0

Bir önceki makalemizde Configuration Manager Client yazılımını yüklemeden once yapmamız gereken konfigurasyonları incelemiştik. Bu makalede ise client yazılımını dağıtabileceğimiz metotları inceleyeceğiz. Configuration Manager Client yazılımını dağıtmak için aşağıdaki gibi farklı dört tane metod bulunuyor.

  • Client Push Yöntemi
  • Software Update Point tabanlı kurulum
  • Group Policy ile dağıtım
  • Manuel kurulum

Configuration Manager Client larinin Client Push yöntemi ile yüklenmesi:

Client Push metodunu kullanarak önceden discover edilmiş bilgisayarlara yada kaynaklara site bazinda yazılımı yükleyebilirsiniz. Bu noktada karşınıza çıkan Client Push installation Wizard isinizi önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Client tarafinda Windows Firewall aktif ise üzerinde

  • File and Printer Sharing
  • Windows Management Instrumentation

Ayrıcalıklarının verilmiş olduğuna dikkat edin. Aynı zamanda clientların Configuration Manager 2007 ile haberleşebilmesi için 80 ve 443 portlarının açık olması gereklidir. Clientlar BITS üzerinden http kullanarak sunucuyla haberleşeceklerdir.

Client Push ile yüklemeleri konfigure etmek için System Center Configuration Manager / Site Database / Site Management / <site kodu> – <site ismi> / Site Settings / Client Installation Methods altında Client Push Installation‘i sağ tıklayarak özelliklerine girebilirsiniz.


Resim-1

General tabında Enable Client Push Installation to Assigned Resources kutucuğunu seçin ve Push installation’un gerçekleşeceği sistemleri seçin. Burada varsayılan değer Servers ve Workstations’dur.


Resim-2

Accounts tabında Configuration Manager’in client bilgisayarlara bağlanırken kullanacağı account bilgisini belirtebilirsiniz. Ben domain administrator grubuna dahil olan built-in administrator hesabının bilgisini girdim.

Client tabında ise yükleme parametrelerini belirtebilirsiniz. Buna birazdan değineceğiz.

Bu noktadan sonra sihirbaz yardımıyla  bilgisayarlara  Client Push yöntemini uygulayabilirsiniz. Eğer daha önceden discover edilmiş client bilgisayarlarınız var ise Client Push Installation Wizard’ı kullanmak için;

1. System Center Configuration Manager / Site Database / Computer Management / Collections altında önceden keşfedilen ilgili bilgisayar yada bilgisayarlara sağ tıklayarak Install Client’a tıklayın.


Resim-3

2. Next ile devam edin.


Resim-4

3. Installation Options sayfasında client installation seçeneklerini yapınıza göre düzenleyebilirsiniz.


Resim-5

Eğer bir değişiklik yapmazsanız collection altında seçtiğiniz bilgisayar ya da bilgisayarlara yükleme yapılacaktır. Always install kutucuğunu seçerseniz client üzerinde önceden yüklenmiş bir yazılım varsa bu yenilenecektir.

Bu noktadan sonra yükleme parametrelerini düzenleyebilirsiniz. Bunu Client Push Installation’i sağ tıklayarak özelliklerindeki Client tabında gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada sadece client.msi dosyası için parametreler belirtebiliriz. Eğer schema extend edildiyse buradaki özellikler Active directory’de publish edilecektir. Peki client.msi dosyası için nasıl parametreler belirleyebiliriz? İsterseniz bu parametreleri inceleyelim.

CCMALWAYSINF: Bu değeri 1 yaptığınızda clientların internet tabanlı olduğunu yani intranet tabanlı clientlarınızın olmadığını belirtiyorsunuz. SCCM 2007 içerisinde internet tabanlı clientlar için ayrı bir yönetim bulunmaktadır. Değeri 1 yaptığımızda Client Connection Type Always Internet olacaktır.

CCMCERTSEL / CCMCERTSTORE / CCMFIRSTCERT: Bu parametreleri native mode altında çalışırken sertfika yönetimi için kullanabilirsiniz. Buna diğer makalede ayrıntılı değineceğiz.

CCMHOSTNAME: Eğer clientlarınız internet tabanlı ise management point’in FQDN değerini belirtir.

CCMHTTPPORT: Client’ın site server ile http üzerinden haberleşeceği port değeridir.Eğer belirtilmezse varsayılan olarak 80 kullanılır.

SMSSITECODE: Clientlara atanacak siteyi belirtmenizi sağlar. Bu 3 karakterlik bir kod ya da AUTO değeri olabilir. Eğer değeri AUTO verirsek client bu bilgiyi active directory üzerinden çekmeye çalışacaktır.

CCMINSTALLDIR: Configuration manager client yazılımının client üzerinde yükleneceği yeri belirtir. Varsayılan olarak bu dizin %Windir%\System32\CCM ‘dir. Örneğin “ CCMSetup.exe CCMINSTALLDIR=”C:\Temp” “gibi bir parameter kullanabilirsiniz.

FSP: Configuration manager 2007 clientları tarafından gönderilen ve alınan durum mesajlarını alan ve işleyen yer olan fallback status point’in yerinin  belirtilmesi için kullanılır.

Client tarafında yükleme işlemini tamamladığınızda denetim masası altında Configuration Manager simgesini görüyor olmanız gerekmektedir.


Resim-6

Bu simgeye tıklayarak client tarafında configuration manager ayarlarını gerçekleştirebilirsiniz. Buna değinmemin sebebi bir client üzerine configuration manager client yazılımını yükledikten sonra onu bir site’a assign etmeniz gerekmektedir. Bu işlemi SCCM içerisinde manuel yada otomatik gerçekleştirebilirsiniz. Manuel gerçekleştirmek için Denetim masasındaki Configuration Manager simgesine tıklayarak Advanced sekmesindeki site code alanını doldurabilirsiniz. Yada discover butonuna tıklayarak bu bilgiyi otomatik olarak almasını sağlayabilirsiniz. Ama yukarıdaki parametreleri girmemizin sebebi site bazında bu ayarları global olarak clientlara dağıtabilmekti.


Resim-7

Software Update Point tabanlı yükleme:

Software update point metodu ile aslında SCCM 2007 clientı bir update noktasına publish edilir. Eğer bir bilgisayar üzerine client yazılımı yüklenmediyse bu clienta active directory üzerinde bir policy  uygulayarak software update point sunucu ismini atayabilirsiniz. Bu ayarı yapmak için ;

4. Oluşturduğunuz GPO üzerinde Computer Configuration / Administrative Templates / Windows Components / Windows Update altında “Specify intranet Microsoft update service location” özelliklerini girin.


Resim-8

5. Bu pencerede SUP olarak kullandığınız sunucunun adresini ve portunu yazabilirsiniz.Yazacağınız port numarası WSUS sunucusundaki IIS ‘de yayınlanan web sitesinin TCP portudur.Yalnız eğer mixed mode altında çalışıyor ve default web site ile software updatelerinizi dağıtıyorsanız port numaranız büyük ihtimalle 80 olacaktır. Bu ayarı gerçekleştirdikten sonra SCCM 2007 konsolu altından ufak bir konfigurasyon daha gerçekleştirmeniz gerekiyor.
6. System Center Configuration Manager / Site Database / Site Management / <site kodu> – <site ismi> / Site Settings / Client Installation Methods altında “Software update point client installation” a sağ tıklayarak özelliklerine girin.


Resim-9

7. Enable Software Update point client installation kutucuğunu seçerek aktif edebilirsiniz. Bu noktadan sonra publish işlemi gerçekleşecektir.

Group Policy Kullanarak Client Installation Yazılımının Yüklenmesi:

Active Directory Group Policylerini kullanarak client yazılımını organizasyonunuzda dagitabilirsiniz. Böylece clientlariniz açıldığında yazılım otomatik olarak yüklenecektir. Burada kullanmamız gereken yükleme dosyası SMS\bin\i386 altında bulunan Ccmsetup.msi’dir.

Eğer kurulum sırasında ya da kurulumdan sonra schema’yi genişlettiyseniz ve de Site Properties altında Advanced tabındaki Publish this site in Active Directory Domain Services kutucuğunu işaretlediyseniz client bilgisayarlar Active directory’i yükleme özellikleri için tarayabilir durumda olacaklardır.


Resim-10

8. Yukarıdaki resimde OU1 isimli organizational Unit üzerinde SCCM 2007’nin kurulu olduğu bilgisayardaki varsayılan paylaşım olan SMS_ASD altındaki ccmsetup.msi dosyasını software update bölümüne assign ettim. Artık bu OU altındaki bilgisayarlara yazılım açılışta otomatik olarak yüklenecektir.

Configuration Manager Clientlarının Manuel Yüklenmesi:

Yukarıdaki yöntemlerin dışında bilgisayarlarınıza manager client yazılımlarını manuel yükleyebilirsiniz. Burada kullanacağınız dosya SCCM 2007 üzerinde client klasöründe bulunan CCMSetup.exe dosyasıdır. Aynı zamanda group policy ile dağıttınız msi uzantılı dosyada parametre belirtememenize rağmen manuel kurulumlarda makalenin başlarında bahsettiğimiz parametreleri kullanabilirsiniz. CCMSetup.exe dosyası gerekli olan tüm yükleme paketlerini client bilgisayarına çeker ve client.msi dosyasını çalıştırarak kuruluma başlar.

ccmsetup.exe /mp:sccm SMSSITECODE=ASD FSP=sccm SMSMP=sccm SMSSLP=sccm CCMINSTALLDIR=”C:\yukleme”

ccmsetup.exe komutu configuration manager client yazılımını yüklemeye başlayacağınız komut. Yalnız tek başına kullanıldığında çok fazla işlevsel olmuyor.Bunun için tüm gerekli parametreleri kullanarak yukarıdaki komutu çalıştırabilirsiniz.Bu parametreleri inceleyelim.

/mp: Buradaki parametreyle belirtilen, yükleme sırasında kullanılacak dosyaları sccm isimli bilgisayardan almasıdır. Bunu dediğinizde kurulum sırasında ccmsetup.exe dosyası otomatik olarak \\sccm\SMSclient\i386 dizinine inerek kurulum dosyalarını kopyalıyor. Eğer siz bu parametreyi belirtmezseniz komutu çalıştırdığınız dizinde bu arama gerçekleşecek ve büyük ihtimalle bulamayacaktır. Peki, bu dosyaları bulamazsa ve locale download edemezse ne oluyor? Otomatik olarak 10 dakika beklemeye geçip tekrardan deniyor. Ben SCCM 2007 kurulu bilgisayarımın ismi olan sccm ‘I belirterek ilk önce gerekli dosyaların client bilgisayara download edilmesini sağladım.

/SMSSITECODE: Bu parametre ile client yazılımın kurulundan sonra clientın site code’u otomatik olarak algılamasını sağlıyoruz. SCCM kurulumu sırasında bir site code giriyoruz ve iletişime geçecek clientların bu kodu bilmeleri gerekli. Sonradan manuel olarak atayabileceğiniz gibi kurulum sırasında buradan da manuel olarak belirtebiliriz.

/FSP: Bu parametreyle aslında bir fallback status point belirttim. Kısaca bu assign işlemi yada deployment işlemi sırasındaki durum mesajlarını alan nokta. Bunu SCCM kurulu makina üzerinde oluşturduğum için aynı şekilde sccm yazdım. SCCM 2007 konsolu altında raporlarda buraya düşen başarılı ya da başarısız status mesajları izleyebilir ve sorunun nerede olduğunu çözebilirsiniz.

/SMSMP: Yine aynı şekilde SCCM üzerinde daha öncesinden bir Management Point oluşturmuştum. Bunu parametrede belirtmemin sebebi eğer clientlarınız bir MP ile iletişime geçemezse ne yazık ki site bilgisini alamayacak ve unmanaged olarak kalacaktır.

/SMSSLP: Server Locator Points bilgisini girdim. Yine aynı şekilde bunu SCCM üzerinde oluşturduğum için hostname yeterli olacaktır. SLP’nin size sağladığı amaçları makalenin başında incelemiştik.

/CCMINSTALLDIR: Bu parametre ile birliktede management yazılımının yükleneceği dizini belirtiyorum. Eğer siz ayrıca bir değer belirtmezseniz varsayılan dizin c:/windows/system32/ccm olacaktır.

Yalnız size tavsiyem bu komutu yazıp kuruluma başlar başlamaz ccmsetup.txt logunu incelemeniz.Örneğin kimi zaman client deployment işlemlerinde clientlar  sitecode ‘u alamayabilirler. Bu noktada tüm parametreleri kendiniz vererek oluşan logu kurulum sırasında inceleyebilirsinz. Buradaki bölümlerden aslında sorunun client tarafında bir management point bulunamamasından kaynaklandığını anlayabilir ve sorunu çözebilirsiniz. Bu yüzden ccmsetup.log dosyasını elinizin altından ayırmayın.Kuruluma başladığınızda aynı dizin altında otomatik olarak oluşacaktır.

Tüm bunların dışında yazılımı clienttan kaldırmak istediğinizde ccmsetup.exe /uninstall çalıştırmanız yeterli.

Buradaki komutların hepsini script haline getirip organizasyonunuzda kullanabilme şansınız bulunuyor. Başarılı bir kurulum gerçekleştirdiyseniz denetim masası altındaki configuration manager simgesine tıklayıp inceleme yapabilirsiniz. Bu işlemlerin hepsinden sonra artık SCCM konsolu altında collections altında önceden discover edilmiş bilgisayarlarınız ve kaynaklarınız artık approved ve assigned olarak görünecektir.


Resim-11

Bu işlemlerden sonra clientlarınızı yönetmeye başlayabilirsiniz. Bu konfigürasyonları bir sonraki makalemizde inceleyeceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir