0

Windows Deployment Services ile ilgili ilk iki makalemden sonra serinin üçüncü makalesinde konfigürasyonun nasıl yapılması gerektiğine değineceğiz. Client’ların ya da Server’ların işletim sistemi imajlarını başlangıç anında network üzerinden boot edebilmesi için öncelikle (network interface card) NIC’lerinin PXE destekli olması gerekmektedir. PXE destekli client ve server’ların WDS server’ı görebilmesi için ise aşağıdaki konfigürasyonların yapılması gerekir. Konuyla ilgili diğer iki makaleye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;

Windows Deployment Services Nedir? – Bölüm 1

Windows Deployment Services Konfigürasyonu Nasıl Yapılır? – Bölüm 2

1.    WDS konsolunu açın ve server üzerine sağ tıklayarak Properties seçeneğine tıklayın. Advanced tabına tıklayın. DHCP Authorization bölümünde Authorize this Windows Deployment Services server in DHCP seçeneği, WDS server’ın DHCP server’da yetkilendirilmesini sağlar. Sisteminizde WDS server’ınızın sizin belirttiğiniz bir Domain controller ya da Global Catalog’dan bilgileri almasını istiyorsanız. Let Windows Deployment Services use only these specified kutucuğunu işaretleyin.


Şekil-1

2.    Domain’e alma işlemi WDS ile kurulum aşamasında yapılacak ise, Client sekmesinde bulunan Client Account Creation  bölümündeki, Do not create account in the domain after running WDS Client seçeneğini işaretlemeniz gerekir.


Şekil-2

Unattend kurulum yapılması durumunda gerekli unattend dosyasının yolu’nu Unattend file bölümündeki Enable unattend installation kutucuğu işaretlenip uygun olan mimari seçilerek yapılır. Kutucuğu işaretlenip uygun olan mimari seçilerek yapılır.

PXE Response Settings sekmesinde üç seçenek karşımıza çıkar. Do not respond to any client computer seçeneği, WDS’in hiçbir client’a cevap vermemesi istendiği durumlarda kullanılır. İkinci seçenek olan Respond only to known client computers seçeneği, Active Directory’de daha önceden belirttiğiniz client’ların WDS’ten kurulum yapmasına olanak sağlar. Üçüncü seçenek olan Respond to all (known and unknown client computers) seçeneği ise, bilinen ve bilinmeyen tüm bilgisayarların kurulum dosyalarını alması için işaretlenir.

3.    Network Settings tabında TCP/IP bilgilerinin nereden alınacağı, ve alınacak bu ip’lerin hangi UDP Port aralığından dağıtılacağı, Network bağlantı hızının ne olacağı gibi seçenekler belirlenir.


Şekil-3

4.    WDS konfigürasyonu tamamlandıktan sonra WDS konsolunu açın. (Şekil-4) Boot Images bölümüne sağ tıklayın ve Add a Boot Image seçeneğine tıklayın.


Şekil-4

5.    Add Image Wizard ekranında işletim sisteminin DVD’sindeki boot.vim dosyasının yolu gösterin ve Next tuşuna basın.


Şekil-5

6.    İmaj dosyasının adı ve açıklaması gerekiyor ise değiştirilip Next tuşuna basın. Summary bölümünde hazırlanan imajın hangi dosyadan alınacağı ve hangi isimle, nerede saklanacağı ile ilgili özet bilgi bulabilirsiniz.


Şekil-6

7.    Next tuşuna basıldıktan sonra imaj alma işlemi başlar.


Şekil-7

8.    imaj hazırlanması tamamlandıktan sonra WDS konsolunu açarak  boot images bölümünde alınan imajı görüntüleyebilirsiniz.

9.    Boot imajının hazırlanması tamamlandıktan sonra sırada işletim sistemi imajının hazırlanması var. Bu işlemi yapmak için öncelikle Install Images bölümüne sağ tıklayıp Add Install Image seçeneğine tıklayarak imaj grubu hazırlığı için sihirbaz başlatın.

10.  Açılan sihirbaz da yeni bir imaj grubu hazırlayın ve isim verdikten sonra Next tuşuna basın.


Şekil-8

11.  Image File bölümünde imajın alınacağı işletim sistemi DVD’sinin içinde bulunan install.vim dosyasının yolunu gösterin ve Next tuşuna basın.


Şekil-9

12.  Install.vim dosyası gösterildikten sonra kurulumunun yapılmasını istediğiniz uygun imaj dosyası seçilir ve Next tuşuna basın.

13.  Summary bölümünü Next tuşu ile geçtikten sonra işletim sistemi imajları alınmaya başlanır.


Şekil-10

14.  İmaj alma işlemi tamamlandıktan sonra Finish tuşuna basın ve sihirbaz kapatın.

15.  Artık WDS konsolunda hazırlanan imaj dosyalarını görüntüleyebilirsiniz.


Şekil-11

Bundan sonra yapılacak işlem ise imaj ile kurulmasını istediğiniz server ya da client’ı network boot ile açmaktır. WSIM aracılığı ile Autounattend.xml dosyası hazırlanarak kurulum katılımsız hale getirilebilir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Microsoft Windows Deployment Services

Windows Deployment Services Update Step-by-Step Guide

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 2
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ahmet MUTLU 1976'da İzmir'de doğdu.Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans mezunu. 1994 yılında bilgisayar ile tanıştıktan sonra şirketlerin IT departmanlarında çalıştı. 1.5 yıl boyunce yetkili Microsoft ve Cisco eğitim merkezinde eğitmenlik yaptı. 5.5 Yıl Birim Bilgi Teknolojileri T.A.S'nde Teknik Destek Takım Lideri olarak çalıştıktan sonra, Mayıs 2010 tarihinden itibaren SuperOnline bünyesinde çalışmaya başladı. 2007'den beri çeşitli community'ler de yaptığı çalışmalardan dolayı Virtualization dalında Microsoft Most Valuable Professional ödülüne layık görülmüştür. Halen Turkcell grup bünyesinde büyük müşteri portföyünde Pre-Sales Manager olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir