2

Exchange Server 2010Şimdi  Exchange Server 2010 Beta sürümü ilgili download linkinden elde edilebilir. Exchange Server 2010 Beta sürümünün kuruluşuna bu yazımızda olabildiğince detaylı olarak değinerek kurulum yapacağız. Exchange Server 2010 kurulu öncesinde kurulum öncesi hazırlıklara göz atacağız. Exchange Server 2010 sadece Windows Server 2008 Standart ve Enterprise sürümlerine kurulabilir.  Eğer Database Availability Groups ve mailbox database kopyalama yetenekleri kullanılacak ise Windows 2008 Enterprise sürümü kullanılmalıdır. Daha fazla bilgi ve Exchange Server 2010 ile ilgili  ihtiyaçlar  için, Exchange 2010 System Requirements.

İşletim Sistemi kuruluşu sonrasında ihtiyaç duyulan bazı bileşenlerin yüklenmesi gerekmektedir. Bu bileşenler:

İşletim sistemi bileşenleri; RSAT-ADDS (schema update işlemleri için ihtiyaç duyulan bileşen), Web-Server, Web-Metabase, Web-Lgcy-Mgmt-Console, Web-ISAPI-Ext, NET-HTTP-Activation, Web-Basic-Auth, Web-Digest-Auth, Web-Windows-Auth, Web-Dyn-Compression, RPC-over-HTTP-proxy, Web-Net-Ext and Net-Framework.  Bütün Exchange 2010 rollerini tekbir  sunucuda barındıracak iseniz eğer bir önceki belirtilen bileşenlerin yüklenmesi gerekmekteridir. Roller bağımsız olarak kurulacak ise eğer her rol için gerekli bileşen listesini Exchange 2010 Prerequisites ilgili linkten elde edebilirsiniz. Mailbox, Client Access, Hub Transport sunucu roller  için ihtiyaç duyulan bileşenlerin kurulumu için aşağıdaki komut kullanılmalıdır:

ServerManagerCmd -i RSAT-ADDS Web-Server Web-Metabase Web-Lgcy-Mgmt-Console Web-ISAPI-Ext NET-HTTP-Activation Web-Basic-Auth Web-Digest-Auth Web-Windows-Auth Web-Dyn-Compression RPC-over-HTTP-proxy Web-Net-Ext -Restart

Exchange 2010, kurulum ihtiyaçlarına Edge Transport Sunucu rolü dahil ilgili bilgilere Exchange 2010 Prerequisites‘den ulaşabilirsiniz.

Failover-Clustering için  ihtiyaç duyulan bileşenleri görmemiş olabilirsiniz. Bu bileşenler işletim  sisteminin Clustering destekli olması yeterlidir. Bir sonraki makalemizde bu konu ayrıntısı ile işlenecektir.

Exchange Server 2010 kurulum öncesi ihtiyaçları ServerManagerCmd komutu aracılığı ile \Scripts klasörü altında yeralan Cevap Dosyaları kullanılabilir. Komut sıralaması ServerManagerCmd -ip <Name of File>.  Şeklindedir. Örneğin:

ServerManagerCmd -ip Exchange-CAS.XML

Daha sonra kurulum için gerekli uygulamalar şunlardır:

Microsoft .NET Framework 3.5
Windows Remote Management (WinRM) 2.0 CTP 3
Windows PowerShell 2.0 CTP 3

Güncelleme KB 951725
Güncelleme KB 950888
Güncelleme KB 951116
Güncelleme KB 952664
Güncelleme KB 953290
Güncelleme KB 958178

Farklı roller ile birlikte kullanılacak olan uygulamalar ile ilgili Exchange 2010 Prerequisites ler için ilgili linkten yararlanabilirsiniz. İlgili güncellemeler yapıldıktansonra Microsoft Update üzerinden son güncellemeleri kurulum öncesinde tamamlayın. Bu işlemlerden sonra sunucunuzu yeniden başlatın. Artık Exchange 2010 kuruluma bağlayabilirizi. Kuruluş işlemlerini iki şekilde yapabiliriz; Komut satırından veya grafik ara yüzü ile kurulumu yapabiliriz. Biz örneğimizde grafik arabirimini kullanacağız.

1. Kurulum kaynakları  içerisinde ana dizinde bulunan setup.exe çalıştırılarak kurulum aşama ekranı çalışıtırılır:


Resim-1

2. Exchange 2010 kurulum ekranı  daha önce Exchange 2007  kurulum ekranına benzerlik göstermektedir.  Kurulum öncesi ihtiyaçların tamamının karşılanması durumunda gerekli bileşenlere ait  adımlar pasif olarak görüntülenecektir. Daha öncesinde ilgili kurulumları yaptığımızdan dolayı  Step 4: Install Microsoft Exchange adımı ile işlemlerimize devam edeceğiz.

3. Grafik ekranda 4. Adımı seçmemiz sonrasında kurulum esnasında kullanılacak olan dosyalar kurulum süresince arka planda geçici klasörler altına kopyalanarak kurulum devam edecektir.


Resim-2

4. Kurulum işlemlerinin ilk adımına ait dosya kopyalama işlemleri tamamlandıktan sonra bir sonraki ekran olan bilgilendirme ekranı ile karşılaşacaksınız:


Resim-3

5. Next tıklanır, ve Dil  dosyaları hedefinin seçildiği sayfa karşınıza gelecektir:


Resim-4

6. Farklı bir dil seçeneği seçmeden devam etmek için varsayılan ayar olan Continue setup without language files seçip  Next‘e tıklayın. Dil Paketi bilgilendirme sayfası karşınıza gelecektir:


Resim-5

7. Next tıklanır ve License Agreement sayfasına geçilir:


Resim-6

8. Lisans anlaşması okunduktan sonra, I accept the terms in the license agreement seçilir ve Next tıklanır. Error Reporting sayfasına geçilir:


Resim-7

9. Error Reporting sayfasında No seçeneği seçilerek Next tıklanır. Kurulum tipi sayfasına geçilir:


Resim-8

10. Öncelikli olarak Exchange 2007 den farklı olarak seçenekler içerisinde Cluster mailbox server rolü liste içerisinde yer almamaktadır. İlgli özellik kurulum işlemleri geçrekleştirildek sonra yapılacağından kuruluş aşamasında bu seçenekler yer almamaktadır.

11. İkincil olarakda  varsayılan kurulum yolu farklılık göstermektedir. Eğer Custom Exchange Server kuruluşunu seçerseniz  Server Role seçim sayfasını görürsünüz:


Resim-9

12. Eğer kuruluş tipinde Typical Exchange Server Installation kullanılacak ise Next değil ise  Custom Exchange Server Installation seçilir  Next tıklanır, Custom Exchange Server Installation seçeneği sonrasında ilgili roller seçilir ve  Next tıklanır, Exchange Organization sayfasına geçilir:


Resim-10

13. Exchange Organizationunuz için bir isim berlier ve Next tıklanır.  Client Settings sayfasına geçilir:


Resim-11

14. Eğer Exchange Organizationunuzda Outlook 2003 veya öncesi sürümler kullanılacak ise eğer public folder database ihtiyacı doğacaktır. Bu nedenle kullanılacak ise eğer Yes  kullanılmayacak ise No  seçilir. Varsayılan değer No’ dur. Next tıklanır.

15. Customer Experience Improvement Program (CEIP) sayfasına geçilir:


Resim-12

16. Exchange Server’ın hangi alanda kullanıldığı ve müşteri deneyimi geliştime programına katılım ile ilgili seçeneklerin bulunduğu ekrandan ilgili  organization içeriğini ve programa katılım için Join the Exchange Customer Experience Improvement Program seçilir ve Computer-Related Products/Services içerisinde ilgili yapı seçilir.

17. Next tıklanır.  Readiness Checks sayfasına geçilir ve Setup otomatik olarak dil paketlerini ve seçilen sunucu rollerinin kurulum öncesi kontollerini gerçekleştirir.


Resim-13

18. Readiness Check tamamlanmış sayfasına örnek yapılar şu şekildedir:


Resim-14

19. Bu noktada sistem ve sunucu kurulum işlemleri için hazır hale gelmiştir.Install tıklanır ve sırası ile  Exchange 2010 Mailbox, Client Access and Hub Transport server rolleri, sonrasında Exchange Management tools (Exchange Management Console ve Exchange Management Shell) yüklenir.

20. Setup işlem durumu ve durum bilgilendirme sayfası:


Resim-15

21. Setup başarılı bir şekilde tamamlandığında, sonlandırılmış sayfa şu şekildedir:


Resim-16

22. Görüldüğü üzere Exchange 2010 kurulumu kolay ve oldukça basittir.

23. Kurulum işlemlerinin sonlandırılması sonucunda sistemin yeniden başlatınız. Ancak öncesinde kurulum ekranını Finish ile sonlandırmadan önce Finalize installation using the Exchange Management Console checkbox’ı boşaltın, ve Finish’e tıklayın.Kurulum yönlendirme ekranına tekrar geri dönmüş olacaksınız bu ekranda  Close tıkladığınızda kurulum yönlendirme ekranı kapanacak ve Confirm Exit dialog penceresi görünecektir:


Resim-17

24. Yes tıklayın.

Exchange Server 2010 kuruluşu bu adımlar sonrasında  tamamlanmış  olacaktır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981 Konya Doğumlu. Teknik Lise öğrencisi olduğu 95 yılı itibari ile Bilgisayar Sektöründe aktif yer almaya başladı. Teknik Servis ile başlayan serüven Programlama ile devam etti.Sistem yöneticiliği görevini 2002 den 2006 Yılına kadar sürdü. Şu anda Atakan Yazılım ve Danışmanlık' ta PDRM (Professional Development Resource Manager ) olarak çalışmaya devam etmektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP/MCT/MCP/MCSA/MCSE 2003,CCNA

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 18/09/2012

    Size çok teşekkür ederim bu yazıyı yayaınladığınız için…microsft güncellemelerine buradan kolaylıkla ulaşabiliyoruz.

  2. Rica ederiz ozgur bey.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir