Windows Server 30 Yaşında
  1. Anasayfa
  2. Server Ailesi

Windows Server 30 Yaşında

0

Bugün birçok sistem yöneticisinin olduğu gibi benim içinde duygusal bir tarih :) bugün Windows Server’ın tam 30. yaş günü. Windows Server ile tanışmam 2000 yılına dayanıyor ve o yıllarda NT 4.0 ve yeni çıkan Windows Server 2000’yi yönetme imkanım oldu. ( Tam bir junior sistem uzmanı gibi :) ).

Bugün Azure başta olmak üzere birçok farklı cloud servis sağlayacısında, kurumsal şirketlerin veri merkezinde halen çok fazla tercih edilen bir sunucu işletim sistemi.

Bende 30 yıl boyunca kullanılan Windows sunucuların bilgilerini aşağıdaki görsel ile paylaşmak istiyorum. Son olarak şunu da eklemek istiyorum benim için her zaman Windows Server 2003’ün yeri bambaşka olacaktır.

 

Resim-1

Ayrıca aşağıdaki tabloda 30 yılda hayatımıza giren Windows sunuculara ait bilgiler yer almaktadır.

Server versiyonuÇıkış tarihiSürümlerDestekleniyor mu?Önemli Kısa Açıklaması
Windows NT 3.11993Hayırİlk 32-bit sunucu sürümü
Windows NT 3.51994HayırUnix ve Novell Netware bağlantısını destekler. Mevcut ağlarla kullanılabilir.
Windows NT 3.511995HayırUzaktan yazılım lisans yönetimi ile Windows 95 desteği.
Windows NT 4.01996Hayırİlk IIS, Terminail Server, 95’e benzer arayüz
Server 20002000Server, Advanced Server, Datacenter ServerHayırKullanıcı kimlik doğrulaması ve Genişletilebilir Pazar Dili desteği için Active Directory ile entegrasyon.
Server 20032003Web, Standard, Enterprise, DatacenterHayır.NET dahil olmak üzere Sunucu rollerini ve özelliklerin tanımlanması
Server 2003 R22005Web, Standard, Enterprise, DatacenterHayırActive Directory Federasyon Hizmetleri (ADFS), Güvenlik yapılandırma sihirbazı ve geliştirilmiş veri sıkıştırma yetenekleriyle.
Server 20082008Web, Foundation, Standard, Enterprise, DatacenterHayırHyper-Virtualization, Event Viewer ve Server Manager.
Server 2008 R22009Web, Foundation, Standard, Enterprise, DatacenterHayır64 bit işletim sistemi, Uzak Masaüstü Hizmetleri ile gelişmiş Grup İlkesi uygulaması.
Server 20122012Foundation, Essentials, Standard, DatacenterEkim 2023’e kadar uzatıldıİyileştirilmiş Hyper-V işlevselliği ve bulut entegrasyonu eklendi
Server 2012 R22013Foundation, Essentials, Standard, DatacenterEkim 2023’e kadar uzatıldıWindows PowerShell güncellendi ve depolama yönetimi iyileştirildi.
Server 20162016Essentials, Standard, DatacenterOcak 2027’de sona erecek şekilde uzatıldıAğ Denetleyicisi ve Nano Sunucunun dahil edilmesi, container için destek
Server 20192018Essentials, Standard, DatacenterEvetHiper bütünleşik altyapı (HCI), Gelişmiş Tehdit Koruması ve Windows Admin Center.
Server 20222021Essentials, Standard, Datacenter, Azure editionEvetAzure Arc, Storage Migration Service ve hot-patching desteği

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Windows Server, Windows Server 30 yaşında,Azure’da Windows server VM

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir