2

Microsoft’un özellikle masaüstü yönetimini daha kolaylaştırmak için sunduğu bir takım yazılım ve servisleri barındıran paketin adıdır. Örneğin, 5000 kullanıcısı olan bir firmanın kullandığı bazı yazılımların istemci bilgisayarlarına deploy edilmesi içeriğinde bir proje sizi bekliyor. 5000 istemciye yazılım dağıtımı, peki ama nasıl! Başka bir örnek verelim, istemci bilgisayarlarınıza uzaktan müdahalelerde bulunarak sorunları gidermek istiyorsunuz, yerinizden kalkmadan bu tarzda birtakım işlerinizi halletmek sanırım size ve ekibinize oldukça zaman kazandıracaktır. Peki nedir MDOP ile gelen araçlar ve servisler?

MDOP içerisinde ki araçlar ve servisler zamanla değişebilirler, yani desktop yönetimi için ileride gelecek tüm araçlar bu paket içerisine eklenecek, varolan bazıları çıkartılacak veya farklı ürün aileleri altına kaydırılacak diyebilirim.

Ürün isimlerini aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

  • SoftGrid Application Virtualization
  • Asset Inventory Service
  • Diagnostics and Recovery Toolset
  • Advanced Group Policy Management
  • System Center Desktop Error Monitoring


Şekil-1

Ürüne sahip olabilmek için Microsoft ile Software Assurance (SA) anlaşmanızın olması gerekiyor ve bu anlaşma ile Windows Vista Enterprise Edition alma hakkınız bulunuyor. Windows Vista Enterprise ürünü ile birlikte MDOP ürününü kendi yapınızda kullandığınızda hem güvenlik seviyenizde artış sağlarken hem de daha esnek ve kolay yönetilebilir bir platforma ulaşabilirsiniz. Tabi ki MDOP ve Vista ürünlerinin birlikte kullanılmaları, MDOP içerisindeki tüm araçların beraber kullanılmaları işlerinizi kolaylaştırmak için şart değil, örneğin varolan yapınıza kolayca MDOP içerisindeki sadece bir aracı entegre edip yolunuza devam edebilirsiniz.


Şekil-2

Artık MDOP içerisindeki araçları ve servisleri sırası ile inceleyelim.

1. SoftGrid Application Virtualization

MDOP içerisindeki, şu anda en çok ilgi gören hatta birçok firmanın çok uzun soluklu olmayan testler sonrasında yapılarına entegre ettikleri, entegre etmek için yarıştıkları  uygulama sanallaştırma yazılımı. Evet, uygulama sanallaştırma yazılımı, yani firmanızda kullandığınız tüm uygulamaları sanallaştırabileceğiniz bir yazılım. Sanallaştırma tarafında yeni bir adım olarak kabul edebileceğimiz SoftGrid Application Virtualization ile artık istemci bilgisayarlarınıza uygulamaları dağıtmak birkaç dakika diyebilirim. Yapmanız gereken ise uygulamanızı öncelikle sanallaştırmanız ve sonrasında Active Directory üzerinden kullanıcılara dağıtmak. Çok basit, çok kullanışlı ve sektörde hızla yayılmaya başlayan bir araç.

2. Asset Inventory Service

Yapınızdaki yazılımlarınız için bir envanter çıkartmayı düşündüğünüzde kullanabileceğiniz bir servis. Kendi bünyenizde herhangi bir sunucu kurmanıza gerek bırakmadan, istemcilerinizdeki tüm yazılım envanter bilgisine size atanmış olan web sayfası aracılığı ile ulaşabileceğiniz bir servistir.

3. Diagnostics and Recovery Toolset

İstemcilerinizde ortaya çıkacak sorunların giderilmesi için kullanabileceğiniz birçok aracı bünyesinde barındıran bir araç. Ortaya çıkabilecek sorunları Crash Analyzer, Disk Commander, File Restore, Registry Editor, Hotfix Uninstall gibi araçları barındıran ERD Commander Boot Media Wizard ile bootable bir CD oluşturup kullanabilirsiniz.


Şekil-3

4. Advanced Group Policy Management

IT ekibi içerisinde Group Policy seviyesinde belirli bir yetki ataması gerçekleştirmek aracı. Örneğin işe yeni başlayan ekip çalışanınızın tüm group policy detaylarını görebilmesini ama kesinlikle değişiklik yapamamasını, ikinci bir çalışanınızın ise tüm group policy detaylarını görebilmesini ve gerekli değişiklikleri gerçekleştirmesini fakat bu yapılan değişikliklerin etkinleşmesi için sizin onayınızın alınmasını istiyor olabilirsiniz. Bu ve benzer işlemler için Advanced Group Policy Management aracını kullanabilirsiniz.

5. System Center Desktop Error Monitoring

İstemci sistemlerinizde ortaya çıkmış olan ve arka planda Dr. Watson’ın kayıt ettiği hata raporlarının incelenmesi ve çözüm oluşturulması için kullanabileceğiniz proaktif bir araç.

Bahsettiğim gibi ileriki aylarda, yıllarda MDOP içerisindeki ürünler genişleyebilir veya değişebilir. Özellikle şu anda çok fazla ilgili gören araçları SoftGrid Application Virtualization ve Advanced Group Policy Management olarak sıralayabilirim. Kullanımı ve yönetimi kolaylaştıran, size ve ekibinize zaman kazandıracak araçlar topluluğu MDOP ile sanırım uzun yıllar beraber olacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Windows Desktop Management and Deployment

Yazılım Güvencesi Lisansı

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 13/05/2013

    MDOP yazılımını ücretsiz indirebileceğimiz bir adres var mı en azından 30 günlük deneme sürümü olsa da olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir