Yazılım Geliştiriciler için Azure: Azure API Management – Bölüm 7 (Developer Portal)
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Yazılım Geliştiriciler için Azure: Azure API Management – Bölüm 7 (Developer Portal)

0

6. bölümde outbound policy ve external cache olarak Redis tanımlama gibi işlemlerden bahsetmiştim. Bu bölümde de ilk bölümlerde kısaca bahsettiğim Developer Portal üzerinden neler yapabileceğimizden bahsetmek istiyorum.

Developer Portal’a giriş yaptıktan sonra Product tanımlama sırasında gerekli yetkileri verdiğim için APIs listesinde Demo Conference API’ı görebiliyorum (Resim-1).

Resim-1

Çalışmak istediğim API üzerine tıkladığımda Resim-2‘de göreceğiniz gibi APIM üzerinde gördüğümüze benzer şekilde metotlar ve ilgili detayları görebiliyorsunuz. Developer Portal’ın en güzel özelliği bu değil tabi ki, sağdaki Try it butonu dikkatinizi çekmiştir.

Resim-2

Try it’e tıkladıktan sonra sağ tarafta Postman benzeri bir alan açılıyor. Burada yapacağım istekle ilgili varsa parametreler, header bilgileri vb. girebiliyorsunuz (Resim-3).

Resim-3

Bir diğer güzel özellik ise farklı programlama dillerinde size bu isteği yapabileceğiniz kodları kopyala yapıştır yapabileceğiniz kadar hazır olarak vermesi (Resim-4). C#, Java, JavaScript, PHP, Python, Ruby ve Objective-C için kod oluşturabildiği gibi curl kullanmak isterseniz ilgili parametreleri ile hazır olarak kopyalayabilirsiniz.


Resim-4

Önce metot nasıl çalışıyor hangi bilgileri alabiliyorum diye merak ederek hızlı bir şekilde HTTP request göndermek isterseniz Resim-5‘te göreceğiniz CORS (Cross-Origin Resource Sharing) hatasını alacaksınız. APIM üzerinden CORS aktifleştirilmediği için browser üzerinden APIM üzerinde tanımladığınız servislere istek gönderemiyorsunuz.

Resim-5

CORS’u aktifleştirmek için APIM üzerinde Developer portal/Portal overview sayfasına gelip altta yer alan Enable CORS butonuna tıklamanız yeterli (Resim-6).

Resim-6

Artık Developer Portal üzerinden istek yapabilir ve Postman ya da benzeri bir program kullanmadan da geliştirmelerinizi yapabilirsiniz.

Resim-7

Developer Portal üzerinden ayrıca API’ın changelog’una erişebilirsiniz. Open API 3 için YAML ve JSON, Open API 2 için JSON ve WADL tanımlarına da ulaşmanız mümkün. Bunun için API Definition dropdown’ına tıklamanız yeterli.

Portal üzerinde sağ üst menüden Products altından subscribe olduğunuz product’ları görebilir ve yeni subscription yapabilirsiniz. Reports ise başka güzel bir özellik, Resim-8‘de de göreceğiniz gibi yaptığınız isteklerle ilgili bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Resim-8

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://docs.microsoft.com/en-gb/azure/api-management/

https://conferenceapi.azurewebsites.net/?format=json

TAGs: Azure, Azure Portal, Yazılım Geliştiriciler için Azure, API, API Management, API, Application Programming Interface, Demo Conference API, Developer Portal, HTTP Request, Postman, Open API, WADL, CORS

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir