0

Windows SharePoint Services (WSS) Microsoft tarafından ücretsiz olarak temel bir web portalı ve intranet işlevselliği sağlayan bir Windows Server 2003 eklentisidir. Temel arama işlevselliği, versiyon denetimli belge deposu, ASP.NET üzerinde geliştirilmiş web parçaları ve alt siteleri sunar. WSS SharePoint Portal Server’ın küçük ama yetenekli kardeşi diyebiliriz.

Kullanıcılarımızın bilgiye daha kolay ulaşmalarını ve bilgiyi daha kolay paylaşmalarını sağlar. Şirketiniz ya da şirketiniz içindeki departmanlar için bir portal sayfası hazırlayabilir, bu portal içerisinde belge kitaplıkları oluşturabilir, şirket içerisindeki duyurularınızı yapabilir, adres listeleri oluşturabilir, anketler düzenleyip görevler atayabilirsiniz. Kullanıcılarınız şirketiniz ve işleyiş ile ilgili tüm bilgilere tek bir intranet sayfası üzerinden ulaşabilecekler. WSS şirketinizin verimliliğini wep portalları kullanarak arttırmanıza yardımcı olacaktır.

Peki Longhorn Server Beta 3 üzerinde WSS’yi nasıl kuracağız ve kullanacağız? Kurulumu gerçekleştirmek için;

Start > Administrative Tools > Server Manager

Arabirimini çalıştırmamız gerekiyor. Sol taraftaki görev panosunda Roles bölümünü seçip daha sonra sağ taraftan Add Roles komutunu vermeliyiz. İlk gelen ana sayfayı next komutu ile geçtikten sonra Select Server Roles sayfasında sunucumuz için yükleyebileceğimiz ve hâlihazırda yüklü olan rolleri ve hizmetleri görebiliriz. Buradan Windows SharePoint Services kutusunu işaretlemeliyiz.


Şekil-1

Kutucuğu işaretledikten sonra WSS kurabilmemiz ve kullanabilmemiz için gerekli olan bazı hizmetlerin ve rollerin yüklü olmadığını dair bir ileti alıyoruz. Burada Add Required Role Services komutunu verip sihirbazı bir sonraki aşamaya yönlendiriyoruz.


Şekil-2

Bir sonraki ekranda WSS hakkında verilen kısa bilgileri göreceğiz. İsterseniz Additional Information başlığı altında WSS ile ilgili olarak daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.


Şekil-3

Server türünü seçeceğimiz ekrana geldik. Burada WSS’in stand-alone’mu yoksa bir Server Farm içerisinde mi çalışacağını tanımlamamız gerekiyor. Server Farm aynı SharePoint sitelerini yayımlayan WSS sunucular topluluğudur. Bu seçenek ek yapılandırma ayarları ve SQL Server bağlantısı gerektirmektedir. Biz tek sunucu üzerinde WSS hizmeti vereceğimiz için Stand-alone kurulumu tercih edeceğiz. Bu kurulum türünde veritabanı Windows Internal Database veritabanında tutulacaktır.


Şekil-4

Bir sonraki ekranda WSS’nin yönetimsel konsolu için kullanılacak dil bilgisini ayarlıyoruz. WSS yönetim sayfasının Türkçe desteği mevcut. Özellikle WSS ile yeni tanışanların yönetim işlevlerini daha kolay gerçekleştirmesini sağlayacağı için bu bölümde Türkçe dil ayarı seçmek daha uygun olacaktır. Dikkat edilmesi gereken husus, burada yaptığımız dil ayarı daha sonra değiştirilemez. Ancak SharePoint sitesi farklı bir dilde olabilir.


Şekil-5

Bu etapta WSS Email sunucusu ve hesapları ayarlarını yapacağız. Bu ekranı boş bırakıp devam edebilir ve istersek buradaki ayarları WSS Merkezi Yönetim konsolundan girebilir ya da değiştirebiliriz.


Şekil-6

WSS’in gerektirdiği bileşenlerin en önemlilerinden bir tanesi tabi ki IIS. WSS hizmeti IIS ile tam bir entegrasyon halindedir ve yaratılan portalı IIS üzerinden host eder. Dolayısıyla IIS hizmeti de WSS ile beraber kurulmalıdır. Bu aşamada sihirbaz bize Longhorn Server Beta 3 ile beraber gelen IIS 7 sürümünü yüklemek için yardımcı olacak.


Şekil-7

Bu ekranda IIS hizmetinin hangi özelliklerinin kurulacağını seçeceğiz. Varsayılan ayarları kabul edip devam edebilirsiniz ancak benim ayrıca önerim IIS 6 için olan geriye yönelik uyumluluk hizmetlerini de bu aşamada yüklemenizdir.


Şekil-8

Kurulum başlamadan önce yapılacak işlemlere dair bir rapor alacağız, burada belirlediğimiz tüm yapılandırmayı görebiliriz. Eğer bir değişiklik yapılması gerekiyorsa burası artık son ekranımız. Herhangi bir değişiklik yapılmayacaksa kurulum başlayabilir.


Şekil-9

Kurulum başladı ve hem WSS hem de WSS için gerekli olan servislerin kurulumları gerçekleştiriliyor.


Şekil-10

Kurulum bittikten sonra kurulumla ilgili rapor karşımıza gelecek. Herhangi bir hata ile karşılaşırsak bu ekranda ayrıntılı olarak inceleyebiliriz.


Şekil-11

Kurulum tamamlandıktan sonra Start > Administrative Tools > SharePoint 3.0 Yönetim Merkezi komutunu vererek Merkezi yönetim konsolunu çağırabiliriz.


Şekil-12

Yönetim konsolu üzerinde WSS ile ilgili tüm ayarlamalarınızı, tüm yapılnadırmanızı gerçekleştirebilir, gerek belge gerekse de kullanıcı bazlı izin konfigürasyonları yapabilir, WSS ile beraber çalışacak programlarınızı yönetebilir, yeni başlayanlar için giriş sayfasında bulunan dahili yardım makalelerini inceleyebilirsiniz. Yönetim Merkezi konsoluna http://Server_adi/34420 URL’sini kullanarak ulaşabilir, SharePoint sitenize ise http://Server_adi URL’sini kullanarak erişebilirsiniz.

Referanslar

Installation Considerations for Windows SharePoint Services

How do I install Windows SharePoint Services?

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1979 İstabul doğumludur. İşletme lisans eğitiminden sonra Yaşar Factoring’de sistem uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır. IT sektöründe birçok farklı firmada (Bilge Adam, Microsoft, Netaş, Sentim, Aktifbank, Vodafone, Datamarket vb…) çalışmıştır. Kendisi halen Kuralkan Bilişim’de Microsoft ekibinin yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Microsoft MVP unvanına sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir