0

CentOS 7 İşletim Sisteminden Eski Kernel’ları Kaldırmak. CentOS 7 işletim sistemi üzerinde koşan sunucularınız var ve belirli aralıklarla sistem güncellemelerini yüklüyor iseniz zamanla yeni Kernel’ların sisteminize eklenmesi kaçınılmaz olacaktır. Yüklenen her yeni Kernel ile sisteminizde ve grup girdilerinde yer işgal eden eski Kernel girdilerini kaldırmak isterseniz aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli. İşleme başlamadan önce önemli bir hatırlatma bir not sistem tutarlılığı ve güvenlik açısından en az 1 eski Kernel’i sisteminizde tutmanızı tavsiye ediyoruz bu sayede Kernel update sistemde herhangi bir şeyi kırmış ise kolayca bir eski Kernel’e geri dönüş yapabilirsiniz.

Öncelikle sistemimizde yüklü olan Kernel’ları “rpm -q Kernel” komutu ile listeliyoruz:


Resim-1
Yüklü Kernel’ların listelenmesi

Yukarıdaki komut çıktısı sistemimizde 3 adet Kernel yüklü olduğunu ve en yenisinin Kernel-3.10.0-514.6.2el7.x86_64 (versiyonlar artarak ilerliyor, büyük rakam daha yeni Kernel versiyonunu ifade ediyor) olduğunu söylüyor. Bu sistem kendi masaüstü sistemim olduğu için eski Kernel’ları tutmayacağım ancak siz sunucularınız üzerinde bu işlemi yapacak iseniz en yeni 2 tanesini tutmaya özen göstermelisiniz.

root” kullanıcısına geçiş yapıp “rpm -ev” komutunu koşarak eski Kernel’ları siliyoruz.


Resim-2 Yüklü Kernel’ların Sistemden Silinmesi

Silme işlemi tamamlandıktan sonra sistemimizde yüklü olan Kernel’ları “rpm -q Kernel” komutunu koşarak tekrar listeliyoruz:


Resim-3 Eski Kernel’ler Silindikten Sonra Sistemdeki Yüklü Kernel’ların Listelenmesi

Komutun çıktısı sistemimizde tek bir Kernel’ın yüklü olduğunu gösteriyor, amacımıza ulaşmış durumdayız eski Kernel’ları sistemden sildik yer tasarrufu sağladık, grup ekranında çıkan gereksiz Entry’lerden de kurtulmuş olduk :) Ancak kullandığımız yöntemin (rpm -ev ile paketi kaldırmanın) şu şekilde bir dezavantajı var sistem güncellemesi yaparken Kernel ile birlikte farklı paketleri de (Development paketleri vb) Install ediliyor, bunları kaldırmak için yine tek tek bu paketleri kaldırmamız gerekiyor ancak tüm Dependency’leri aklımızda tutmamız zor ve hata yapma olasılığımız fazla (yanlış paketlerin silinmesi vs) “rpm -ev” ile eski Kernel’ları silmek yerine tavsiye edilen ve normal şartlar altında kullanmamız gereken yöntem ise “yum-utils” paketi ile kurulan bir yardımcı program tarafından sağlanıyor. Aşağıdaki komut ile önce “yum-utils” paketini CentOS repo’dan yüklüyoruz;

yum install -y yum-utils

Daha sonra package-cleanup –oldKernels –count=1 komutunu (eğer sunucu üzerinde bu işlemi yapıyor isek count=2 olarak setliyoruz) çalıştırıyoruz:


Resim-4 Package-cleanup aracı ile eski Kernel’ların ve Dependency’lerinin kaldırılması

Ve görüyoruz ki manuel kaldırdığımız Kernel’ların Development paketleri hala sistemimizde yüklü, bu paketleri de silerek daha önce sildiğimiz Kernel’ların kalıntılarını temizliyor ve ilave yer tasarrufu sağlamış oluyoruz.


Resim-5 Eski Kernel’ların Dependent paketlerinin Package-cleanup ile temizlenmesi

Kısaca özetler isek sistemimizdeki eski Kernel paketlerini “rpm -ev” ile önce manuel olarak temizlemeyi denedik, bu yöntem ile ilerlediğimizde sistemde Kernel’ların dev paketlerini de (ve diğer bağımlılıklarını) el ile temizlememiz gerektiğini anladık ve “yum-utils” içerisinde bulunan “package-cleanup
aracının daha kolay bir alternatif sağladığını ve normal şartlar altında bu aracı kullanmamız gerektiğinde hem fikir kaldık :)

Yukarıdaki adımları sistemimize her yeni Kernel yüklemesi ile tekrar etmek durumundayız ancak bu işlem için ne zamanımız nede sabrımız var, ayrıca tekrar eden işleri otomatize etmek bizim is tanımımız :) yum paket yöneticisine “/etc/yum.conf” dosyası içerisinden sistemde kalmasını istediğimiz Kernel sayısını söyleyebiliriz. Bu şekilde yeni Kernel yüklendiğinde yum bizim yerimize eskisini silecek ve yukarıdaki adımları tekrar etmek durumunda kalmayacağız.

vim /etc/yum.conf” komutunu root olarak icra ediyoruz:


Resim-6 yum.conf dosyasının içeriği

Dosyayı açtığımızda “installonly_limit=5” parametresini sistemde kalmasını istediğimiz değere (2) setliyoruz ve dosyayı bu hali ile kaydediyoruz.


Resim-7 Güncellenmiş yum.conf dosyası

Bu adım ile birlikte CentOS 7 sistemimiz Kernel güncellemesi aldığında bizim yerimize house keeping işlemini gerçekleştiriyor olacak ve bizde yukarıdaki adımları tekrar koşmuyor olacağız.

Son olarak sistemimizi yeniden başlatıyor ve grup ekranından Kernel girdilerini kontrol ediyoruz eğer her şey yolunda gitmiş ise sistemimiz açılacak :) ve grup Entry’lerinin silinmiş olduğunu göreceğiz.


Resim-8 Eski Kernel’lar silinmeden önce


Resim-9 Eski Kernel’lar silindikten sonra

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

 

TAGs : CentOS 7 İşletim Sistemi, centos 7, centos 7 kernel kaldırma, centos 7 eski kernel, centos 7 kernel sorunu, centos 7 kernel problemi, centos 7 eski kernel temizleme, centos7 kernel nasil temizlenir, centos 7 nedir, centos 7 temizleme, centos 7 cleanup

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Rıdvan Özaydın, lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı C eğitimi ile başlamış, sektörün önde gelen firmalarında Java teknolojileri üzerine çalışmış, şu anda da Thales’de yazılım mühendisi olarak görev almaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir