1. Ana Sayfa
  2. ISA Server

WSUS Olmayan Network’lerde ISA Server BITS Caching Kullanın


0

Background Intelligent Transfer Service (BITS) büyük boyutlu dataların network performansını düşürmeden taşınmasına izin veriyor. Bu işlem BITS tarafından, network bant genişliği kullanılmadığı anlarda datanın, daha küçük parçalara bölünerek indirilmesi ile gerçekleştirilir. BITS kullanımının en yaygın olduğu nokta sanırım şu sıralarda Windows Update. Şimdi ISA Server 2004 SP2 ile gelen BITS Caching’in nasıl kullanılacağına kısaca bakalım.

 

BITS, WSUS olmayan networklerde ISA ile beraber caching yapılarak kullanılırsa her istemci bilgisayarın Windows Update sitesinden gidip güncellemeleri tekrar tekrar indirmesinin de önüne geçilebiliyor. Örneğin,  1 MB’lık bir güncellemeyi bir client indirdikten sonra o güncelleme için gelecek tüm istekler Cache’den kullanılmaya başlanıyor. Aslında bildiğimiz Caching’i güncellemeleri alırken BITS teknolojisi ile birleştiriyoruz. Şimdi bu işlemi nasıl gerçekleştireceğimize bakalım.

 

1.     Configuration > Cache > Tasks > Create the Microsoft Update Cache Rule’a ulaşalım ve klikleyelim.

 

Şekil-1

 

2.     Gelecek ikinci pencerede Rule Name alanı zaten gri geleceği için bir isim yazmadan default gelen ile devam edelim.

 

Şekil-2

 

3.     Microsoft Product Update Sites  penceresinde default gelen update siteleri dışında Add diyerek sizde ekleyebilirsiniz.

 

Şekil-3

 

4.     Son pencerede Finish diyerek işlemi bitirelim.

 

Şekil-4

 

Şekil-5

   

Kurulumu basit, özellikle Wsus olmayan networklerde kesinlikle kullanılması gereken bir özelllik.

 

Referanslar

 

ISA Server 2004 Service Pack 2

http://www.microsoft.com/technet/isa/2004/plan/sp2.mspx

 

Create the Microsoft Update cache rule

http://www.microsoft.com/technet/isa/2004/help/SRSP2_H_BitsRule.mspx?mfr=true

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?

Yazar Hakkında

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yorum Yaz