1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Microsoft Azure Veri Yönetimi (Data Management) Nasıl Yapılır?


0

Makale serimize devam ediyoruz. Bir önceki yazımızda Microsoft Azure çalıştırma modellerini (compute) değinmiştik. Bu yazıda ise Azure bileşenlerini incelemeye devam edeceğiz ve bu bileşenlerden bir tanesi olan Veri Yönetimi (yani Data Management) yapısına detaylı olarak bakacağız.

Bir uygulama geliştirdiğiniz zaman uygulamanın üreteceği veya ihtiyaç duyacağı veriyi bir veritabanında tutmamız gerekir. Microsoft Azure, üzerinde uygulama geliştirdiğimiz veya çalıştırmak istediğimiz durumlarda verilerin depolanması ve yönetilmesi için gerekli altyapıyı farklı yöntemlerle bize sunmaktadır.

Azure’da oluşturduğumuz Sanal Makine üzerine rahatlıkla SQL Server veya başka bir veritabanı teknolojisini kullanabilir ve bu yapıyı sınırsız şekilde yönetebiliriz. Bu bizim kendi lokal yapımızdaki bir sanal makine üzerinde çalıştırdığımız veri tabanı sunucusu ile aynı işlevi görecektir. Bununla beraber daha öncede bahsettiğimiz gibi bu tip bir yapı oluşturursak bunun bazı yönetimsel gereksinimleri olacaktır. Sunucu bakımı, güncelleme, DB yönetimi, disk yönetimi etc…

Azure bize yönetiminin büyük ölçüde yapıldığı 3 farklı veri yönetimi seçeneği sunar. Bu seçenekler farklı ihtiyaçlara göre belirlenmiştir. Bunlar ilişkisel depolama, potansiyel olarak büyük miktarlarda basit yazılmış verilere hızlı erişim ve yapılandırılmamış ikili depolama, her 3 seçenekte de yüksek erişilebilirlik sağlamak için Azure bu Dataları 3 farklı depolama alanında tutar. Yine hangi seçeneği kullanırsanız kullanın bu veri tüm uygulamalar, kurumsal veri merkeziniz ve istemcileriniz tarafından erişilebilirdir.

Şimdi bu seçeneklere bakalım.

SQL Database

Azure ilişkisel depolama için SQL veri tabanı seçeneğini sunar, SQL veri tabanı bir ilişkisel veri tabanı yönetim sistemi için gereken tüm önemli özellikleri sağlar. Buna atomik işlemler, verilere birden çok kullanıcı tarafından eş zamanlı erişim, veri bütünlüğü, ANSI SQL sorguları ve bilinen programlama araları da dahildir. SQL Server gibi, SQL veri tabanına da Entity Framework, Ado.Net, JDBC ve diğer bilenen veri erişim teknolojileri ile erişilebilir, ayrıca T-SQL dili ve SQL Server Management Studio gibi araçlarda desteklenmektedir.


Resim-2

SQL Database ayrıca bir PaaS örneğidir, buda şu anlama gelir ki; siz Datalarınıza kimlerin nasıl eriştiğini kontrol ederken herhangi bir sunucu bakımı ve yönetimsel görevleri yapmak zorunda kalmazsınız. Yine Federasyon desteği ile büyük veri ile çalışan veya eş zamanlı istemci performansını artırmak isteyen firmalar için bu seçenek çok yararlıdır.

Tables

Bu veri depolama yapısı ise anahtar/değer depolama olarak adlandırılan NoSQL yaklaşımdır, tablolarda bulunan verilere hızlı erişim imkanı sunar. Veri büyüklüğü performansı etkilemez. Verileriniz ne büyüklükte olursa kolayca saklamakta ve basit yöntemlerle geri çağırmakta kullanabileceğiniz bir depolama yöntemidir.


Resim-3

Microsoft Azure Tables, dize, bilgi ve tarihler gibi bir uygulamanın çeşitli türlerdeki özellikleri saklamasına izin verir. Uygulama da grupla ilişkili özgün bir anahtar sunarak o grubun özelliklerini elde edebilir. Birleştirme gibi karmaşık işlemler desteklenmese de tablolar yazılı verilere hızlı erişim sağlar. Aynı zamanda son derece ölçeklendirilebilirdir ve tek bir tablo bir terabayt kadar veriyi tutabilir.

Blobs

Microsoft Azure Blobs yapılandırılmamış ikili verilerin depolanması için tasarlanmıştır. Tek bir blob bir terabayt büyüklüğünde olabilir, medya dosyaları, backup verileri veya ikili bilgileri kullanan bir uygulamanız varsa bu yönetimi kullanabilirsiniz.


Resim-4

Microsoft Azure uygulamaları ayrıca Microsoft Azure sürücülerini de kullanabilir ve bu sayede Blobs bir Microsoft Azure örneği üzerine takılmış olan Windows dosya sistemi için kalıcı depolama sağlar. Uygulama sıradan Windows belgelerini görür fakat içerikleri gerçekte bir blob içerisinde saklanır.

Import / Export

Adından da anlaşılabileceği üzere fiziksel bir diskte ve/veya sanal diskte bulunan bulk Datayı hızlı ve kolay taşıyabileceğiniz bir araçtır. Bazı zamanlarda fiziksel diskimizde bulunan Datayı buluta taşımak istediğimizde bu çok uzun süreler alabilir. Bu Datanın büyüklüğüne göre günler sürebilir bu tür durumlar için ayrıca Bitlocker ile şifrelenmiş diskinizi Microsoft Data Center’a kargo yoluyla gönderebilirsiniz ve/veya bulutta bulunan verilerinizi Microsoft’tan isteyebilirsiniz. Sizin için Microsoft bu Datayı blob depolama yöntemiyle Import edip  ve/veya Export edip yine size geri gönderecektir. Bu hizmet bizim ülkemizde mesafeden dolayı çok kullanışlı olmayabilir fakat böyle bir hizmetin olduğundan bahsetmekte yarar görüyorum.


Resim-5

Bu aracı kullabileceğimiz 2 farklı senaryo bulunmaktadır

Büyük Data Taşıması – Large Data Migration

Diyelim ki Terabaytlarca Datanız var ve bunu buluta taşımak istiyorsunuz, yukarıda bahsettiğim yöntem Datayı internet üzerinden Upload etmektense çok daha kolay olacaktır.

Arşiv Data Geri Getirme – Archived Data Recovery

Bu senaryoda da bulut üzerinde depolanmış olan büyük miktarda Datanız var göndereceğiniz disk e bu Data Export edilir ve istediğiniz lokasyona teslim edilir. Yalnız bu biraz zaman alacağından Site Recovery gibi bir amaçla kullanılamaz, daha çok arşiv Datası veya Backup Datası bu yöntemle taşınabilir.

File Service

Azure Dosya hizmeti bulutta çalışan uygulamalarınız için SMB paylaşım yolu ve erişimi sağlar. Blob hizmetinin en üstünde bulunur ve  aynı erişilebilirlik, sağlamlık ve ölçeklendirilebilirlik ile inherit olur. Ayrıca farklı coğrafi Data Center’lara dağıtılarak güvenli bir şekilde saklanır. Dosya hizmeti üzerinde bulunan Data erişimi bizim kontrolümüzdedir ve network erişimi olan tüm istemcilere istediğimiz ölçüde erişim hakkı verebiliriz.


Resim-6

Azure Dosya hizmetini aşağıdaki senaryolarda kullanabiliriz.

Varolan bir uygulamanın cloud’a taşınmasında ve depolanmasında kullanabilirsiniz.

Paylaştırılmış uygulama ayarları

Bir uygulamanın birden çok instance’ına veya birden çok uygulamanın aynı ayarlarla çalışmasını istediğimiz durumlarda bu ayarları merkezi bir noktada depolayıp gereken tüm istemcilere paylaştırılmasında kullanabilirsiniz.

Hata Giderme verilerinin saklanmasında

Logların, Metric bilgilerinin ve dump dosyalarının birden fazla analiz aracı ve uygulamanın erişmesi gerektiği durumlarda verilerin saklaması için kullanabilirsiniz.

Geliştirme/Test/Hata Ayıklama

Programcılar ve Sistem yöneticileri işlerini yaparken birçok araç kullanırlar. Birçok sanal makinede çalışmaları gerektiğinde bu araçları her bir sanal makineye taşımak zaman alacaktır. Dosya servisi ile bu araçları bir paylaşımda tutabilir ve birçok sanal makineden bu paylaşımlara bağlanarak araçlarına her an erişebilirler.

Bu yazımızda Microsoft Azure Bileşenlerinden Veri Yönetimi modelini – Data Management inceledik.

Referanslar

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir