1. Anasayfa
  2. OMS

Microsoft Operations Management Suite (OMS) İlk Ayarları


0

OMS (Operations Management Suite) makale serimize devam ediyoruz. Serinin üçüncü makalesinde mevcut OMS yapımızın ilk ayarlarının nasıl yapıldığını inceleyeceğiz.

OMS aboneliğine başladığınız anda hiçbir ayarın mevcut gelmediğini veya hiçbir çözümün ana ekran olan “Genel Bakış” ta yer almadığını söylebiliriz. Bu sebepten sistemlerinizi (ister OnPrem, ister Azure, ister AWS v.d) izlemek ve OMS’in sunduğu çözümlerden yararlanmak isterseniz “Settings” kısmını kullanmanız gerekecektir.

Sizlere bahsettiğim ve hiçbir ayarın yapılmadığı OMS Overview ekranını aşağıda görebilirsiniz.


Resim-1

İsterseniz ilk ayarlarımızı yapmaya başlayalım, bunun için “Overview” ekranında yer alan “Settings” bölümüne tıklıyorsunuz. Sonrasında sizlere 3 temel işlemin neler olduğunu gösteren bir arayüz karşınıza geliyor. Bunlardan hiçbiri yapılmadığı için şu an “% 0” olarak bir bilgilendirme de görebiliyorsunuz.

İlk bölüm “Solutions” yani çözümler bölümü, nedir bu bu çözümler derseniz, OMS makale serisinin ilkinde konuştuğumuz Azure, OnPrem, AWS, Linux, Windows v.b. sistemlerinizi yönetmeye yardımcı olacak bileşenlerden oluşan bir galeri diyebiliriz. Bu bölümü serinin diğer makalelerinde detaylıca inceceleyeceğiz. Bu bölümü tamamlamadan önce son bir şey daha belirtmek istiyorum, ekran görüntüsüne ya da OMS Solutions bölümüne geldiğinizde bazı çözümler için MS Azure aboneliğinin olması gerektiğini göreceksiniz.


Resim-2

“Settings” bölümünün ikinci kısmı olan “Connected Sources”ta OMS’in bağlanacağı kaynak ya da kaynakları ayarlamanız gerekiyor. Bu bölümü de OMS makale serimizin ilerleyen kısımlarında detaylandıracağız ama kısa bir özet geçmek gerekirse. Bu bölümden Sunucularınıza agent’lar yükleyebilir, yapınızda SCOM sunucu varsa OMS’e bağlayabilir ya da Azure veya AWS Storage Account’larınızı OMS’in yönetimine dahil ettirebilirsiniz.


Resim-3

“Setttings” bölümünün son kısmı Logs alanına geçersek , bu alandan IIS logs bilgilerini görebilirsiniz.


Resim-4

OMS’in ilk ayarlarının yapıldığı bölümü de bu şekilde inceledik, makale serisi tamamlandığında OMS’in ilk görüntüsünün çok ama çok değişeceğini şimdiden söyleyebilirim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

www.microsoft.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir