1. Anasayfa
  2. Server 2008

Video – Yönetimsel Paylaşımların Kapatılması Nasıl Sağlanır?


0

Administrative Shares, yani yönetimsel paylaşımlar Windows işletim sistemlerinin doğası gereği uzaktan yönetim ve paylaşım işlemlerinin yerine getirilmesini sağlayan klasörlerdir.


İlgili bilgisayarda hiç bir aktif paylaşım olmasa bile, bu klasörler Administrator haklarıyla SMB(CIFS) dosya paylaşım protokolleri ile erişime açıktır. İşletim sistemleri tarafından kullanılan harf ataması yapılmış her disk bir “administrative share” dir. Bunun yanısıra Windows işletim sisteminin kurulu olduğu klasör (%SystemDrive%\Windows) yine bir “administrative share” dir. Ayrıca Inter-Process Communication adı altında uzak bilgisayarlardaki bazı process’lerin diğer bir bilgisayara iletilmesini sağlayan bir yönetimsel paylaşım da mevcuttur. Ek olarak sistemlerde Print Server gibi uygulamalar sonucunda da “Administrative Share” ler oluşturulabilir. Sitemlere presente edilen disk drive’larına ulaşmak için UNC path tanımlamasında bilgisayarın adı ya da IP adresi belirtildikten sonra C$, D$ gibi notasyonlarla bu paylaşımlara erişilebilir. Inter-Process Comunication için IPC$, Print Server işlemleri için de Print$ sözcükleri kullanılabilir.

Admin Share
Resim-1

Bu paylaşımları yasaklamak için Registry bazlı ayarlamalar yapılmalıdır. Bu share’leri bilinen yöntemlerle sonlandırmak, işletim sisteminin tekrar açılışında bu paylaşımların yeniden gözükmesine sebep olur. Kesin bir çözüm değildir. “Administrative Share” leri tam olarak kapatmak için; aşağıdaki dword değerleri kullanılabilir.

Sunucu İşletim Sistemlerinde;

Hive: HKEY_LOCAL_MACHINE
Key: SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanManServer\Parameters
Name: AutoShareServer
Data Type: REG_DWORD
Value: 0

Client İşletim Sistemlerinde;

Hive: HKEY_LOCAL_MACHINE
Key: SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanManServer\Parameters
Name: AutoShareWks
Data Type: REG_DWORD
Value: 0

Administrative Shares (Yönetimsel Paylaşımlar) hakkında detaylı anlatım video’suna aşağıdan ulaşabilirsiniz. Video’yu tam ekran boyutunda da izleyebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İlk ve orta öğrenimini Antalya’da tamamlayan Ahmet TOPRAKÇI, üniversite eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde devam etmiştir. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret ve İşletme bölümlerini tamamlamıştır.İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığında iki yıl süre ile Sistem Yöneticiliği görevini yerine getirmiştir. Akabinde 2007 - 2012 yılları arasında BilgeAdam Bilgi Teknolojileri Akademisinde Eğitmen, Kurumsal Danışman ve Eğitim Müdürü olarak görev yapmıştır. 2012 itibariyle Türkiye’nin Bulut Bilişim odaklı ilk şirketi PeakUp Bilişim Danışmanlık’ı kuran ve PeakUp bünyesinde Teknoloji Direktörlüğü görevini sürdürmekte olan Ahmet TOPRAKÇI, Microsoft, Cisco, HP, Vmware gibi üreticilere ait ürünlere ilişkin 5000 saatin üzerinde eğitim ve seminer vermiştir. İstanbul Teknik Üniversite’sinde Bilişim Teknolojileri eğitimleri vermeye devam etmektedir.Windows 7 İşletim Sistemi ve Yönetimi, Sanallaştırma Sistemleri ve HP ProLiant Sunucu Sistemleri isminde 3 adet kitabın yazarıdır. Ayrıca Türkiye’nin önde gelen teknoloji portallarında yazar ve editör görevlerini eş zamanlı olarak sürdürmektedir. Çeşitli üniversitelerin farklı isimlerdeki bilişim teknolojileri bölümlerinin, eğitim müfredatlarının hazırlanmasında danışmanlık görevi yapmış olan Ahmet TOPRAKÇI, çeşitli üniversitelerin Bilim ve Teknoloji Danışma Kurulu üyesidir. Aynı zamanda üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezlerine yönelik bilişim eğitimlerinin müfredatlarını hazırlamıştır. Türkiye Bilişim Vakfı ve IEEE üyesidir.Microsoft Certified Trainer(MCT), Microsoft Certified System Engineer(MCSE), Microsoft Certified System Administrator(MCSA), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS), HP Accredited Platform Specialist(APS), HP Accredited Integration Specialist(AIS), HP Accredited System Engineer(ASE) vs. gibi sistem yöneticiliği ve eğitmenlik sertifikaları bulunmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir