Yazılım Geliştiriciler için Azure : Visual Studio Code ile Azure Üzerinde Container İşlemleri – Bölüm 1 (Azure Container Registry)
  1. Anasayfa
  2. Container

Yazılım Geliştiriciler için Azure : Visual Studio Code ile Azure Üzerinde Container İşlemleri – Bölüm 1 (Azure Container Registry)

0

Yazılım Geliştiriciler için Azure serisinde önceki yazılarda Azure Container Registry ‘den bahsetmiştim. Bu kez Azure Portal ya da PoweShell kullanmak yerine, Visual Studio Code ile Azure üzerinde neler yapabileceğimize bakalım.

İlk olarak eğer henüz yüklemediyseniz Microsoft’un Docker eklentisini kurarak başlayabilirsiniz (Resim-1).

Resim-1

Docker eklentisini kurduktan sonra sol menüde bir Docker ikonu çıkacak. Bu ikona tıkladığınızda ise Resim-2‘de bir kısmını göreceğiniz Containers, Images, Registries, Networks, Volumes ve Contexts seçeneklerini bulabilirsiniz. Registries altında Azure üzerindeki subscription bazlı olarak mevcut Azure Container Registry’lerinizi (ACR) görebiliyorsunuz.

Resim-2

Uygulamaya ait dockerfile’a sağ tıkladığımızda ise Resim-3‘te göreceğiniz gibi Build Image on Azure seçeneği çıkacak. Adından da anlaşılacağı üzere container imajını direkt Azure üzerinde oluşturabiliyoruz. Resim-2 ‘de Containers altında da göreceğiniz üzere bilgisayarda Docker Desktop çalışmıyor.

Resim-3

Build Image on Azure’a tıkladıktan sonra birkaç adımda container imajını oluşturup Azure Container Registry’ye push edebiliyoruz. İlk olarak container imajını nasıl tag’lememiz istediğini soracak, hellonode:v1 şeklinde tag’liyorum (Resim-4)

Resim-4

Sıradaki soru ise eğer birden fazla subscription’a sahipseniz hangisini kullanmak istediğinizi soruyor (Resim-5).

Resim-5

Subscription seçtikten sonra bu subscription altında yer alan Azure Container Registry’lerden birini seçmemiz isteniyor. Eğer daha önceden oluşturmadıysanız ya da yeni bir tane oluşturmak istiyorsanız burada Create new registry diyerek oluşturabilirsiniz (Resim-6).

Resim-6

Son soru ise oluşturacağımız container imajının hangi işletim sistemi bazlı olacağı, burada da Linux seçerek devam ediyorum (Resim-7).

Resim-7

Son soruyu da cevapladıktan sonra Visual Studio Code Docker output’ta container imajının oluşturulması ile ilgili detayları görebilirsiniz. Bu işlemler de tamamlandıktan sonra, sol tarafta yer alan Docker menüsü altında yer alan Registries tekrar bakarsanız Azure Container Registry üzerinde oluşan repository ve imajı görebilirsiniz (Resim-8). Burada da ilgili seçeneğe sağ tıklayarak pull, delete, untag ve hatta Azure App Service’e deploy etme seçeneklerini de bulabilirsiniz.

Resim-8

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://docs.microsoft.com/en-gb/azure/container-registry/

https://github.com/mertyeter/hellonode

TAGs: Azure, Azure Portal, Yazılım Geliştiriciler için Azure, Azure Container Registry, ACR, Docker, Containers, Dockerfile, Linux, NodeJS, Visual Studio, Visual Studio Code, VSCode, VS Code

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir