0

Microsoft Türkiye, bir basın toplantısıyla Windows XP işletim sisteminin gelişmekte olan pazarlar için özel tasarlanan Starter versiyonunu tanıttı.Microsoft-Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, dünyada gelişmekte olan pazarlarda hanelerin yüzde 90’ından fazlasında PC bulunmadığını, Starter Edition’ın kitleleri bilgisayarla tanıştırmayı hedeflediğini belirtti. Arkan, “Türkiye’de hane başına 1.1 televizyon, 2.5 cep telefonu düşüyor, ancak bilgisayarlaşma oranı yüzde 20’den az. Windows Starter’ın hedefi, 300 dolara herşey dahil bilgisayarla yeni kullanıcıları cezbetmek” diye konuştu.

Microsoft-Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan son yıllarda donanım ve yazılım fiyatlarında görülen düşüşün tahminlerin altında kaldığını vurgulayarak, fiyatlarda düşüşün ancak yazılımcılarla donanımcıların ortak kararları ile sağlanabileceğini ifade etti.

‘YETERLİ’ ÖZELLİK, DÜŞÜK MALİYET
Starter Edition işletim sisteminin özellikleri, Arkan’ın ifadesiyle ‘yeterli’, kimi analistlere göre ise ‘kısıtlı’; işletim sistemi daha düşük donanımlı bir bilgisayar gerektirdiği için toplam fiyat da düşüyor. Windows Starter Edition bu tip bir ‘kısıtlı kullanım-düşük maliyet’ mantığının ürünü.

Arkan’a göre, bilgisayarlaşmanın önünde en önemli iki engel, fiyat ve kullanım desteği. Starter Edition yüklü bilgisayarların fiyatı 330 dolar civarında olacak ve 3 yıl sürekli güvenlik desteği verecek. Arkan, kullanıcıların son fiyattan ziyade taksit oranlarına dikkat ettiğini ve taksitlerin buna göre düşük tutulacağını dile getirdi. Yerli üreticilerin tümü yeni işletim sistemini ürün paletlerine ekledi. Yeni işletim sistemi paket olarak ayrıca satılmayacak, bilgisayara yüklü olarak gelecek.

TÜRKİYE’DE YILLIK SATIŞ HEDEFİ 300 BİN
Arkan, Starter Edition’ın hedefinin Dünya’da halen 1 milyar olan PC sayısını 2 milyara çıkarmak olduğunu vurguladı. “Bütün mesele şimdiye dek bilgisayardan çekinmiş kitleleri kazanmak için fiyatının ucuz ve kullanımının kolay olduğuna ikna etmek gerek” diyen Microsoft Genel Müdürü, Türkiye’de 2 yılda 2 milyon PC satmayı hedefliyor. Arkan, bunun yüzde 30’unun, yılda 300 bin Starter Edition olacağını öngörüyor. Türkiye ile bir karşılaştırma olarak Brezilya’yı gösteren Arkan, Latin Amerika’nın en büyük ekonomisinde yılda 600 bin Starter Edition satıldığını belirtti.

Windows Starter Edition Temel Özellikleri
İşletim Arkan’ın temel işlevler olarak tanımladığı, internet, chat, müzik dinleme, fotoğraf uygulamaları, video, VCD gibi işlevleri yerine getirecek. Arkan, kullanıcıların rahatlıkla VCD izleyebileceğini belirtti.

GÜVENLİK AYARLARI
Güvenlik ayarları başlangıçta hazır olacak, Microsoft buna “ayarla unut” adını veriyor. Virüs güncellemeleri otomatik olacak. Bilgisayarda, donanım ve yazılımla ilgili bilgiler veren bir video ve geniş bir dizin bulunuyor. Kullanıcı sırayla bunlara tıklayarak bilgisayarla ilgili temel bilgileri öğrenebilecek.

GENEL ÖZELLİKLER
Starter Edition bilgisayar konusunda iddiasız kullanıcıları hedeflediği için iddialı ve gelişmiş uygulamalara da yer vermeyecek. Microsoft, donanım özelliklerini düşük profil tutarak bilgisayarın fiyatını düşürme yoluna gitti. Arkan bunu “kullanılmayacak uygulamalar için donanımın gereksiz yere gelişmiş olmasını istemiyoruz, bu sayede fiyatı düşük tuttuk” şeklinde açıklıyor.

Starter Edition, Intel Celeron, AMD Sempron, Duron ve Geode çipleriyle 233 MHz standart olarak, 300 ve üstü işlemcilerle çalışacak. İşletim sistemi 64 RAM stardart olmak üzere, maksimum 256 MB olacak, en üst 80 GB’a kadar izin verecek, 1024×768 ekrana oturacak.

STARTER EDITION’DA NELER YOK?
Starter Edition ağ şebekelerine bağlanamayacak ve paylaşıma izin vermiyor. Windows XP’de bulunan birden çok kullanıcının bağlanmasına olanak tanımıyor. İşletim sisteminde üç programdan maksimum üç pencere açılıyor, Arkan, “Yeni kullanıcıların bilgisayara alışması için temiz bir ekranda çalışmaları için bu özelliği koyduk” diyor.

Bilgisayar gelişmiş üç boyutlu oyunlara olanak vermeyecek, Arkan sistemi şöyle açıklıyor; “Kullanıcıların aşırı pahalı ekran kartları almasına gerek olmayacak, zaten bu bilgisayarı kullanacak kişi bu tip oyunları bilen bir kişi olmayacak.”

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Office 2007 Ertelendi

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir