1. Anasayfa
  2. Server 2012

Windows Server 2012’de NIC Teaming Nedir? Nasıl Ayarlanır?


1

Bu makalemizde, daha önceki Windows Server sürümlerinde ethernet kartı üreticisinin sağlamış olduğu yazılımlarla kazanılan fakat Windows Server 2012 ile işletim sistemi tarafından sağlanan bir yetkinlik olan, NIC Teaming özelliğinden bahsedeceğiz.

NIC Teaming’in tanımına değinecek olursak, 2 veya daha fazla ethernet kartının ağ bağlantılarının konsolide edilerek, sanal bir ethernet kartı oluşturmak suretiyle, isteğe bağlı olarak 2 kat daha hızlı ya da fail-over çalışacak bir yapı kurmaktır.

Ağ bağlantısı stabilitesi, canlı ortamda çalışan bir sunucu için veri yedekliliğinden sonra en önem verilmesi gereken noktalardan biridir. Ne kadar güçlü ve güvenli bir sunucunuz ve üzerinde çalışan yazılımınız olursa olsun, network bağlantınız koptuğunda hayat duracak, servisler işlevsiz hale gelecektir. Günümüzde hemen hemen tüm sunucular, üzerinde birden fazla ağ kartı ile üretiliyor ve satılıyor. Tek ethernet kartı bulunduran eski bir sunucunuz varsa bile, düşük bir maliyetle ikinci bir ethernet kartı edinip sunucunuzun ağ bağlantısını yedekleyebilirsiniz. Bu noktada Windows Server 2012’nin bize sağladığı avantaj ise, kart üreticilerinin sağladığı yazılım ile aynı üreticiye ait donanımı bazen ise aynı seri ürünleri team yapabilirken, artık üreticiden bağımsız herhangi A ve B marka iki ethernet kartını team yapabilmektir.

Server 2012 üzerinde NIC Teaming fonksiyonunu kullanmak için, Start –> run –> LBFOADMIN çalıştırılır ya da aşağıda görebileceğiniz gibi Server Manager üzerinden local Server’a tıklanır ve teaming bağlantısı açılır.


Resim-1

Açılan ekranda TASKS / NEW TEAM ‘a tıklayarak yeni bir team oluşturabilirsiniz.


Resim-2

New Team’a tıkladığınızda açılan yeni pencerede oluşturacağınız team ve sanal ethernet adaptörü için sizden bir isim girmenizi ve team üyesi olacak ethernet kartlarını seçmenizi ister.


Resim-3

Additional Properties kısmında network switch yapılandırmanıza ve team adaptörünüzün kullanım amacına göre bazı ayarlar bulunmakta. Başka bir makalede bunlara da değineceğiz. Default değerlerde bırakarak geçiyoruz.

Verileri girip OK’a tıkladığınızda artık sanal ethernet kartınız oluşmuş olur. Yeni oluşan kartın IP yapılandırmasını yaparak kullanıma başlayabilirsiniz.


Resim-4

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 İstanbul doğumluyum. Tuzla Anadolu Teknik Lisesi, Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi bölümlerinden mezun oldum. Şu anda BilgeAdam Kurumsal Bilgi Teknolojileri Sistem ve Platform biriminde Turkcell bünyesinde Danışman olarak Windows System Administrator ve Virtualization Admin pozisyonunda çalışıyorum. Uzmanlık ve ilgi alanlarım Windows Sunucular ve rolleri, Active Directory, Hyper-V ve VMware platformları ile sanallaştırma, Exchange Server, System Center ürün ailesi ve HP ürünleridir. Sahip olduğum sertifikalar ise MCP, MCSA, MCTS, MCITP:SA, HP-AIS : Blade , CompTia A+'dır. Koyu bir Galatasaray taraftaryım. Takip edenlere faydalı olmak ümidiyle.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Merhaba ben uzun zamandır iki bağlantıyı ek bir program kullanmadan tek internet gibi kullanmak için araştırma yapıyordum connectify gibi programlar lag’a sebep oluyor bu nic teaming windows 8.1 üzerinde de var mı acaba? Zira bugün bilgisayarımın tesadüfen bu olayı otomatik olarak gerçekleştirdiğini farkettim (ethernet bağlantım + komsumun wifi bağlantısına bağlı iken steam’de oyun güncellemesi iki kat hızlı iniyordu)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir