1. Ana Sayfa
  2. Exchange Server 2007

Exchange Server 2007’de Child Domain Yapılandırması Nasıl Yapılır?


0

Exchange Server 2007 kullanılan bir yapı içerisine farklı child domain’lerin katılması sonrasında yapılması gereken işlemler nelerdir? Child domain’deki kullanıcıların da Root Domain’deki Exchange Server’ları kullanmalarının istenilmesi durumunda nasıl bir konfigürasyon gerçekleştirilebilir? Aynı forest içerisine kurduğunuz her yeni domain için yeni bir mail sunucusu kurmak zorunluluğunuz bulunmuyor. Bu makalemde child domain yapısı kullanan firmaların nasıl bir yol izleyebileceklerine dair bir örnek vereceğim.

Makalede bahsi geçen yapı şekil-1’deki gibidir:


Şekil-1

Yeni bir child domain kurduğunuzda root domain üzerinde Active Directory Trust and Services’da aşağıdaki görüntüyle karşılaşmanız gerekir. Şekil-2’de emrea.local, root domain iken test.emrea.local, child domain olarak görüntüleniyor. Root domain’de çalışan mail sunucunuzun daha önceden kurulmuş ve konfigürasyonunun yapılmış olduğunu düşünüyorum.


Şekil-2

Ve yine root domain’in mail sunucusunda ESM > Recipient Configuration > Modify Recipient Scope > Browse şeklinde ilerlediğinizde sadece root domain’in görüntülendiğini kolayca farkedebilirsiniz.


Şekil-3

Peki ama forest’ım içine her kurduğum yeni domain’e yeni bir Exchange Server’mı kurmak durumundayım. Cevap tabi ki hayır. Bu ilk kurulumlardan sonra yapılandıracağınız yeni domainler için gerçekleştirilmesi gereken bir takım işlemler sonucunda yapınızda tek lokasyonda yer alan Exchange Server’lar ile tüm mimarinize mail hizmeti verebilirsiniz. Peki ama nasıl!

Adımlar çok uzun olmamasına rağmen kısa zaman önce yaptığım bir araştırmada adımları tam olarak listeyen bir makaleye rastlayamadım. Şimdi beraber tüm adımları inceleyelim.

1. Child Domain’inizin Domain Functional Level’ını Windows Server 2003’e yükseltin. Bunu yapmak için Start > Programs > Administrative Tools > Active Directory Users and Computers > Domain Adı üzerinde sağ klik > Raise Domain Functional Level’ı klikledikten sonra gelen pencerede minimum Windows 2000 Native’i seçmeniz gerekiyor.


Şekil-4

2. Child Domain’in minimum Native Mode’a geçirilmesinden sonra root domain üzerinde Exchange Command Shell’de aşağıdaki komutlardan sadece bir tanesini çalıştıralım:

> setup.com /preparealldomains

> setup.com /preparedomain:test.emrea.local (kendi child domain adınızı yazmalısınız)

3. EMC > Recipient Configuration > Modify Recipient Scope > diyerek ilerleyelim ve pencerede artık child domain’i de görebildiğimizi doğrulayarak OK’e klikleyelim.


Şekil-5

4. Artık child domain için mailbox yaratabiliriz. EMC > Recipient Configuration > New Mailbox > User Mailbox > New User > diyerek ilerleyelim.


Şekil-6

5. Ve son aşamada test.emrea.local domainde kullanıcı yaratabiliyor olduğumuzu kontrol edelim.


Şekil-7

Bu adımın tamamlanması ile birlikte artık child domain’de istediğimiz objeleri yaratabilir hale geldik. Artık dışarda host edilen domain adı (örneğin, mshowto.org) için Exchange Server üzerinde neler gerçekleştirmemiz gerekiyor bunları inceleyelim.

6. EMC > Organization Configuration > Hub Transport > Sağ Klik > New Accepted Domain’i klikleyelim.


Şekil-8

7. Açılan pencerede Accepted Domain satırına mshowto.org yazalım ve alt taraftan Authorative Domain’i seçelim. Aynı işlemi test.emrea.local içinde tekrarlayalım.


Şekil-9

Bu şekilde Root Domain’deki Exchange Server 2007’yi kullanarak Child Domain için mailbox yaratabilmeniz ve hem içerden hem de dışardan ilgili authoritive domainlere mail almanız mümkün hale geliyor. Tabi ki external bir DNS üzerinde ilgili domain’lerin (mshowto.org) MX kayıtlarının yaratılmış olması ve sizin external IP’nize yönlendirilmiş olması gerekiyor. Tek noktadan yönetim noktasında vazgeçilemeyecek bir mimarinin dizaynı bu şekilde gerçekleşmiş bulunuyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Planning for a Large Exchange Organization

How to Prepare Active Directory and Domains

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?

Yazar Hakkında

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yorum Yap