0

Microsoft’un Windows 9 diye çıkartması beklenen yeni işletim sistemini bu hafta içinde San Francisco da gerçekleştirdiği etkinliğinde Windows 10 olarak duyurdu. Microsoft Windows 9’u neden atladı? Bu ismi farklı bir amaç için mi kullanacak? Ya da bir patent sorunu mu yaşandı? Microsoft Windows 9’u atlayarak aileye 10 ile devam etmek istiyor. Peki Neden? Etkinliğin en şaşırtıcı haberi buydu aslında. Özellik açısından baktığımızda yeni özelliklerin birçoğu daha önce sızan bilgileri doğrular nitelikteydi.


Resim-1

Windows 10 un kod ismi “Threshold” du. Threshold kelime anlamı eşik demek. Aslında bu anlamda bazı şeylerin değişeceğinin sinyalini veriyor Microsoft. Değişen ne peki? Start Menü ye geri dönüş mü?

Efsanevi “Başlat Menüsü” tabiki bize sunduğu kolay kullanım ve alışkanlıklarından dolayı bu kadar tartışmayı hakediyor fakat bence buradaki esas sorun bu değil. Gördüğünüz üzere bir versiyon da yok edilen menü kullanıcı geri bildirimleri ile bir sonraki versiyon da hemen geri getirildi.


Resim-2

Bu etkinlikti en önemli görsel yukarıdaki resim bence.

Bilgisayar dünyasının en önemli oyuncularından biri Windows yeni versiyonu ile Kişisel bilgisayar, tablet, ikisi bir arada, cep telefonu vs. Gibi tüm platformlarda tek kullanıcı deneyimi sunmayı hedefliyor.

Bu deneyim görsel olarak aslında birçok anlamda sağlandı. Hem son kullanıcı tarafında hem kurumsal tarafta. Yeni bireysel ve kurumsal ürünlere baktığımızda, Xbox, Microsoft Azure, Windows, Windows Phone vs. Tüm bu platformların görüntüsü aynı.

Yeni vizyonda birleştirilmek istenen en önemli hizmet aslında Mağaza diyebiliriz.

Mobil dünya cihazları ve hizmetleri ile oyunu oldukça değiştirdi. Bu anlamda birçok cihaz devrede iken kullanıcıların en önemli sorunu tüm cihazlarını aynı üreticiden alsalar bile Mağazalar uygulamalar ve deneyimler arasında uyumsuzluklar söz konusu.

Uygulama tarafına baktığımız zaman aslında bu uygulama geliştiricilerin de en önemli sorunlarından birisi. Microsoft aynı işletim sisteminin özde aynı mimariye sahip yapısı ile bu konudaki sorunu çözmeye çalışıyor.

Microsoft’ un en kuvvetli taraflarından birisinin kurumsaldaki tüm hizmet ekosistemini birleşik bir şekilde yönettiğini düşünülürse bu anlamda bu birleşik kullanıcı deneyimi ve uygulama ekosistemini birleştirebilecek en önemli adaylardan birisi.

Apple ve Google buna benzer adımlar atsa da hem Microsoft hem de diğer firmalar tarafından sağlanabilmiş bir özellik değil bu.

Bu birleşik platform ve uygulama deneyimi tüm üreticiler tarafından oldukça önemli verilen bir konu.

Bulut hizmeti üzerinde çalışan her yerden erişebilen bir kod yazdığınızı ve bu kodun tüm cihazlardan çalışabilir olduğunu düşündüğünüzde bu gelişme gerçekten de çok heyecan verici.

Tabi yapılan görsel ve kullanıcı deneyimlerinde ki geliştirmelere bakarken Windows hali hazırdaki hem kurumsal hem de son kullanıcılarını kaybetmek istemiyor. Fakat Windows 8 ile gelen birçok özellik de halen Windows içerisinde barınıyor. Terkedilen teknolojiler yok gibi.

Bu anlamda ben Windows 10 u aynı dedikodularda olduğu gibi Windows 1.0, Windows One gibi bir sürüm olarak tüm platformlar ve kullanıcılar arasında ki deneyimleri birleştirecek ve bundan sonraki sürümlerde bu şekilde devam edecek yeni aile üyelerinin ilki olarak görüyorum.

Kurumsal ve bireysel kullanıcılarını hep tek olarak gören Microsoft yenilenen birçok trende rağmen kendi işletim sistemini her alanda görmek istiyor ve bu konuda en doğru adımı atmak istiyor.

Bize de düşen bu yeniliklere uygun atılan atımları en yakın şekilde takip etmek.

Yazımı geleneksel bir yüzüklerin efendisi cümlesi ile bitiriyorum.

One OS rule them all.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Onur Yüksektepeli - Chief Technology Architect | Micosoft MVP Onur Yüksektepeli Nephocraft firmasının kurucusu aynı zamanda kendi firmasında teknoloji çözümleri mimarıdır. 15 Yıldan fazla IT tecrübesi ile temel uzmanlık alanı olan Platform ve diğer teknolojiler için müşterilerine ürün ve hizmetler sunmaktadır. Microsoft MVP ünvanına sahip Onur Yüksektepeli birçok IT etkinliğinde aktif konuşmacı olarak ve IT topluluklarında yönetici olarak aktif rol üstlenmektedir. Nephocraft firmasın da yönetici olarak oluşturduğu çözümlerde yeni teknoloji gelişmelerini de göz önünde bulundurarak, müşterilerine esnek, yenilikçi, akıllı ve üretken iş çözümleri üretmektedir.Onur Yüksektepeli bulut, platform, data, devops, development gibi konularda aktif danışmanlık ve IT eğitmenliğine de devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir