1. Anasayfa
  2. ISA Server

ISA Server 2006 ile GFI WebMonitor Konfigürasyonu – Bölüm 2


0

İlk GFI WebMonitor kurulumu makalemden sonra bu ikinci makalemde ürünün konfigürasyonunun ne şekilde yapılması gerektiğini inceleyip, ürün üzerindeki hangi bölümün bize ne kazandırdığını inceleyeceğiz.

Kurulumu gerçekleştirdikten sonra IE ayarlarındaki proxy alanına 127.0.0.1 ve port numarasına da 8080 yazıp sonrasında ISA Server üzerinde http://monitor.isa adresini kullanarak GFI WebMonitor konsoluna ulaşabiliriz. Karşımıza gelen ekranın sol tarafında üç ana başlık olan Monitor, Configuration ve General’ı alt başlıklarıyla göreceğiz. Herhangibir başlığa yada altbaşlığa tıkladığınızda o bölümde ilgili ayarlar pencerenin sol tarafında görüntülenmeye başlayacaktır.

1. Active Connections’a kliklediğimizde o anda ISA Server’a istek yapan bağlantıları görebiliriz. Eğer user authentication yapıyorsanız pencerenin Users başlığı altında istek yapan kullanıcı isimlerini de görmeniz mümkün hale geliyor.


Şekil-1

2. URL History’e kliklediğimizde girilen web sayfalarına ait bilgilerin tutulduğunu görmek mümkün. Özellikle girilen siteler, alınan hit ve byte toplamlarını yine user bazında görmek mümkün halde olacaktır.


Şekil-2

3. Users History’e kliklediğimizde hangi kullanıcının yada IP adresinin hangi sitelere girdiklerinin listesini alabiliyoruz.


Şekil-3

4. Last Web Access’e kliklediğimizde karşımıza son girilen 200 sayfanın detayları gelecektir.


Şekil-4

5. Access Permissions’a kliklediğimizde GFI WebMonitor’e erişmesini istediğimiz IP’leri belirleyebiliriz. Default olarak kendi IP’lerinin geldiğine dikkat edelim ve bunları kaldırmayalım.


Şekil-5

6. General Options > Data Retention Options seçeneğini Automatic olarak seçmeniz durumunda GFI WebMonitor’un Memory’de tuttuğu log bilgisi her gece yarısı sıfırlanacaktır. Aksi durumda bu işlemi manuel gerçekleştirmeniz gerekiyor ki, sanırım bu oldukça zahmetli bir işlem olur. Memory’ye yazılan data’nın sıfırlanmaması durumunda hem yazılımın performansı hemde sistem performansı yavaş yavaş düşecektir. Aynı bölümdeki Alerting Options’ı kullanarak ürünün üzerindeki antivirus motorlarının gerçekleştirdiği güncellemeleri yada ürünle ilgili gelebilecek uyarı mesajlarını mail alabilme şansına sahipsiniz.


Şekil-6

7. Site Rating’e kliklediğimizde karşımıza gelecek olan Enable Site Rating seçeneğini seçmemiz halinde ziyaret edilen siteler Yahoo SafeSearch database’inden sorgulanarak kategorize edilebilirler. Buradaki işleyiş tam olarak şu şekilde olacaktır. Ziyaret edilen bir site örneğin adult olarak kategorize edilir ve ISA Server üzerinde otomatik olarak yaratılan Adult isimli URL Set’e kayıt edilir. Bu noktada eğer siz bu URL Set’e Deny veren bir rule tanımlamış iseniz bu girilen siteye giriş bu noktadan sonra kapatılmış olacaktır. WebMonitor’un sadece bu özelliği kullanılarak bile oldukça kullanışlı ve basit konfigurasyonlu bir yapı oluşturulabilir. Bu penceredeki Exceptions seçeneklerini kullanarak ise, uygulamadan etkilenmesini istemediğiniz kullanıcı hesapları, computer hesapları yada web sitelerini manuel giriş yapmanız gerekir.


Şekil-7

8. Web Traffic Scanning’i kliklediğinizde ISA Server üzerinden akan trafiği tarayabileceğiniz üç tane antivirus motorunu karşınızda göreceksiniz. Enable Web Traffic Scanning’i klikleyip sonrasında aşağıda kalan antivirus motorlarından istediklerinizi seçtikten sonra File Type Processing Options ile akan trafikteki uzantıları seçtiğiniz antivirus motorları ile tarayıp taramayacağınızı yada tamamen uzantıyı bloklamak yöntemlerinden bir tanesini tercih edebilirsiniz. WebMonitor üzerinde gelen default listeye eğer sizde kendiniz ek yapmak isterseniz Extended File Type Processing Options’ı kullanabilirsiniz. Bu penceredeki Exceptions seçeneklerini kullanarak ise, uygulamalardan etkilenmesini istemediğiniz kullanıcı hesapları, computer hesapları yada web sitelerini manuel giriş yapmanız gerekir.


Şekil-8

9. BitDefender, Kaspersky yada Norman’a klikleyerek hangi sıklıkla update olmaları noktasında karar verebilirsiniz.

Ve son olarak General sekmesi altında kalan alanlarda versiyon bilgisine, ürünün lisanslamasıyla ilgili bilgilere yada ürünle ilgili bazı linklere ulaşmanız mümkün. Kısacası ISA Server üzerinde çalışacak benzer yazılımlar listemde sanırım ilk sırada yer verdiğim birçok konuda yetenekli ufak ve sorunsuz çalışabilen bir ürün diyebilirim.

Referanslar

Installing GFI WebMonitor

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2005 senesinde www.mshowto.org web sitesini kurmuştur. Sitenin fikir ve isim babasıdır. Son yıllarda Microsoft'ta çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir