1. Anasayfa
  2. Windows 8

Windows 8.1’de Alınan SecureBoot Hatasının Çözümü


0

Windows 8′in ardından piyasa sürülen Windows 8.1, getirdiği yeniliklerin yanında bazı durumlarda hatalarla da karşılaşmamıza neden olabiliyor. Son zamanlarda birkaç defa ‘SecureBoot Hatası‘ ile karşılaştım ve bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Öncelikle Secure Boot nedir ? Ne iş yapar?

Çok basit olarak Güvenli Önyükleme (Secure Boot) bilgisayarın sadece yetkilendirilmiş işletim sistemlerinin başlatabilmesini sağlıyor.

Normalde bir bilgisayarda güç düğmesine basıp bilgisayara güç verdiğimizde ilk olarak BIOS devreye girer ve donanımın sağlam olup olmadığını ya da var olup olmadığını kontrol eder. Her şeyin sağlam olduğuna kanaat getirirse görevini Önyükleme Yöneticisi’ne (Önyükleme Yöneticisi her işletim sistemi için farklıdır.) devreder.

Secure Boot bu sürece bir güvenlik katmanı ekliyor. Yani BIOS görevi Önyükleme Yöneticisi’ne devretmeden önce gömülmüş bir dijital imzayı kendi içerisinde gömülü bir veri tabanı ile karşılaştırıyor ve eğer imza uyuşmazsa, bilinmeyen işletim sistemini yüklemesinin önüne geçiyor.

Bunun anlamı ise şu: Windows 8 önyüklenmiş olarak alınan bir bilgisayarda Windows 8 sorunsuzca yüklenecektir ama Önyükleme Yöneticisi’nin sahip olduğu dijital imza farklı ise BIOS görevi Önyükleme Yöneticisi’ne devretmeyecek ve sistemin başlatılmasını engelleyecektir.

SecureBoot Hatası çözümüne. Her ne kadar kendi bilgisayarımda denemiş olsam da yapamadığında ya da farklı bir hata ile karşılaştığında yorum olarak yazman sorunu beraber özüp, beraber öğrenmemizi sağlayacaktır.

Çözümü

1. İlk olarak Microsoft’un sunduğu güncellemeyi indirebilirsin.

Windows 8 ve 8.1 sürümleri  32bit 

Windows 8 ve 8.1 sürümleri 64bit

2. Bilgisayarımızın ‘Bios‘ ekranına giriyoruz. (Bu bölüme giriş farklı üreticilerin farklı komutlar nedeni ile araştırılması gerekir)

3. Bios içinde Güvenlik bölümü altında bulunan Güvenli Önyükleme (SecureBoot) bölümünü bularak ‘aktif‘ (enable) hale getiriyoruz.

4. Eğer bilgisayarın SecureBoot’un aktifleştirilmesini engelliyorsa, BIOS’u  fabrika ayarlarına döndürmen gerekebilir. Eğer bu yöntem de işe yaramazsa BIOS’un güncellemesi olup olmadığını üretici firmanın web sayfası üzerinden kontrol edebilir ve indirebilirsin.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2005 yılında bilgisayar hayatımda tam anlamıyla yer edindi. Windows serüvenim de tam bu noktada Windows 95-98 ve XP ile başladı. O günden bu yana Windows işletim sistemlerini kurcalamayı hep sevmişimdir. Bunun dışında 2009 yılında eğitime başladığım İTO Anadolu Teknik Lisesi’nde Network ve Sistem konularına yöneldim. Comptia+ ve Cisco IT Essentials sertifikalarını aldıktan sora Cisco sertifikasyon programlarına katıldım ve halen bu program dahilinde network eğitimi almaktayım. Şuan “Sosyal Medya Araştırmacılığı” ve kişisel blog adresimde yazarlık yapıyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir