1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2013

Exchange 2013’te Bulk Management Nasıl Yapılır? Toplu Mailbox Açma vs…


0

MSHOWTO’da çıkmış daha önceki birçok yazıda Exchange Recipient’larından ve yönetimlerinden bahsetmiştik. Recipient yönetiminde, yönetimsel gayreti azaltma adına ya da verimliliği arttırmak için csv (comma separated value) dosyası ile bulk recipient Management önemli bir hal almaktadır. Bulk recipient Management’ta csv uzantılı dosya, veritabanı tablosu gibi kullanılır. Delimiter olarak “,” kullanılır. Her veri, satırlara yazılır. Satırlardaki alanlar birbirinden delimiter ( “,” ) ile ayrılır. CSV dosyasının hazırlanması için Notepad Text Editorü kullanılabileceği gibi daha zengin arayüz sunan Excel kullanılabilir. Excel ile devam edeceğim.


Resim-1

Bir kaç satır oluşturdum. Dosyanın detayları üstteki gibi. Dosyayı *.csv uzantılı halde kaydedebilirsiniz. Daha sonra Notepad ile ve ya Excel ile açarak, içeriğini değiştirebilirsiniz.

Exchange Management Shell’i, Windows PowerShell ile remoting’i ya da PowerShell scripting environment debugging aracını kullanarak aşağıdaki cmdlet’leri çalıştırın ve dosya içeriğinden edinilen veriler ile User Accout’ları ve Mailbox’ları oluşturun.

$parola=ConvertTo-SecureString -AsPlainText Password1 -Force

Import-csv c:\Bulk_Accout_for_CSV.csv | % {new-Mailbox -Name $_.Name -Alias $_.Alias -UserPrincipalName $_.UserPrincipalName -OrganizationalUnit $_.OrganizationalUnit -Password $parola -ResetPasswordOnNextLogon $false }

Windows PowerShell ISE görüntüsü aşağıdaki gibidir.


Resim-2

CSV dosyasındaki verilere göre User Account’ları ve Mailbox’ları oluşturuldu. Gerekiyorsa Excel tablosuna “Password” kolonu eklenerek, parola değişkeni döngü içine alınabilir. Bu durumda döngü ve cmdlet’ler aşağıdaki gibi olacaktır.

Import-CSV C:\Mailboxes.CSV | % {

$parola = ConvertTo-SecureString -AsPlainText $_.Password –Force

New-Mailbox -Name $_.Name -Alias $_.Alias -UserPrincipalName $_.UserPrincipalName -Password $parola

}

Bu işlemi bir adım daha ileri götürebiliriz. Excel tablosunu aşağıdaki gibi düşünelim.


Resim-3

Bu biçimde hazırlanan CSV dosyası ile oluşturulan User Account’ların, yönetimsel iş yükü getirebilecek diğer nitelikleri de yapılandırılmış olacaktır.

Aşağıdaki cmdlet ve döngü ile üstteki CSV dosyasından elde edilecek verileri işleyebiliriz.

$parola=ConvertTo-SecureString -AsPlainText Password1 -Force

Import-CSV C:\ Bulk_Accout_for_CSV1.csv | % {New-Mailbox -Name $_.Name -FirstName $_.FirstName

-LastName $_.LastName -Alias $_.Alias -UserPrincipalName $_.UserPrincipalName

-Password $parola -OrganizationalUnit

$_.OrganizationalUnit -Database NW-BG

Set-User -Identity $_.Name -City $_.City -StateOrProvince $_.State -Title $_.Title -Department

$_.Department

Add-DistributionGroupMember -Identity ResearchDevelopment -Member $_.Name

Add-DistributionGroupMember -Identity Marketing -Member $_.Name

}

Bulk recipient Management için üstte bahsi geçen döngüler ve cmdlet’ler ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilebilir. CSV dosyasını oluşturmak için Active Directory veritabanındaki objelerin niteliklerini “Export” ederek bir base şablon hazırlayabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir