Windows Server 2019 IIS Shared Config
  1. Anasayfa
  2. Server 2019

Windows Server 2019 IIS Shared Config

1

IIS Shared Config Web sunucularımızı eşitlemek ve çoğaltmak için kullanılır. 2 veya daha fazla sunucu ile kurulum gerçekleştirilebilir . Kurulum aşamasında kurulacak her sunucu için IIS bileşenleri aynı olmalıdır .  Bu çoğaltma sonunda web sunucuları üzerinde

  • applicationHost.config
  •  administration.config
  •  IIS ve ASP.NET için şifreleme anahtarları configEncKey.key olarak verilir . Bu dosyları shared config dizinimizi tuttuğumuz alanda görebiliriz

Yazımızda kullanacağımız yapıdan biraz bahsetmek gerekirse

I Adet AD

2 Adet IIS Sunucu

1 Adet File Server

Resim-1

Server Manager kısmından Add Roles and Features kısmına giriyoruz  next ile ilerliyoruz .

Resim-2

Web Server (IIS) seçip ilerliyoruz .

Resim-3

Web sitemizin yapısına göre kullanmak istediğimiz Net Framework bileşenlerini seçip ilerliyoruz.

Resim-4

Kullanmak istediğimiz IIS bileşenlerini seçiyoruz ve ilerliyoruz.

Resim-5

Seçtiğimiz tüm bileşenlerin kurulumunu gerçekleştiriyoruz . Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi seçtiğimiz tüm bileşenlerin her iki sunucuda da aynı şekilde kurulmuş olması gerekmetedir . Bu işlemi her iki sunucumuz için gerçekleştiriyoruz.

Resim-6

Kurulum bittikten sonra Başlat > Çalıştır (W+R) ile çıkan ekrana inetmgr yazarak IIS yönetim panelimize erişim sağlıyoruz .Burada sunucu ismi üzerinde iken Shared Configuration sekmesini tıklıyoruz .

Resim-7

Enable shared configuration sekmesini işaretliyoruz . Sunucularımızın yazımızın başında da belirttiğim config dosyalarını nerede tutacağının bilgisini giriyoruz. Bu dizinde oluşturduğumuz klasöre erişim sağlayacak kullanıcımıza yazma hakkı verip bilgilerini aşağıdaki alanlara giriyoruz .

Resim-8

Daha sonra sunucumuzun ayarlarını dizine çıkarmak için Export Configuration sekmesine tıklıyoruz .

Resim-9

Burada config dizinini ve bağlantı için bir password  oluşturuyoruz.

Resim-10

Evet ilk sunucumuz üzerindeki Shared Config ayarlarımızı tamamladık . Şimdi diğer sunucumuz üzerinde yapacağımız ayarlara devam edelim .

Resim-11

Birinci sunucu da girmiş olduğumuz ayarların aynısını bu  ikinci sunucumuza da  giriyoruz .

Resim-12

Birinci sunucuda girmiş olduğumuz password bilgisini tanımladıktan sonra  2 sunucumuz tek bir sunucu olarak hareket etmeye başlıyor. Artık tek bir sunucuda yaptığımız ayarlar diğer sunucumuza otomatik olarak geçecektir .

Resim-13

Sunumuz üzerine de bir site oluşturuyoruz .

Resim-14

Oluşturacağımız siteye bir isim veriyoruz . Site ‘ mizin dosyalarının tutulacağı ortak alanımızın bilgilerini girip , site ‘mize erişim sağladığımız domanin ismini giriyoruz.

Resim-15

Application Pools kısmında site ‘ mizin üzerinde Advanced Settings kısmına geliyoruz .

Resim-16

Application Pool Identity kısmında ortak alanımıza erişim sağladığımız kullanıcı adımızı ve şifremizi giriyoruz. Burada Managed Service Account larda kullanılabilir . Bu konuya sonraki makalelerimizde değineceğiz.

Resim-17

Girdiğimiz ayarları kaydediyoruz.

Resim-18

Sitemiz üzerinde Authentication tipini belirliyoruz.

Resim-19

Anonymous Authentication kısmını Application pool identity olarak seçiyoruz.

Resim-20

Benim test ortamımda bir Load Balancer ‘ım olmadığı için DNS te her iki sunucu için A kaydı oluşturdum ve DNS Round Robin özelliğinden faydalandım .  Sitemız başarılı bir şekilde yedekli olarak çalışıyor .

Resim-21

Bu yazımıda Windows Server 2019 Shared Config yapısını anlatmaya çalıştım . Gerçek sistemlerde IIS sunucularımızı Laod Balancer arkasına almanız ve tutulan config lerinde bir file server cluster mimarisi üzerinde çalışması sistemlerimizin sürekliği ve devamlılığı açısından önem arz etmektedir.

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

 

TAGs: windows 2019 shared config,iis shared config,iis shared config nedir?

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hatay-Reyhanlı doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi Malatya Zafer İlkokulu, Lise eğitimimi Denizli Anadolu Teknik Lisesi Elektrik bölümünde okudum. Üniversite eğitimimi Trakya Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünde tamamladım. Hizmet verdiği sektörler de lider olan Türkiye’nin öncü kurumlarında, Danışman – Kıdemli Uzman – Sistem Yöneticisi – Sistem & Network Yöneticisi gibi pozisyonlarında görev aldım. Teknik uzmanlık alanlarım Microsoft (MCT – MCSE – MCSA – MCSA + S + M , MCSE + S + M),Veeam (VMCE), Cisco (CCNA), HPE, DellEMC ürün aileleridir. Microsoft ürünlerinden , Active Directory, Exchange Server, Skype for Business , FailOver Cluster ve IIS, ile ilgili planlama, kurulum ve yaygınlaştırma projelerini yürüttüm. Sanallaştırma ve yedeklilik katmanın da VMware, ve Veeam ürünlerini kullandım. Data Center projeleri kapsamında Hyper Converged (Hiper Bütünleşik) ve Traditional (Geleneksel) mimariler ile çalışabilme imkanım oldu. Manage Engine ServiceDesk Plus, AD Manager , AD Self Service , AD Audit ürünlerini kullandım. Aktif Bank Şirketinde Sistem Destek Senior Enterprise Architec olarak görev yapmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 24/04/2019

    Elinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir