Hyper-V Checkpoint Maneul Merge
  1. Anasayfa
  2. Sanallaştırma

Hyper-V Checkpoint Maneul Merge

0

Hyper-V Checkpoint, işletim sistemi updateleri veya güvenlik düzeltme paketleri yüklemeniz gereken durumlarda bir takım sorunlar ile karşı karşıya kaldığımız oluyor; sistem arızasına, yapılandırma verilerinin kaybolmasına veya belirli programların kaldırılmasına neden olabilmekte.Checkpoint manuel merge işlemi Rollback mekanizması ile yazılım güncellemelerini etkin bir şekilde yönetiminde kilit bir rol oynar.

Anlamanız gereken merge işlemi için ilk şey, Checkpoint bir yedekten farklı olmasıdır. Bir checkpoint oluşturduğunuzda, farklı bir disk oluşturmak ve sanal makinenin orijinal sanal sabit diskini salt okunur olarak işaretlemektir. Bu, sanal sabit diskin bir kopyasını yaratmadığınız anlamına gelir ve checkpoint bu nedenle sizi sabit disk arızalarına veya depolama bozulmalarına karşı korumaz.

Dikkat etmeniz gereken diğer önemli husus verilerini bellekte tutan uygulamalar örneğin, Exchange Server çalıştıran sanal makineler için checkpoint kullanmamalısınız. Checkpointler bellek içeriğini yakalamaz ve böyle bir VM’de checkpoint uygulamak tipik olarak veri kaybına veya uygulamanın bozulmasına neden olur. Bu tür VM’de checkpoint oluşturmanız gerekiyorsa, bunu güvenli bir şekilde yapmanın tek yolu, VM’i kapalıyken oluşturmaktır. Kullanışlı bir özellik olabilir, ancak kullanmanın etkilerini tam olarak anlamadığınız sürece sorunlara da neden olabilirler.


Resim-1

Yeni bir checkpoint oluşturmak için Hyper-V Manager konsolunda ilgili VM’i seçip checkpoint komutunu uyguluyoruz.

  • Neden Hyper-V checkpoint merge gerekiyor?
  • Hyper-V Checkpoint Merge
  • Checkpoint Manuel Merge İşlemi

Neden Hyper-V Checkpoint Birleştirilmesi Gerekiyor?

Aslında, kontrol noktalarının uzun vadede tutulması, performansın düşmesi gibi istenmeyen etkilere yol açabilir. Hyper-V vm’de birden fazla checkpoint olması, disk I/O işlemlerinde verimsizliğe yol açar. Sanal makinedeki tüm veriler geçerli checkpoint AVHDX dosyasında yakalansa da sanal makineden okunan verilerin zamanla disk gecikmesine ve düşük performansa neden olan temel diski geçmesi gerekebilir. Checkpoint, Hyper-V sanal makinede tutulduğu sürece diskte büyümeye devam edecektir.

Checkpoint merge işlemi, performansın optimum olmasını ve alanın gereksiz yere tüketilmemesini sağlar. Hyper-V sanal makinesinde gereksiz checkpointler bulunduğunda, sanal disklerin bozulma olasılığı daha fazladır.

Hyper-V Checkpoint Merge

Merge işlemi basitçe arka planda gerçekleşen anlık görüntünün silinmesidir işlem sadece verileri silmek yerine verileri temel diske birleştirmektedir.

Checkpoint tanımını kısaca yaptıktan sonra bu özelliği bir örnek senaryo ile inceleyelim.

Hyper-V’de Checkpoint Manuel Merge İşlemi;

Resim-2

Lab ortamımda daha önce checkpoint oluşturduğum için Hyper-V Manager-VM- Actions altında Edit Disk’i tıklayarak merge işlemini başlatıyorum.

Resim-3

VM’nin vhdx’i tutulduğu datastore klasörü seçin.

Resim-5

.avhdx uzantılı ceheckpoint dosyasını seçin.

Resim-6

Merge seçimi ile devam edin.


Resim-7

Merge dosyalarının kaydedileceği konumu belirleyip Next ile devam edin.

Resim-8

Finish seçimi ile manuel merge işlemini tamamlıyoruz. VM’in kayıtlı olduğu dizine kontrol ettiğimizde. . avhd uzantılı diskimiz. vhdx sanal diskimizle birleşmiş olacaktır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

www.mshowto.org

TAGs: Hyper-V Checkpoint Merge, disk merge, hyper-v merge, hyperv, merge etmek, merge islemi,

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981 İstanbul doğumludur. Altyapı, Depolama, Sanallaştırma ve Sistem Mimarisi alanlarında deneyimi bulunmaktadır. Bilişim sektöründe uzun yıllar görev alan Serkan Duran bu süre zarfında, pek çok farklı pozisyonda başarılı işlere imza atmıştır. Şu an Aygen Global Lojistikte BT Müdürü olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir