0

ISA Server’ın başlıca kurulum amaçlarından biri iç network teki kullanıcılar için internet’ten bilgi getiren bir Web proxy server olarak görev almasıdır. ISA Server bunun yanında kullanıcılarınıza sunduğunuz bilginin hızını arttırmak adına Web caching desteği de sunmaktadır.

Caching nedir?

Caching, ISA Server çalışan bilgisayarın RAM ya da hard diskinde Web içeriğini saklar. Sonrasında bir kullanıcı aynı bilgiyi istediğinde ISA Server cache, kullanıcının ilk talebine nazaran daha hızlı bir şekilde isteğine cevap verir. ISA Server HTTP ve FTP nesnelerinin cachelenmesi için konfigüre edilebilir.

ISA Server Caching’in sağladığı faydalar:

·          Performans artışı: ISA Server firewall arkasındaki bir kullanıcı Web isteğinde bulunduğunda, ISA Server istenen içeriğin cache’de olup olmadığını kontrol eder. Eğer cache’de mevcutsa içerik cache’den kullanıcıya gönderilir. Özellikle büyük ölçekli firmalarda Web içeriğinin cache’den sağlanması Internette uzaktaki bir Web Server’a bağlantı isteğinde bulunulmasından daha hızlıdır. ISA Server cache içeriğini server’ın hard diskinde veya RAM’inde saklar. Yakın zamanda erişilmiş bilgi RAM’de saklanır ve kullanıcılar tarafından erişilmeye devam ettiği sürece RAM’de kalır.

·          Bant genişliği kullanımında azalma: Web caching şirketin internet bant genişliği kullanımını azaltmaya yardımcı olur. Kullanıcılar zaten cache’de mevcut bir içeriği talep ettiklerinde, bu bilgi Internet bandı üzerinde herhangi bir yer işgal etmeden kullanıcıya sunulur.

ISA Server forward ve reverse caching’in ikisini de desteklemektedir.

Forward Caching:

Kullanıcı Internet’teki bir Web Server’daki içeriği talep ettiğinde Forward Caching kullanılır. Kullanıcı HTTP, HTTPS veya FTP isteğinde bulunur ve istek ISA Server tarafından durdurulur. ISA Server içeriği Internet Web Server’dan alır, cache’inde saklar ve istekte bulunan kullanıcıya içeriği döndürür.

Reverse Caching:

Internette bulunan bir kullanıcı Web Publishing ile dış ortama açtığınız, şirketinizde bulunan bir Web server’daki içeriği talep ettiğinde Reverse Caching devereye girer. Internetteki kullanıcı dışarıya açtığımız bu server’dan bilgi istediğinde, ISA Server isteği Web server’a yönlendirir. Web server istenen içeriği ISA server’a gönderir ve ardından istekte bulunan Internetteki kullanıcıya içerik döndürülür. Bu işlemler sırasında ISA Server, aynı isteğin olması durumunda içerdeki Web server’a yeniden erişmek yerine cache’den bilginin döndürülmesi için, istenen bilginin bir kopyasını cache’de saklayacaktır.

ISA Server kurulumu ile varsayılan olarak konfigüre edilmiş boyut 0 MB’dır. Yani herhangi bir içerik cache’lenmez. Caching’i enable etmek için bir cache drive belirlemelisiniz.


Şekil-1

Bunun için ISA Server Management konsolunu açın. Configuration altında yer alan Cache’e tıklayın. Sağ tarafta Cache Drives tabına girin. Tasks bölümü altında Define Cache Drives’a tıklayın. Açılan diyalog kutusunda sürücülerden birini seçin. Maximum cache size (MB) kısmına caching için ayrılacak boyutu girin ve Set botonuna basın.


Şekil-2

Not: Caching için kullanacağınız sürücü yerel bir disk olmalı ve NTFS formatında olmalıdır. Performansın daha iyi olması için seçtiğiniz sürücünün ISA Server sisteminin kurulu olduğu sürücüden, Windows Server sisteminin kurulu olduğu sürücüden ve page file’ın bulunduğu sürücüden farkı olmasına özen göstermenizi öneririm.

Caching enable hale getirildiğinde ISA Server seçtiğiniz sürücüde urlcache adında bir klasör ve içerisinde .cdat uzantısıyla bir dosya oluşturur. Bu dosyanın boyutu Maximum cache size (MB) kısmında belirttiğiniz boyut kadardır. Cache’leme işlemi yapılırken, ISA Server cache’lenen nesneleri .cdat dosyası içine atar. Dosya yeni nesneleri alamayacak kadar dolduğunda, ISA Server eskileri kaldıracaktır. Bu işlemi yaparken kullanılan formül nesnesin ne kadar süredir tutulduğu. Popülaritesi ve boyutudur. .cdat uzantılı bu dosya sadece Web proxy servisi tarafından okunabilir.

Referanslar

Caching and CARP in ISA Server 2006

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir