1. Anasayfa
  2. Sanallaştırma

vSphere Esxi 5.5 Kurulumu Nasıl Yapılır?


0

Daha önceki makalelerimizde vSphere 5.5 ile gelen özelliklere kısaca göz atmıştık. Bu yazımızda ise Vmware vSphere 5.5 kurulumu nasıl yapılır, nelere dikkat etmeliyiz gibi bazı konulara değineceğiz. Kuruluma başlamadan önce birkaç ufak hatırlatma yapmak istiyorum.

  • vSphere 5.5 kurulumu yapılacak olan Host’un minimum Ram miktarı 4 GB olmalı (vSphere 5.5 özelliklerini tam kullanmak istiyorsanız bu miktar 8 GB civarındadır)
  • Hostunuzun üzerinde bulunan işlemcinin x64 mimarisine sahip olması gerekiyor.
  • Kurulum yapılacak Hostun BIOS ayarında Virtualization Technology (VT) aktif olmalı.
  • Kurulum yapılacak olan host üzerinde bir ya da daha fazla Gigabit veya 10 GB Ethernet Controller olmalı.

Kurulum yapılacak makineye vSphere 5.5 dvd medyasını takıp kuruluma başlıyoruz. Karşınıza çıkan ekranda ESXI-5.5.0-1331820-Standard installer seçeneğini seçerseniz kurulum başlayacaktır. Şayet Boot from local disk seçeneğini seçerseniz de hostun üzerinde kurulu bir sistem varsa o açılacaktır. ESXI-5.5.0-1331820-Standard installer seçeneğini seçili ise ve siz herhangi bir tuşa basmazsanız 5 saniye içerisinde kendisi otomatik olarak kurulumu başlatacaktır.


Resim-1

ESXI-5.5.0-1331820-Standard installer seçeneğini seçip kurulumu başlatınca, kurulum için gerekli dosyalar host’a kopyalanmaya başlıyor.


Resim-2

Kurulum için altyapı hazırlanma aşamasına geçiyor, gerekli dosyalar açılıp kurulum için hazır hale getiriliyor.


Resim-3

Kurulum için dosyalar genişletildikten sonra sıra geldi vSphere 5.5’in yükleme adımına. Bu adımda (Enter) Continue seçeneğini seçerseniz yükleme başlayacaktır.


Resim-4

Vmware firmasının Lisans Sözleşme metnini kabul edip kuruluma devam etmek için (F11) Accept and Continue seçeneğini seçmeliyiz.


Resim-5

Bu adımda hostumuza bağlı herhangi bir cihaz var mı yok mu bu kontrol ediliyor, bağlı olan local diskleri vSphere bu adımda algılamaya başlıyor.


Resim-6

Kurulumu yapacağımız diski veya disk kümesini seçtikten sonra kuruluma devam edebiliriz. (F1) Details seçeneğini seçerseniz, seçmiş olduğunuz disk veya disk kümesi ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Varsayalım ki hostumuz açıldığında bağlı olan disk veya disk kümelerinden birini görmedi, (F5) Refresh seçeneğini seçerseniz bağlı olan cihazları tekrardan kontrol edip size gösterebilir. Biz kuruluma devam etmek için (Enter) Continue seçeneğini seçip devam ediyoruz.


Resim-7

Host kurulduktan sonra hangi klavye dili ile devam etmek istediğimizi bu adımda seçiyoruz. Turkish seçeneğini seçip (Enter) Continue ile devam ediyoruz,


Resim-8

Konsoldan veya vSphere Client programıyla bağlandığımızda hostumuzu yönetebilmemiz için bir şifre girmemiz gerekiyor. Varsayılan kullanıcı olarak Root gelmekte, şifreyi girdikten sonra (Enter) Continue seçeneğini seçip devam ediyoruz.


Resim-9

Sistem ile ilgili bilgiler kontrol edildikten sonra yükleme adımının son aşamasına gelmiş olacağız,


Resim-10

Kurulumu iptal etmek istiyorsak (ESC) Cancel seçeneğini, yapmış olduğumuz ayarları değiştirmek için (F9) Back seçeneğini ve yüklemeyi başlatmak için (F11) Install seçeneğini seçmeliyiz.


Resim-11

vSphere Esxi 5.5 kurulumu başlıyor J


Resim-12

Kurulumun başarılı bir şekilde bittiğini gösteren pencerede bir iki ufak hatırlatma var. Lisansınız varsa kurulumdan sonra lisansınızı girip, paketiniz dâhilinde özellikleri kullanabilirsiniz. Şayet test amaçlı kullanıyorsanız 60 gün boyunca sorunsuz kullanmaya devam edebilirsiniz. Kurulum işlemi bittikten sonra hostun yeniden başlaması gerekiyor. Yeniden başlatmak için (Enter) Reboot seçeneğini seçiyoruz.


Resim-13

Reboot işleminden sonra hostunuzun donanımına bağlı olarak Esxi’nin açılma hızı değişebilir.


Resim-14

Ve karşımızda vSphere Esxi 5.5 J


Resim-15

Bir sonraki makalemizde Host ile ilgili yapılandırma adımlarını inceliyor olacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bilişim gönüllüsü olarak sektörün bir çok kademesinde farklı görevlerde çalıştı. Sahip olduğu sertifikalar; Vmware vExpert, Microsoft Certified Trainer(MCT), Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE), Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS).

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir