0

Günümüzde tüm sunucular üzerinde bir DVD/CD okuyucu bulunmayabiliyor yada ESXi kurulumuyapacağınız sunucu ve/veya ESXi kurulum için kullanacağınız DVD Rom’u beğenmeyebiliyor böyle bir durumda ESXi kurulumu usb disk  ile yapmak çok mantıklı bir çözüm olabiliyor. Hatta bu usb diskten kurulum adımları esnasında bir cevap dosyası oluşturmak kurulum adımlarını azaltarak kurulum süresini ve hataları da minimize etmemize yardımcı olabiliyor. Aşağıda okuyacağınız maddeleri uygulayarak, acı tecrübelerle gerçekleştirmiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki süreç zor ama hallolduktan sonra artık kurulumlarınız çok rahat. Ben bu kurulum adımları için en son versiyon olan ESXi 4.1 u1’i tercih ettim ki bunun en önemli sebebi update 1 ile cevap dosyası oluşturma ve cevap dosyası ile kurulum adımlarında yaşanan bazı hataların düzeltilmiş olması.

Öncelikle ihtiyaçlarımızı belirleyelim:

1. En az 1 GB kapasitesi olan bir USB Bellek

2. ESXi 4.1 u1 iso dosyası (vmware’in sitesinden download edilebilir boyutu gayet ufaktır)

3. Bahsi geçen uygulama ve komutlar için bir Windows işletim sistemi.

4. Syslinux.zip dosyası (Bu linkten son versiyonu download edilebilir)

Kurulum Adımları:

Öncelikle USB diskimizi kuruluma hazır hale getirmek için Diskpart komutları ile biçimlendirelim.

ilgili komutlar sırası ile:

Diskpart

list disk

select disk (USB diskin atandığı sıra)

clean

create partition primary

active

format fs:fat32 quick

assign

exit

Bu işlemlerin ardından USB diskimiz kurulum adımlarına hazırdır. İlk yapmamız gereken bu USB diski bootable hale getirmek. bu işlem için üstte liste halinde verdiğim gereksinimlerden syslinux.zip dosyasına ihtiyac duyacağız. Dosyalar zipten çıktıktan sonra komut satırı ile ulaşmamıs gereken klasör \syslinux\win32’dir. Zip dosyasını nereye açtıysanız onun içinde aramalısınız. Sonraki adımda ise çalışacak komut:

syslinux [USB’nin harfi]: örneğin “syslinux G:”

tabiki unutmamak gerekir Vista ve Windows 7 ortamlarında tüm komut satırı işlemlerini administrator yetkisi ile yapmalıyız.

Hemen ardından ise ESXi iso dosyasının içini bu bootable USB’ye kopyalamalıyız, iso nasıl mount edilir hangi program kullanılır kısmına hiç girmiyorum. Herhangi bir arama motoruna sorabilirsiniz o size söyleyecektir. :)

Son adımlara gelirken yapılacak en kritik noktalardan biri ise USB disk içerisine cevap dosyasını oluşturma kısmı. ks.cfg isminde bir dosya oluşturup aşağıdaki içeriği kendi yapımıza göre metin editörleri yardımı ile özelleştirerek USB içerisine kaydedelim.Kırmızı ile belirtilmiş alanları kendinize göre düzenlemeyi unutmayın (tribula.com diye bir domaininiz varsa böyle de kalabilir)

 

rootpw Password.1 
install usb 
autopart –firstdisk –overwritevmfs
reboot
 
#Network install type
network –bootproto=static –addvmportgroup=false –device=vmnic0 –ip=192.168.1.10 –netmask=255.255.255.0 –gateway=192.168.1.1  –nameserver=192.168.1.1 –hostname=esxi-1.tribula.com 
accepteula
 
%firstboot –unsupported –interpreter=busybox
vim-cmd hostsvc/datastore/rename datastore1 “$(hostname -s)-local-storage-1”

ve son iki dosya kopyalama;

syslinux klasörünüz içinden aşağıdaki iki dosyayı USB diskiniz içine kopyalayın, eğer dosya var derse ki diyecektir, üzerine yazın gitsin)

syslinux-4.02\com32\mboot\mboot.c32

syslinux-4.02\com32\menu\menu.c32

Bu işlem de sorunsuz tamamlandığında artık bootable bir ESXi 4.1 u1 USB diskiniz var demektir hatta tüm kurulumu cevap dosyasından yapan gayet hızlı kurulabilen bir yapı. Umarım ihtiyaç halinde başvurulan bir kaynak olur ki ben ciddi anlamda zorlanmıştım bu işlemler için.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ertan Gülen 1986 istanbul doğumludur. 10 yılı yakın bir süredir bilişim sektörünün içerisinde farklı rollerde görev almaktadır. Bilge Adam BTA‘da eğitmenlik ve danışmanlık, Microsoft Türkiye'de Server and Tools ekibinde İş Ortakları Teknoloji Danışmanı, Avnet Türkiye'de Microsoft ürünlerinden sorumlu teknik danısman gibi görevlerde bulunmuştur. Netaş Telekomunikasyon AŞ bünyesinde Kurumsal Uygulama Çözümleri uzmanı olarak çalışmaktadır.Son dönemin yükselen trendlerinden bulut teknolojileri ile ilgilenmekte, sanallaştırma ve system center projelerinin planlamasında görev almaktadır.Azure ile çok farklı projelere imza atmakta ve farklı sektörler için bulut çözümleri üretilmesine katkı sağlamaktadır.MVP: Hyper-V (2012-2013- 2014 ) MCSE: Private Cloud vExpert : (2011) Hp AIS, ASE gibi sertifikalara sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir