0

Bu yazımızda Microsoft Multipoint Server 2011 ürününü tanımaya çalışacağız.

Multipoint Server nedir ?

Windows MultiPoint Server 2011 eş zamanlı olarak bir çok kullanıcının aynı bilgisayarı kullanmasını sağlar. Dolayısıyla kullanıcılarda sadece monitör fare ve klavye yer alıyor olacak ve hepsi Windows MultiPoint Server 2011’e bağlanarak sanki kendi bilgisayarlarıymış gibi işlem yapacaklar. Eğitim kurumları gibi alanlarda daha az maliyet ile sorunsuz çözümler olarak sunulmakta.


Resim-1

Daha detaylı örnekleyecek olursak; bir İnternet Kafe düşünün merkezde bir bilgisayar ve her masada klavye, mouse ve monitör var. Bu sistemde kullanıcılar Multipoint Server üzerine RDP protokolü kullanarak login oluyor ve sanki kendi Microsoft Windows 7 işletim sistemleriymiş gibi kullanabiliyorlar. Yetkili kullanıcı istediği takdirde hangi kullanıcının hangi veriye erişebileceğini, görebileceğini ya da o anda neler yaptığını görebiliyor engelleyebiliyor.


Resim-2

Eğitim kurumları başta olmak üzere örnekte verdiğimiz gibi çeşitli alanlarda da kullanılması muhtemel ve akılcı bir çözüm.

Multipoint Server 2011 Kurulumu

Kurulum öncesi minimum sistem gereksinimleri bu şekilde ama daha detaylı bilgi isterseniz Microsoft’un sitesi üzerinden daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Minimum Sistem gereksinimleri: 2 GHz 64-Bit CPU En az iki Core , 2 GB Ram, 32 GB HDD

Multipoint Server’ ın kurulumu gayet yalın bir ara yüze sahiptir. Kurulum ekranları 2008 R2 /Windows 7 olarak tanıdık gelebilir. Keza Microsoft, Multipoint Server için (Out-of-Box Experience (OOBE) ) değiştirilmiş bir arayüz kullanıyor. Kurulum tamamlanıp giriş yaptığınızda sizi bir Windows 7 ara yüzü karşılayacak çok şaşırmayın…J

Kurulum adımlarımızda birincisi tabi ki DVD’yi tak kuruluma başla adımıdır ki; bu adım klasik Microsoft ekranlarıdır aşina olan arkadaşlarımız için gayet basit gelecektir.

İlk olarak Windows Server R2 tadında bir kurulum gerçekleştireceğiz.


Resim-3


Resim-4


Resim-5

Kurulumlarımız gerçekleştirdikten sonra sistemimiz yeniden başlayacaktır. Başladıktan sonra yeni bir görüntü olan Multpoint Server 2011 Konfigurasyon ekranı bizi karşılayacak:


Resim-6


Resim-7


Resim-8


Resim-9


Resim-10

Bu ekranlardaki kurulumları Step Step geçtikten sonra kurulumumuz bitmiş olacak bu aşamadan sonrası sistemde konfigürasyon yapmak olacak.

Bu konuda da belirli ekranları paylaşmaya çalışacağım normalde demo kurulum gerçekleştirdiğimizden ve test ortamı olduğundan kullanıcı ekranı boş olacağından bu ekranları Technet’ten destekledim.

Home Ekranında Çalışan sunucunuzu görebilir ve gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.


Resim-11

Desktop ekranında da Multipoint Serverda oturum acmış kullanıcıların neler yaptıkları izleyebililir yada bu kullanıcılara destek verebilrisiniz.


Resim-12

User Ekranından kullanıcı oluşturup bu kullanıcılara yetkiler verebilirsiniz.

Resim-13

Evet… Şimdi Multipoint Server kurulumumuzu bitirmiş bulunmaktayız. Peki biraz daha ekstra bilgi verelim, MultiPoint Server ile iki ekran birleştirilebilir, Web siteleri yasaklanabilir ve kullanıldığı takdirde %66 daha fazla kazanç sağlayacaktır. ( 20 kullanıcılı bir eğitim alanı)

kafanızda şöyle birkaç soru oluştuğu kanaatindeyim :

Klavye Mouse ve monitör olacak… Peki tamamda bunları nereye takacağız da Serverla haberleşecek?

Bu konuda bir aracıya ihtiyacınız var bu konuda cok cok çeşit mevcut ben bir örnek olması için ürün paylaşıyorum.


Resim-14

Ben serverı kurdum ama bende Multipoint Server kurulum ekranı gelmedi ?

Bu sıklıkla karşılaşılabilecek bir sorun zira post install olarak çalışıyor eğer ekran size gelmediyse Start > All Programs > Multipoint Server 2011 altında Install scriptini çalıştırmanız için bir link mevcut.

Her kullanıcı için performans nasıl olacak bu dağıtılabilir mi?

Multipoint Server düşük kapasite ile kullanılan client server mimarileri için dizayn edildiği için maalesef yük dağılımı yapılamıyor. Keza öneriler Green IT Kapsamında olabilecek en az donanım ve enerji tüketimi ile maximum verimi almak.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Demiröz, 1983 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimi sonrasında kendi alanlarında uzman ekiplerle çalışarak tecrübe kazandı.Uzun yıllar Netservis bünyesinde proje planlama departmanında görev aldıktan sonra Şu anda Hem Netservis Bilgi sistemlerinde Proje Danışmanlığı, hemde Avea İletişim bünyesinde Senior Specialist olarak görev yapmakta. Uzmanlık alanları; System Center Ürün Ailesi,Windows Server Ailesi, Exchange Server ve Hyper-V, Vmware Sanallaştırma Aileleri, Linux Debian kökeni ve Geliştirmeleri (Ubuntu,Debian, Mint, Ebox,Zentyal,Endian,İredMail Server, Samba, Postfix,Asterix,Sendmail,Roundcube,vs…. ). Sahip olduğu sertifikalar: MCTIP:EA,MCTS,MCSE+S+M,MCP,CCNA,IBM ve CompTIA A+'dır. http://www.mustafademiroz.com Kişisel Web Sitesidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir