0

Exchange Server 2010 SSL Sertifika Yönetimi

Firmalar Sunucu Güvenliklerini artırmak ve dış iletişimlerini algoritma tabanlı şifreleme teknolojisiyle korumak için  bir sertifika yetkilisine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sertifikalara sahip olduğunuz sunucularda  isteğinize uygun olarak “Güvenli Yuva Katmanı (SSL) ve  “Güvenli Aktarım Katmanı (TLS) ‘i yapılandırma sağlayabilirsiniz.

Microsoft Exchange Server 2010  varsayılan olarak SSL güvenlik sertifikası ile beraber gelmektedir. Siz bu sertifikayı dilediğiniz bir Sertifika Otoritesi ( Ör: GlobalSign , VeriSign , Digicert vs gibi ) ile değiştirebilirsiniz.

Şimdi detaylarıyla Exchange 2010’da sertifika konusuna başlayalım.


Resim-1

Exchange Management Console da Server Configuration a tıklıyoruz. Sağdaki menüden New Exchange Certificate seçiyoruz.

“New Exchange Certifika” tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki ekran geliyor sertifikamıza friendly name tanımlıyoruz. Friendly name tanımlaması gerçekleştirdikten sonra  “NEXT” diyerek devam diyoruz.


Resim-2

“Domain Scope” ekranı geliyor karşımıza “Enable wilcard certificate” burada şunu belirlememizi istiyor eğer ortamımızda sub-domainimiz var ise oluşturacağımız sertifikanın sub-domainlerde de kullanılabileceğini söylüyor bir değişiklik yapmadan “NEXT” diyerek devam ediyoruz.


Resim-3

“Exchange Configuration” ekranı geliyor karşımıza oluşturacağımız sertifika isteğinin hangi servisler tarafından kullanacağını belirliyoruz. Client Access Server ( Outlook Web App ) altında ki Outlook web App is on the Intrant seçeneği yani local de ki sertifika ismini belirtiyorum, Outlook Web Apps is on the Internet yani external sertifika ismini belirtiyorum.

Client Access Server ( Exchange ActiveSync ) altında ki Exchange Active Sync is enabled mail.domain.com olarak tanımlıyoruz.

Client Access Server ( Web Services,Outlook Anywhere anda Autodiscover) oluşturacağımız sertifikamızın Web Servisleri ve Outlook Anywhere da kullanabileceğini ve bunun için external adresi de belirtebiliyoruz.

Autodiscover da enable ederek oluşturduğumuz sertifikanın mail sunucumuza Authentication sağlayabiliriz.

Diğer servislerle ilgili tanımlamaları gerçekleştirdikten sonra “NEXT” diyerek devam ediyoruz.

Not: Exchange Server Sertifikası ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Exchange Server üzerinde kullanılan ve kullanıcı erişimlerinde güvenli iletişimi sağlayan sertifikalar özellikle yaşanan problemlerin ana kaynağını oluşturmaktadır. Bu noktada özellikle kullanıcı-sunucu erişimlerinde kullanılacak sertifikalar için aşağıdaki formatta olmasına dikkat ederseniz en az hata ile Exchange yapınızı kullanmış olursunuz.

Bu bilgileri verirken özellikle Autodiscovery,OWA, RPC/HTTPs ve ActiveSync üzerinde yaşanan problemlere çözüm olacak bir yapıyı paylaşacağım.

Bu yapıda sertifikanızı oluştururken aşağıdaki bilgilerin sertifika içerisinde olduğundan emin olun.

  • Subject Name (Common Name) kısmında ActiveSync erişiminde kullanılacak adresin FQDN‘inin olmasına dikkat edin.Bu aynı zamanda RPC/HTTPs içinde kullanılacaktır (örneğin: mail.mslinuxtrmailServers.com)
  • DNS Name = Internet Published OWA URL (OWA URL içerisinde yer alan FQDN ) (örneğin: webmail.mslinuxtrmailServers.com)
  • DNS Name = CAS machine NETBIOS name (CAS Sunucunun Netbios Adı) (örneğin: MSEXCCAS01)
  • DNS Name = CAS machine Full Computer  Name (CAS Sunucunun FQDN’i) (örneğin: MSEXCCAS01.mslinuxtrmailServers.local)
  • DNS Name = Internal Domain Name (FQDN ) (SMTP Domain Adı) (örneğin: mslinuxtrmailServers.local)
  • DNS Name = autodiscover.<InternalDomainName> (AutoDiscover için kullanılacak iç SMTP Domain adı) (örneğin: autodiscover.mslinuxtrmailServers.local)
  • DNS Name = autodiscover.<ExternalDomainName> (AutoDiscover için kullanılacak dış SMTP Domain adı) (örneğin: autodiscover.mslinuxtrmailServers.com)


Resim-4

“Certificate Domains” ekraninda domain namelerimizi yazıyoruz. Default Common Name ne olacaksa ( Oluşturduğumuz sertifika üzerinde görülecek isim ) Set as common name diyerek onu belirliyoruz.


Resim-5

“Organization and Location” ekraninda sertifika talebinde bulunacağımız için burdaki gerekli bilgilerini giriyoruz ve “Certificate request file path” ini oluşturulacak sertifikani nereye kaydedileceğini belirtiyoruz.Bu için “Browse” tikliyoruz.


Resim-6

Ben sertifikami Local Disk C dizini altinda oluşturduğum “Cert” ismini verdiğim folder altina kaydedilmesini istiyorum.Oluşturulacak sertifikaya “Bjkcert” ismini vererek oluşturulacak sertifika talebini certificate request file olarak kaydediyoruz.


Resim-7

“Certificate Configuration” ekraninda oluşturulacak olan sertifikayla ilgili özet bilgi geliyor karşımıza “New” diyerek sertifikamizi oluşturuyoruz.


Resim-8

Finish ile bu işlemi tamamlıyoruz.


Resim-9

Oluşturduğumuz sertifika MMC’ye geldi.


Resim-10

Oluşturduğumuz sertifikamızın kaydettiğimiz yeri kontrol ediyoruz. Notepad ile açıp request bilgisini kopyalıyoruz.

Sertifikayı satın alacağımız kuruluşun web sayfasına login oluyoruz. Burada test olarak Digicert kullanılmıştır.


Resim-11

Login oluyorum.


Resim-12

Oluşturduğum Bjkcert dosyasının içeriğini sayfadaki CSR kısmına yapıştırıyorum.

CSR nedir?

CSR (Certificate Signing Request), webe açık sunucunuz tarafından üretilen, içerisinde web sunucunuza ve SSL Sertifikasını kullanacağınız web sitesine dair bir takım veriler içeren bir koddur. SSL Sertifika başvurusu sırasında, web sitenize ait bilgiler bu kod vasıtasıyla tespit edilmekte ve başvuru sonrasında ilgili güvenlik sertifika firması tarafından imzalanmaktadır.


Resim-13

Oluşturduğum CSR dosyasına göre sertifika firmasının bana verdiği sertifikayı download ediyorum.


Resim-14


Resim-15

Sıra geldi bu sertifikayı import etme işlemine. MMC konsolda sağdaki menüden İmportExchange Certificate menüsüne tıklıyoruz.


Resim-16

Sertifikanın yerini gösterip bir password girip Next ile devam ediyoruz.


Resim-17

Next ile ilerliyoruz.


Resim-18

Import diyerek sertifikamızı import ediyoruz.


Resim-19

Sonrasında yapacağımız işlem ise import ettiğimiz bu sertifikayı assign etmek. Sertifika üzerine sağ klik yapıp Assign Services To Certificate seçiyoruz.


Resim-20

Sertifikayı kullanacağımız servisleri seçip Assign diyoruz.


Resim-21


Resim-22

Sertifikamız başarılı bir şekilde oluşturuldu ve Exchange Server üzerindeki kullanılan servislere assign işlemi başarıyla tamamlandı. Artık bütün mail alışverişlerimizi oluşturduğumuz SSL sertifikamız üzerinden sağlayabiliriz.

Aynı işlemleri (Sertifika oluşturma – Import etme) sertifikayı satın aldığınız firmaların toolları var. Bunlar vasıtasıyla da yapabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ozgul Group firmasında Sistem Yöneticisi olarak çalışmaktayım. 2001 den bu yana BT sektöründeyim. Bu zamanın büyük bir kısmında Sistem Entegratörlüğü yapan Bilişim firmalarında proje ve sistem kurulum departmanlarında çalıştım. Birçok firmada Microsoft ürünleriyle ilgili sistem kurulum projelerinde bulundum. 2013 başlarından bu yana da MSHOWTO ailesinin bir üyesiyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir