1. Anasayfa
  2. Windows 10

Windows 10’da Storage Sense Nasıl Kullanılır


0

Bu yazıda Windows IT PRO MVP Baki Onur Okutucu Windows Storage Sense hakkında bilgi veriyor.

Windows’unuzu yüklediniz. Herşey harika gidiyor. Ara ara birşeyler yüklediniz, sildiniz bir daha yüklediniz derken 1 ay sonra bir de baktınız “yer yok” uyarısı. Hoppala diyerek “hangi klasörümün boyutu ne kadar?” araştırmasına girdiniz. Biliyorum çünkü bu benim de başıma defalarca gelmiştir. Bu tür durumlarda Disk Birleştirme (Defragment) ya da Disk Cleanup programlarından faydalandığınızı biliyorum. Yine de hangi tür dosyalarınızın ya da ne tip programların bilgisayarınızı işgal ettiğini detaylı bir rapor halinde görme şansımız yoktu. Bir Windows 10 yeniliğinden bahsettiğim çok belli oldu biliyorum ama bu özelliği de anlatmadan geçmeyeceğim.

Windows 10 ayarları altından erişebileceğiniz Storage Sense özelliği sayesinde bilgisayarımızda ya da dışarıdan bağladığımız disklerimizde bulunan dosyaların özelliklerini, çeşitli kriterlere göre dağılımını görebilir, dilerseniz kolayca temizlik yapabilirsiniz.

Aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi This PC bölümünde doluluk oranımızı görebiliyoruz. Eğer bu bölümün üzerine tıklarsanız detayları görebileceğiniz başka bir ekrana geçeceksiniz.


Resim-1

This PC üzerine tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir detay ekranı sizi karşılar. Burada sistem dosyalarınızı, oyun ve diğer uygulamalarınızı, One drive doluluk durumunuzu ve hatta Temporary Files and Recycle Bin klasörünün boyutunu öğrenebilirsiniz.


Resim-2

Özellikle Temporary Files and Recycle Bin bölümü sayesinde bilgisayarımda gereksiz yere yer kaplayan içerikleri buradan görebilirim. Sildiğim ancak çöp tenekesinde halen duran dosyaları ve Internet Explorer’in belleğinde duran tonlarca imaj vs. dosyasını burada tek tıklamayla silebilir biraz hafifleyebilirim. Aşağıdaki örnekte olacağı gibi 12,6 GB hafifleme şansım var :)


Resim-3

Kolay gelsin,

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki Onur OKUTUCU, 1981 yılında İstanbul'da doğdu. Uzun bir süre İzmir'de yaşadı. Özellikle Windows Server, Exchange Server ve Powershell gibi teknolojilerde 15 yıldan fazla deneyime sahiptir. Office 365, Azure ve benzeri bulut çözümleri dahil olmak üzere son 5 yıldır bulut teknolojileri üzerine çalışmaktadır. 11 yıldır MVP ünvanını taşıyan Baki Onur, Türkiye'deki ilk Windows Server 2008 kitabının ve sayısız teknik makalenin yazarlığını yaptı. 70'e yakın etkinlikte (üniversite, eğitim kurumları, zirveler, paneller vs.) konuşmacı olarak bulundu. Baki Onur Okutucu ayrıca Microsoft teknolojilerinde 10.000 saatten fazla eğitim vermiş 10 yıllık MCT'dir. Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans dercesine sahip olan Baki Onur, şimdilerde Londra'da yaşıyor ve kurucusu olduğu Clouderz Ltd'de danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir