Bu yazıda Exchange Server 2013 çalışan bir sunucudaki Antivirüs yazılımı için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları sizin ile paylaşacağım.
Dosya seviyesinde tarama yapan antivirüs yazılımlarını herkes kullanıyor. Bu tip yazılımları yapılan tarama çeşidine göre ikiye ayırabiliriz. Birincisi memory (RAM) tabanlı, ikincisi ise işletim sistemi dosya tabanlı.
Bu tipteki yazılımların yanlış konfigürasyonları ile çalışmakta olan mail serverınız beklemediğiniz bir zamanda size sorun çıkartabilir ve mail akışınız sıkıntıya uğrayabilir. Geçmiş yıllarda birçok firmanın da en çok yaşadığı sorunların başında Exchange .log dosyalarının olmadık şekilde ortadan kaybolması sonucunda mail sisteminin durması geliyordu. İşte bu ve benzer sorunlar ile karşılaşmamak için dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır.
Resim-1
Eğer, dosya seviyesinde tarama yapan bir antivirüs yazılımını Exchange Server 2013 üzerinde çalıştırıyorsanız bu esnada yapmanız gereken bazı standart adımlar bulunmaktadır. Örneğin, bazı klasörleri, bazı dosyaları ve bazı uzantıları tamamen tarama listesinden çıkartmak gibi. Bunları yaparken işin memory kısmını da düşünmeniz gerektiğini de hatırlatırım.
Aşağıda gösterilen klasörleri tarama listesinden çıkartın.
Mailbox servers
Client Access servers
Birçok antivirus yazılımı işletim sistemi üzerinde yapılan işlemleri de dinler. Bundan dolayı aşağıdaki uygulamalarında antivirüs yazılımının exclude listesinde olması gerekmektedir.
Resim-2
Dosya Uzantıları :
Son olarak aşağıdaki dosya uzantılarının da exclude listesine eklenmesi gerekir.
Bu konuyla ilgili sorularınızı http://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.
Referanslar
Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır. Şu an Comparex Türkiye'de Microsoft Çözüm Danışmanı olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarından birisi olan MSHOWTO’nun 2005 yılında kurulmasında rol almış, portalın isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir. Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 10 kez üst üste seçilebilme başarısı gösteren sayılı MVP’lerden biridir . Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar: MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate