DigitalOcean Nedir? Sunduğu Hizmetler Nelerdir?
0

DigitalOcean  Nedir? hızla büyüyen New York merkezli bir bulut barındırma hizmeti sağlayıcısıdır. İlk Droplet’i (bulut sunucuyu) 2011 yılında sattı ve Şubat 2016’ya kadar dünyanın her yerindeki müşteriler için 10 milyon Droplet’i yönetmiştir. Şirket bulut teknolojisini basitleştirmeye ve daha çok kullanıcı dostu çözümler sunmaya adamıştır, Linux temelli olması dikkat çekmektedir. DigitalOcean açık kaynak geliştiriciler arasında çok popülerdir ve Microsoft Azure , Amazon Web Services (AWS) gibi rakipleriyle yarışmaktadır.

Digital Ocean kullanıcıların 55 saniye içinde yeni bir SSD bulut sunucu oluşturulabileceğini vurgulamaktadır. Yüksek performanslı hizmet sunmak için SSD tabanlı sanal makineler sunan ilk barındırma şirketlerinden birisi olarak tanınıyor.

Geliştiriciler tarafından altyapısını hizmet ortamı olarak dağıtmak için Droplet olarak adlandırıldığı özel bir Virtual Machine (Sanal Makine) örneği başlatılır.

Resim-1

Droplet Kavramı Nedir?

Sanallaştırılmış donanımın üzerinde çalışan, Linux tabanlı esnek bir sanal makinedir. Yarattığımız her Droplet kullanabileceğiniz yeni bir sunucudur aslında.

Digital Ocean Sunduğu Hizmetler

Bu hizmetin asıl amacı verilerini buluta geçirmek isteyen müşterileri çekmektir. Kullanıcılar için Linux dağıtımı seçmek yerine, önceden yüklenmiş uygulamalarla gelen mevcut Virtual Machine(Sanal Makine) görüntülerinden Droplet oluşturabilme imkanı tanıyor.

Ayrıca geliştiriciler için Droplet’in boyutunu, veri merkezinin hangi coğrafi bölgede olacağını, Ubuntu, CentOS, Debian, Fedora, CoreOS veya FreeBSD gibi işletim sistemlerini seçebileceği özellikleri sunuyor.

Son zamanda yapılan açıklamada Digital Ocean belirli veri merkezlerinde IPv6 adresleri sunuyor. IPv6, IPv4 ile karşılaştırıldığında çok daha geniş bir adres alanına sahip olan IP protokolünün en son sürümüdür.

Tier-1 bant genişliğini kullanan DigitalOcean’ın dünya çapındaki ağı, ihtiyaç duyduğunuz her yerde mümkün olduğunca hızlı ve güvenli bir şekilde verilerinize ulaşabilecek şekilde optimize edilmiştir. Dropletler’in güvenilirliğini artırmak için anında dağıtılabilen yük dengeleyici kullanmaktadırlar.

Bu hizmetler dışında aşağıda DigitalOcean’ı ayıran diğer özelliklerden bahsetmek istiyorum;

IP Adres Yapılandırılması: Kullanıcıların aynı veri merkezinde bulunan bulut sunucularından herhangi birine genel olarak erişilebilen bir statik IP adresini el ile atamalarını sağlar. IP Adresleri düzgün yapılandırıldığında droplet’ler arasında ağ trafiğini yeniden yönlendirmeyi ve tek bir hata noktasını ortadan kaldırmaya yardımcı olan yüksek kullanılabilirlik sunucu yapısı oluşturmayı mümkün kılabilmektedir.

Ücretlendirme: En küçük droplet şekli saatlik $0.007/haftalık ise 5$ Dolar’dır. Özellikleri ise şu şekilde;

  • 512 MB bellek
  • 1 çekirdek
  • 20 GB SSD Disk Alanı
  • 1 TB Transfer

Aşağıda ki tabloda standart Droplet’ler için uygulanan fiyatlandırmayı inceleyebilirsiniz;

Resim-2

Data Center(Veri Merkezi): DigitalOcean’ın 8 farklı lokasyonda veri merkezi bulunmaktadır. Veri merkezi lokasyonları ve kısaltmaları;

  • NYC1, NYC2, NYC3: New York City, Amerika
  • AMS2, AMS3: Amsterdam, Hollanda
  • SFO1, SFO2: San Francisco, Amerika
  • SGP1: Singapur
  • LON1: London, İngiltere
  • FRA1: Frankfurt, Almanya
  • TOR1: Toronto, Kanada
  • BLR1: Bangalore, Hindistan

Ayrıca veri merkezlerinde ki son durumu, hataları buradan görüntüleyebilirsiniz.

DigitalOcean API: Kullanıcıların HTTP isteklerini kullanarak basit, programlı bir şekilde DigitalOcean’da ki droplet’leri ve kaynakları yönetmelerini sağlar.

Kimlik Doğrulama: Birden fazla kişinin 2 faktörlü doğrulama girişine sahip olmasını sağlar. Bu nedenle, şifreyi paylaşmaktan kaçınabilir ve kendi kimlik bilgilerini aynı anda güvende tutabilirler.

Genel olarak bakacak olursak, her sanal makinenin CPU başına aylık 5$ dolara mal olması, SSD tabanlı sanal makine sunması, yönetimi ve basit ekranlar sunması avantajlı gibi görünüyor.

Disk depolama maliyeti ve Kimlik doğrulama faktörü bazen yavaş çalışabiliyor bunun için ek güvenlik önlemleri almak gerekebilir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

http://www.mshowto.org/

TAGs: DigitalOcean Sunduğu Hizmetler, DigitalOcean Veri Merkezi, DigitalOcean Ücretleri, Digital Ocean fiyatları, Linux tabanlı cloud, SSD Cloud

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 12
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Elektronik bölümü mezunuyum. Stajlarımı AvivaSA’da ve QNB Finansbank da uzun dönem olarak yaptım ve Staj süresi boyunca IT departmanlarında görev aldım. Hewlett Packard Enrterprise (HP) firmasında 7 ay Sistem Destek Uzman Yardımcısı pozisyonunda çalıştım. Şuanda yazılım firması olan Cybersoft’da 4 senedir Sistem Uzmanı olarak çalışmaktayım. Windows Server 2008, Windows Server 2012, Active Directory, DHCP, DNS, WSUS, IIS, Hyper-V, VirtualBox, CentOS, Redhat, Atlassian (Jira, Bamboo, Stash, Confluence), Microsoft Azure, Amazon Web Services, Digital Ocean gibi platformlarda uzmanlığım bulunmaktadır. Boş vakitlerimde grafik tasarım, video editörlük, reklam, sosyal medya grafik tasarımı ve dijital pazarlama alanlarında projeler yapmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir