0

Bir önceki makalemizde genel terimleri incelemiş ve dağıtacağımız Office 2007 için package oluşturma işlemlerini gerçekleştirmiştik. Bu makalede ise Program ve Distribution Point konfigurasyonlarına değineceğiz. Paket oluşturma kısmını tamamladıktan sonra bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Sıradaki işleminiz bu paket içerisinde Program oluşturmaktır. Bunun için konsoldaki Packages altında oluşturduğunuz paket dizini altındaki “Programs” bölümüne sağ tıklayarak “New Program” ı tıklayın.


Resim-1

1. Bu ekranda genel bilgileri girebilirsiniz;

  • Name kısmında Program için bir isim belirleyin.50 karaktere kadar kullanım şansınız bulunuyor. Dikkat etmeniz gereken nokta program oluşturduktan sonra bu ismi değiştirememenizdir. Client bilgisayarlar üzerinde bu isim “Run Advertised Programs” ve “Add or Remove Programs” altında görünecektir.
  • Comment kısmında size özel tanımlama bilgileri girebilirsiniz.
  • Command Line kısmında çalıştırılabilir dosyanızı ve bunun komut satırı parametrelerinide belirtebilirsiniz.Biz sade bir kurulum istediğimiz için sadece Browse ile setup.exe çalıştırılabilir dosyasını parametresiz olarak kullandık.Makale serisinin sonunda burada kullanabileceğimiz parametrelere değineceğiz.
  • Start in bölümünde çalıştırılabilir dosyanın dizinini belirtebilirsiniz.İsteğe bağlı bir opsiyondur.
  • Run bölümünde programın client üzerinde çalışacağı modu belirtebilirsiniz.
    • Normal: Program normal mode altında çalışır.Varsayılan seçenektir.
    • Minimized: Program client bilgisayar üzerinde minimized olarak çalışacaktır.
    • Maximized: Program client bilgisayar üzerinde maximized olarak çalışacaktır
    • Hidden:  Program client bilgisayar üzerinde gizli olarak çalışacaktır.Burda dikkat etmeniz gereken hidden modu seçtiğinizde eğer program kurulumu ,kullanıcı müdahelesini gerektiren bir pencere açması gerekirse yükleme başarısız olacaktır.
  • After Running bölümünde kurulum başarılı bir şekilde tamamlandığında client bilgisayar üzerinde gerçekleşmesini istediğiniz aksiyonu seçebilirsiniz.Logoff ve restart bu seçenekleriniz arasındadır.
  • Category bölümünde client bilgisayar üzerinde programın görüneceği kategoriyi belirleyebilirsiniz.

2. Gerekli konfigurasyondan sonra Next ile devam edebilirsiniz.


Resim-2

  • Estimated disk space kısmında yüklemenin başlaması için client bilgisayar üzerinde olması gereken minimum disk alanını belirleyebilirsiniz. Bu değerin altında disk alanı var ise kurulum gerçekleşmeyecektir.
  • Maximum allowed run time bölümünde program kurulumu için gerekli olan maximum süreyi belirtebilirsiniz.Varsayılan değer 102 dakikadır ve bu sure dolduğunda SCCM monitoring işlemini bırakıp diğer paket yüklemelerine geçecektir. Bir alt kısımda ise programın tüm platformlardamı yoksa sadece belirli işletim sistemlerindemi çalışmasını gerektiğini belirtebilme şansınız bulunuyor.
  • Additional Requirements kısmında ise kullanıcılarınız için ek gereksinimler belirtebilirsiniz. Bu client tarafında “Run advertised Programs” altında görücenektir. Örneğin clientlarınıza program yüklemeye başlamadan once diğer tüm uygulamaları kapatmaları gerektiğini söyleyebilirsiniz. Next ile devam edin.


Resim-3

  • Program can run kısmında programın başlaması için gerekli olan gereksinim belirtilir.Programın çalışması için bir kullanıcın oturum açması,bir kullanıcının oturum açmaması yada her iki durumdada kurulumun başlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Run Mode kısmında programın hangi haklarla çalışacağını belirleyebilirsiniz.İlk seçenek seçili olduğunda program oturum açan kullanıcının hakları ile çalışacaktır.Varsayılan değer budur.”Run with administrative rights” seçtiğinizde program administrator hakları ile çalışacaktır.Kullanılan hesap local administrator hesabıdır.” Allow users to interact with this program” seçeneğini seçtiğinizde oturum açan kullanıcı programa müdahele edebilme şansına sahip olacaktır.Bu seçenek sadece ”Run with administrative rights” kutucuğunu işaretlediğinizde aktif olacaktır.
  • Drive mode altında yine seçenekleriniz bulunmaktadır.
    • Runs with UNC name: Program UNC (Universal Naming Convention) ismiyle çalışacaktır.
    • Requires drive letter:Programın çalışabilmesi için bir sürücü harfine ihtiyaç duyduğunu belirtir.SCCM herhangi bir harfi kullanabilir.
    • Requires specific drive letter:Programın çalışabilmesi için spesifik bir sürücü harfine ihtiyaç duyduğu belirtilir.Eğer harf kullanımda ise program çalışmayacaktır.


Resim-4

3. Advanced ekranında program için gelişmiş ayarları belirleyebilirsiniz.

  • Run another Program First” seçeneğini ile programın başlaması için  başka bir programın çalışması gerekli ise bu program belirtebilirsiniz. Eğer önceden çalışması gerekn program başlamazsa asıl programımızada çalışmayacaktır.
  • When this program is assigned to a computer” bölümünde ise “run once for the computer” seçeneğini seçtiğinizde oturum açan kullanıcı için program bir kez çalışır. Diğer kullanıcılar için bir daha çalışmaz.”Runs once for every user who logs on”  seçeneğini seçtiğinizde ise yeni oturum açan her kullanıcı için program bir kez daha çalışacaktır.
  • Supress program notifications” seçtiğinizde client tarafında program yüklemesi başlarken ortaya çıkan bildirim simgeleri görüntülenmeyecektir.
  • Disable this program on computers where it is allowed” kutucuğunu seçtiğinizde atama yapılan tüm bilgisayarlarda programlar listesinden bu program kaldırılacaktır. Aslında bu kutucuk bir nevi konfigurasyonu gerçekleştirilmiş ama henüz dağıtılmayacak programlar için kullanılabilir.


Resim-5

4. Windows Installer penceresinde kaynak dosyalarının otomatik olarak güncellenmesini sağlayabilirsiniz. Böylece yazılımı yükleyen bilgisayarlar daha sonra ek özellikleri yada repair işlemlerini gerçekleştirebilirler. Siz  office 2007 yazılımı için Proww.msi yada EnterpriseWW.msi dosyalarını seçebilirsiniz. Next ile devam edin.


Resim-6

5. MOM Maintenance Mode bölümünde Microsoft Operations Manager için gerekli uyarı(alert) konfigurasyonunu gerçekleştirebilirsiniz.İlk kutucuğu işaretlediğinizde program client bilgisayarda çalıştığında Maintenance Mode(bakım modu) altında çalıştığı için MOM bu program için alert oluşturmayacaktır.
6. Generate Operations Manager alert if this program fails kutucuğunu seçtiğinizde program başarısız olursa MOM application event log altında bir uyarı düşecektir. Gerekli yapılandırmadan sonra next ile devam edin.


Resim-7

7. Şimdiye kadar yapılan konfigurasyonların bir özetini görebilirsiniz. Next ile sihirbazı bitirin. Artık Programs bölümü altında eklediğimiz program görebiliriz. Bu aşamadan sonraki adımınız distribution point konfigurasyonu olacaktır.Yapmanız gereken bu programı varolan distribution pointler üzerinde kullanılabilir kılmaktır. Yalnız bundan once SCCM altında distribution point’inizin olması gereklidir. SCCM kurulumu ile birlikte varsayılan olarak bir adet distribution point gelecektir. Görüntülemek için;

Site Database / <site code-site ismi> / Site settings / Site systems altında Configmgr distribution point görebilirsiniz.


Resim-8

Eğer isterseniz yapınızda birden fazla distribution point oluşturabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken New Role Wizard’ı çalıştırmaktır. Önceki makalelerimizde bu konuya değinmiştik. Varsayılan olarak gelen distribution point üzerine çift tıkladığınızda özelliklerini görüntüleyebilirsiniz.


Resim-9

  • Enable as a standard distribution point: Server site systemlerde varsayılan olarak gelen özelliktir. Bu site system’i standart distribution point olarak belirler.
  • Allow clients to transfer content from this distribution point using BITS, HTTP, and HTTPS: Distribution point’e bağlanan kullanıcıların transferleri Background Intelligent Transfer Service(BITS) , HTTP yada HTTPS ile gerçekleştirmesini sağlar.Bu seçeneği özellikle internet tabanlı yada device clientlar için seçmeniz gereklidir.
  • Allow clients to connect anonymously: Eğer mixed mode altında çalışıyorsanız mobile aygıtlarınızın site’a bağlanması için gerekli olan ayardır.
  • Enable as branch distribution point: Bu site’i branch distribution point olarak belirler.
  • Disk partition: Branch distribution point üzerinde paketlerin saklanacağı partition bilgisi girilir.
  • Group Membership :SCCM altında distribution point gupları belirleyebilirisiniz.

Şimdi oluşturduğunuz paketi distribution point altında kopyalamanız gerekiyor. Bunun için

SCCM altında computer management / Software distribution / Packages / <oluşturduğunu paket> / Distribution Points ‘e sağ tıklayarak New Distribution Point’e tıklayın.


Resim-10

8. İlk ekranı Next ile geçin.


Resim-11

9. Copy Package bölümünde yapınızda bulunan ve paketi kopyalamak istediğiniz distribution point’i seçin. Ben ekstra bir distribution point oluşturmadığım için varsayılan olarak geleni seçerek next ile sihirbazı bitiriyorum.


Resim-12

Distribution point’e kopyalanan paketlerin durumunu gözlemlemek için bir kaç seçeneğiniz bulunuyor. SCCM içerisindeki raporlama özelliğini kullanabilirsiniz.Bunun için;

10. Reporting / Reports altından Distribution status of a specific package raporu seçilerek RUN seçilir. View SMS Reports ile browser üzerinden raporu görüntüleyebilirsiniz.

11. Aynı zamanda Windows Explorer kullanabilirsiniz; Distribution Point ‘in tutulduğu bilgisayar üzerinde Computer Management ekranını açarak Shared Folders/Shares dizinine inebilirsiniz.


Resim-13

12. OFFICE2007DIST makalemizde oluşturduğumuz paylaşımın adıdır. Sağ tıklayıp Open dediğimizde oluşturduğunuz paketin içeriğini görebilirsiniz.


Resim-14

Bir sonraki makalede oluşturduğumuz paketleri clientlara collections konfigurasyonu ile dağıtacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Desktop Deployment Center – Office 2007 Deployment: Overview

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir