Windows Subsystem for Linux 2 (WSL2) Nedir?
0

Windows Subsystem for Linux ya da kısa adıyla WSL için, Windows 10 üzerinde sanal makine üzerinde bir Linux dağıtımı kurmaya gerek kalmadan bize Linux ortamı sağlayan bir özellik diyebiliriz. Bu sayede bash scriptleri ve Linux’ta kullandığımız birçok komut satırı uygulamasını kullanabiliyoruz. Windows 10 version 1607 (Anniversary update) ile kullanmaya başladığımız WSL, Windows 10 build 18917 ile yeni versiyonu olan WSL2 olarak karşımıza çıkıyor. Henüz bu sürüm genel kullanıma sunulmadığı için biraz daha bekleyebilir ya da ön izleme (insider) sürümleri kullanarak WSL2’yi deneyebilirsiniz. Ek olarak WSL için 64-bit versiyonları kullanmanız gerekiyor.Windows Subsystem for Linux Nedir? sorunsuna cevap verdiğimize göre WSL2’nin detaylarına geçebiliriz.

WSL2’yi ilk versiyonla karşılaştırılacak olursak, Linux binary’lerinin Windows ve donanım ile olan etkileşimi ile ilgili mimari farklılıklar içeriyor. Linux kernel’ı çalıştırmak için arka planda yine bir sanallaştırma teknolojisi kullansa da sanal makineye ile karşılaştırıldığında çok daha performanslı bir sistem sağlıyor. IO performansında iyileştirmeler yapıldığına da eklemekte fayda var.

NOT: Bu versiyonlar henüz stabil olmadığı için günlük kullandığınız bilgisayarlarda kullanmamanızı tavsiye ediyorum.

Stabil sürüm olmadığı için bilgisayarınız üzerinde bir sanallaştırma uygulaması kullanarak ya da Azure üzerinde bir sanal makine açarak da deneyebilirsiniz. Resim-1‘de göreceğiniz gibi Azure üzerinden Windows 10 Preview adında hazır bir imaj bulunuyor.

Resim-1

Bu imaj sayesinde ISO dosyası indirmeden ve bilgisayar üzerinde kaynak ayırmadan ilerlemek mümkün. Varsayılan seçenekleri kullanarak kurulumu hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

NOT: Makine boyutu olarak nested virtualization desteği nedeniyle örnekte D2s_v3 kullandım.

Kurulum tamamlandıktan sonra W10 versiyon bilgisine bakarsak versiyon 1909 ve OS Build numarası 18363.388 olarak görünüyor (Resim-2). WSL2 için minimum gerekli build numarası ise 18917. Bu durumda bir güncelleme yapmamız gerekecek. Preview sürümlerde bu güncellemeleri almak, daha doğrusu henüz genel kullanıma açılmayan versiyonları denemek için (Resim-1‘deki Windows imajı açıklamalarda da belirtildiği gibi) Windows Insider programına üye olmanız gerekiyor. Programa üye olduktan sonra insider sürümlerini kullanabiliyorsunuz.


Resim-2

Windows Settings sayfasında en altta yer alan Windows Insider Program seçeneği üzerinden Get started’a tıkladığınızda sizden bir Microsoft hesabı bağlamanızı isteyecek (Resim-3). Burada Windows Insider’a üye olduğunuz hesabı kullanabilirsiniz.


Resim-3

Hesap ile giriş yaptıktan sonra ne kadar güncel (stabil de diyebiliriz) bir versiyon almak istediğinizi belirttiğiniz bir seçenek var (Resim-4). Tavsiye edilen seçenek olan Slow ile devam ediyorum.


Resim-4

Son olarak da Windows Update çalıştırarak Windows Insider Preview 19041.1 güncellemesini almaya başlayabiliriz (Resim-5).


Resim-5

WSL2 için gerekli Windows versiyonunu sağladıktan sonra, Virtual Machine Platform ve Windows Subsystem for Linux bileşenlerini kurmamız gerekiyor (Resim-6).


Resim-6

Kurulumlar tamamlandıktan sonra hangi Linux dağıtımını kullanacağımızı seçmek kalıyor. Microsoft Store üzerinden “Linux” yazarak arama yaptığınızda uygulamalar altında desteklenen Linux dağıtımlarını görebilirsiniz. Örnekte Ubuntu ile devam ediyorum (Resim-7).


Resim-7

Get seçeneği ile kuruluma başladıktan sonra Resim-8‘de göreceğiniz gibi kurulum ekranı geliyor ve UNIX kullanıcı adı ve şifresini belirledikten sonra kullanmaya başlayabiliyoruz. Kurulum sonrasında da apt-get update ve apt-get upgrade komutları ile Ubuntu’yu güncelleyebilirsiniz. Bu komutlarla da Ubuntu’yu kullanmaya başlamış oluyoruz.


Resim-8

Kurulumda WSL versiyonu varsayılan olarak 1 geliyor (Resim-9). Eğer dağıtım bazlı olarak güncellemek isterseniz wsl –set-version <dağıtım> 2 şeklinde yapabilir ya da her dağıtım için bu işlemi tekrarlamamak için varsayılan versiyonu wsl –set-default-version 2 komutu ile 2 olarak güncelleyebilirsiniz.

Resim-9

Dağıtımın stopped durumunda olduğu zamanlarda (restart sonrası vb) Ubuntu’yu başlatmak için komut satırından wsl yazabilir ya da Windows menüsü üzerindeki Ubuntu uygulamasını kullanabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://docs.microsoft.com/en-gb/windows/wsl/

TAGs: WSL nedir, WSL2 nedir, Linux, virtualization, nested virtualization, Azure, Azure VM, WSL, WSL2, Windows Subsystem for Linux, Ubuntu, Windows Insider, Windows 10, Windows 10 Pro, Virtual Machine Platform,Windows Subsystem for Linux nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 18
    harika_
    Harika!!
  • 2
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 2
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir