1. Anasayfa
  2. Server 2008

Windows 7 – Server 2008 R2 Sp1 Beta Yayınlandı


0

Windows 7 – Server 2008 R2 Sp1 Beta Yayınlandı. Microsoft’un 22 Ekim’de piyasaya çıkan son işletim sistemleri Windows 7 ve Server 2008 R2 için Service pack 1 Beta yayınlandı.

2011’in ilk çeyreğinde yayınlancağı belirtilen Service Pack 1, Windows 7 için mevcut güncellemelerin bir toplamı gibi gozukse de bilhassa Server 2008 R2 Hyper-V için getirdiği Dynamic Memory ve RemoteFX gibi yeni teknolojiler ile önem kazanıyor.

Gelen yeniliklerden biraz daha ayrıntılı bahset gerekirse:

Dynamic Memory

Service Pack 1 ile gelen en önemli özelliklerden biri olan Dynamic Memory ile artık Hyper-V içerisinde sanal makinelerimiz için önceden belirlenmiş bir bellek havuzu oluşturmamız mümkün. Bu sayede bellek miktarımızı daha çok sanal makinenin kullanabileceği bir kaynak haline getirmiş oluyoruz. Server 2008 R2 Hyper-V teknolojisi ile fiziksel serverımız üzerindeki bellek miktarına bağlı olarak sanal makinelerimizi açabiliyorduk ancak Dynamic Memory ile artık sanal makinelerimiz bellek havuzundan faydalanarak fiziksel serverımızın bellek miktarı ile kısıtlanmayacak.


Resim-1

Dynamic Memory ile konfigure edilebilecek 4 değişken:

1. Başlangıç Bellek Miktarı (Startup Ram): Sanal makinenin başlayabilmesi için ve boşta çalışabilmesi için gereken minimum bellek miktarıdır.

2. Maksimum Bellek Miktarı (Maximum Ram): Sanal makinenin havuzdan alabileceği maksimum bellek miktarıdır, fiziksel makinenin bellek miktarı ile sınırlıdır ancak fiziksel makinede bellek miktarı 64 GB’dan fazla ise bile Dynamic Memory ile her sanal makineye maksimum 64 GB bellek verilebilir.

3. Bellek Tamponlama (Memory Buffer): Sanal makine içerisinde çalışan uygulama ve servislerin ihtiyacı olacak olan belleğin belirli olanda önceden ayrılması işlemi, yüzdesel olarak belirtilen oranda bellek kullanıldığı anda havuzdan daha fazla bellek sanal makine için ayrılır.

4. Bellek Kullanım Önceliği (Memory Priority): Havuzdaki belleğin Dynamic Memory tarafından sanallara dağıtımı sırasında nasıl yönetileceğini belirten değişkendir. Öncelik değeri yüksek olan sanal makine maksimum ram miktarı aynı olan makinelere göre aynı iş yükünde dahi daha öncelikli olarak bellek arttırımına gidebilir.

Dynamic Memory kullanılacak sanal makinelerde aşağıdaki işletim sistemlerinden biri olmak zorundadır, listede bulunmayan işletim sistemlerinde Dynamic Memory özelliği kullanılamaz:

· Windows Server 2008 R2 Enterprise Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows Server 2008 R2 Datacenter Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows 7 Ultimate Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows 7 Enterprise Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows Server 2008 Enterprise Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows Server 2008 Datacenter Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows Vista Ultimate Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows Vista Enterprise Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows Server 2003 R2 Datacenter Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows Server 2003 Enterprise Edition (32-bit – 64-bit)

· Windows Server 2003 Datacenter Edition (32-bit – 64-bit)

Microsoft RemoteFX

Masaüstü sanallaştırma çözümleri için geliştirilmiş bir yenilik olan RemoteFX ile artık sanal masaüstlerinde de zengin görsel içeriğe erişebilir durumdayız. Thin client ve masaüstü bilgisayarlar ile kullanılabilecek olan RemoteFX teknolojisini hayata geçirebilmek için donanımsal ön gereksinimler arasında minimum 1 GB Ekran kartı mevcut, yazılımsal olarak ise gereksinimlerde, sanallaştırma yapılan serverın 2008 R2 Sp1 olması ve sanallaştırılan işletim sistemlerinin Windows 7 Enterprise Sp1 yada Windows 7 Ultimate Sp1 olması.

RemoteFX ile kullanıcılar masaüstü sanallaştırma çözümleri dahilinde bile Adobe Flash yada Silverlight gibi teknolojilerden faydalanabilecek.

RemoteFx teknolojisi ile artık başlıca USB desteği de sağlanmış olacak,istemci tarafında bağlı olan kamera, usb disk yada PDA’leri sanal ortama da bağlayabileceğiz.


Resim-2

Bahsi geçen sanallaştırma yeniliklerinin yanında Server 2008 R2 için gelen diğer yenilikler ise kısaca şu şekilde;

Direct Access için geşlişmiş bağlantı ve ölçeklenebilirlik

Şubelerde Managed Service Accounts (MSAs) desteği

Failover Cluster ile kullanılan storage için geliştirmeler.

Windows 7 tarafındaki değişiklikler:

Geliştirilmiş HDMI ses desteği; Windows 7 ile kullanılan HDMI ses donanımlarında bilgisayarın baştan başlaması sonrası yaşanan kopmaların önüne geçildi.

XPS dokumanlarda baskı hataları giderildi, yatay ve dikey sayfalarının bir arada kullanımı sırasında yaşanan sorunların önüne geçildi.

3. parti Federatin Servis’ler için iletişim desteği getirildi.Kimlik doğrulama metodlarında yaşanan bu gelişim ile artık 3. parti servisler ile de iletişim kurulabiliyor.

Sonuç olarak Windows 7 içerisinde bugüne kadar yayınlanmiş tüm güncellemelerin bulunduğu belli başlı bazı ufak yeniliklerin yapıldığı Service Pack 1 ile asıl büyük yenilikler Server 2008 R2 Hyper-V ile sanallaştırma alanında gelmektedir. Windows 7’ye geçiş için hala Service Pack bekleyen müşterilerin olduğu göz önünde bulundurulursa, Windows 7 geçiş sürecini hızlandıracak bir adım olarak görülebilir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Service 1 Beta’yı download etmek ve hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için;

Referanslar

Download Windows 7 and Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 (SP1) Beta

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ertan Gülen 1986 istanbul doğumludur. 10 yılı yakın bir süredir bilişim sektörünün içerisinde farklı rollerde görev almaktadır. Bilge Adam BTA‘da eğitmenlik ve danışmanlık, Microsoft Türkiye'de Server and Tools ekibinde İş Ortakları Teknoloji Danışmanı, Avnet Türkiye'de Microsoft ürünlerinden sorumlu teknik danısman gibi görevlerde bulunmuştur. Netaş Telekomunikasyon AŞ bünyesinde Kurumsal Uygulama Çözümleri uzmanı olarak çalışmaktadır.Son dönemin yükselen trendlerinden bulut teknolojileri ile ilgilenmekte, sanallaştırma ve system center projelerinin planlamasında görev almaktadır.Azure ile çok farklı projelere imza atmakta ve farklı sektörler için bulut çözümleri üretilmesine katkı sağlamaktadır.MVP: Hyper-V (2012-2013- 2014 ) MCSE: Private Cloud vExpert : (2011) Hp AIS, ASE gibi sertifikalara sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir