchange Management Shell ile yapabilirsiniz.


Resim-1

GUI ile yönetim için üstteki kısımlardan faydalanabilirsiniz. Örneklerime Exchange Management Shell ile devam edeceğim.


Resim-2

Daha önce oluşturduğum iki Distribution Group mevcut. Marketing isimli gruba Email gönderme yetkisini JIM ve CIZ isimli iki Mailbox ‘a vereceğim.


Resim-3

Set-DistributionGroup cmdlet’ini kullanarak üstte görüldüğü gibi işlemi yapabiliriz. AcceptMessageOnlyFrom anahtarı yerine AcceptMessagesOnlyFromSendersOrMembers anahtarı da kullanılabilir. Böylece Email göndermeye yetkili bir Mailbox yerine bir başka grup seçilebilir.

Önceki yazılarımda da bir anahtarın hangi cmdlet’ler ile kullanılabileceğini açıklıyordum. Şimdi de AcceptMessagesOnlyFrom anahtarının hangi cmdlet’ler ile kullanılabileceğine bakalım.


Resim-4

Üstteki Output’tan anlaşılacağı üzere Email gönderiminde yetkilendirme Distribution Group’lar dışında diğer Recipient’lar ile de kullanılabilir.

Dağıtım grubuna Email gönderme yetkisi departmana bağlı olarak çok sayıda kullanıcıya verilmek istenirse set-DistributionGroup cmdlet’ini aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.


Resim-5

Dağıtım grubu için yapılandırılan Email gönderme kısıtlamasını iptal ederek bütün Recipient’lara (varsayılanda olduğu gibi) izin vermek isterseniz aşağıdaki cmdlet’i kullanabilirsiniz.


Resim-6

Set-DistributionGroup cmdlet’i ile RejectMessagesFromSendersOrMembers anahtarı da kullanılabilir. Bu cmdlet’leri daha kapsamlı script ‘ler hazırlamak için kullanabilirsiniz.

Herkese neşeli günler dilerim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir