0

Bir önceki yazımda vCenter Server 5.1’in Microsoft SQL 2008 Database kurulumunu anlatmıştım. Bu yazımda ise kurmuş olduğumu Microsoft SQL 2008 Database’i üzerinde vCenter Server 5.1 için kullanacağımız Database’in nasıl hazırlanması gerektiğini anlatıyor olacağım.

https://www.mshowto.org/vmware-5-1-kurulumu-bolum-1-vcenter-sql-2008-database-kurulumu.html linkinden ulaşabilirsiniz.

Database’imizi oluşturmadan önce bir önceki yazımda database tarafında birden fazla püf noktanın olduğuna değinmiştim. Database’imizi oluştururken tablo isimlerinin RSA_DATA ve RSA_INDEX şeklinde olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Database tablolarını RSA_DATA ve RSA_INDEX şeklinde oluşturmadığımızda vCenter Single Sign On kurulumumuzda aşağıdaki hatayı alarak kuruluma devam edemeyiz.

Error 29119, Required Tablespaces missing during the installation of vCenter Single Sign On.

vCenter Single Sign On kurulum ekranlarında her ne kadar Windows Authantication seçeneğini görüyor olacaksada VMware vSphere Installation and Setup vSphere 5.1 Guide’ında kullanıcı olarak RSA_DBA ve RSA_USER kullanıcılarının oluşturulmasını must olarak ele almış. Bizde bu şekilde database’imizi oluşturacağız.

Öncelikle kullanıcılarımızı oluşturalım bunun için manuel işlem yapmamıza gerek yok setup dosyasının içerisindeki hazır scriptleri kullanabiliriz. Scriptlere Cd Sürücüsü:\Single Sign On\DBScripts\SSOServer\schema\mssql yolundan ulaşabilirsiniz.

Öncelikle kullanıcılarımızı oluşturalım bunun için Cd Sürücüsü:\Single Sign On\DBScripts\SSOServer\schema\mssql altında bulunan rsaIMSLiteMSSQLSetupUsers.sql dosyasına çift tıklıyoruz. Çift tıklamamızla birlikte dosyamız SQL Management Studio içerisinde New Query olarak açılıyor olacak. Açıldığında karşımıza aşağıdaki script gelecektir. Burada dikkat etmemiz query’nin çalışması için SQL sunucumuzda sa veya SQL sunucumuza sysadmin olan bir kullanıcı ile login olmamız gerekiyor.

USE MASTER

GO

CREATE LOGIN RSA_DBA WITH PASSWORD = ‘<CHANGE DBA PASSWORD>’, DEFAULT_DATABASE = RSA

GO

CREATE LOGIN RSA_USER WITH PASSWORD = ‘<CHANGE USER PASSWORD>’, DEFAULT_DATABASE = RSA

GO

USE RSA

GO

ALTER AUTHORIZATION ON DATABASE::RSA TO [RSA_DBA]

GO

CREATE USER RSA_USER FOR LOGIN [RSA_USER]

GO

CHECKPOINT

GO

Scripti çalıştırdıktan sonra öncelikle oluşturduğumuz kullanıcıların parolalarını değiştirmelisiniz. Parola değişimi sonrasında database’imizi oluşturmak için Cd Sürücüsü:\Single Sign On\DBScripts\SSOServer\schema\mssql lokasyonuna giderek rsaIMSLiteMSSQLSetupTablespaces.sql dosyasına çift tıklıyoruz. Çift tıklamamızla birlikte dosyamız SQL Management Studio içerisinde New Query olarak açılıyor olacak. Açıldığında karşımıza aşağıdaki script gelecektir.

USE MASTER

GO

CREATE DATABASE RSA ON PRIMARY(

NAME=’RSA_DATA’,

FILENAME=’C:\CHANGE ME\RSA_DATA.mdf’,

SIZE=10MB,

MAXSIZE=UNLIMITED,

FILEGROWTH=10%),

FILEGROUP RSA_INDEX(

NAME=’RSA_INDEX’,

FILENAME=’C:\CHANGE ME\RSA_INDEX.ndf’,

SIZE=10MB,

MAXSIZE=UNLIMITED,

FILEGROWTH=10%)

LOG ON(

NAME=’translog’,

FILENAME=’C:\CHANGE ME\translog.ldf’,

SIZE=10MB,

MAXSIZE=UNLIMITED,

FILEGROWTH=10% )

GO

— Set recommended perform settings on the database

EXEC SP_DBOPTION ‘RSA’, ‘autoshrink’, true

GO

EXEC SP_DBOPTION ‘RSA’, ‘trunc. log on chkpt.’, true

GO

CHECKPOINT

GO

Scriptimizi çalıştırdıktan sonra database’imizin oluştuğunu aşağıdaki şekillerde görüyoruz.


Şekil-1       �


Şekil-2


Şekil-3       �


Şekil-4


Şekil-5

Database’imizi oluşturduktan sonra SQL Server tarafındaki birkaç değişiklikle database tarafındaki işlemlerimizi bitirmiş olacağız. Şekil-1’de görmüş olduğumuz SQL Server ekranından Server üzerine sağ tıklayarak Server Properties seçeneğine tıklıyoruz karşımıza Şekil-5’de yer alan ekran geliyor buradan Memory tabına gelerek Maximum server memory ( in MB ) seçeneğine gelerek SQL Server’ın kullanacağı maksimum Ram seviyesini buradan ayarlıyoruz dilerseniz bu ayarı yapmayadabilirsiniz. Bu ayarı yapmanın bize katkısı SQL Server’ın yoğun işlemlerde RAM kullanımını sınırlamak.

Bu işlemi yaptıktan sonra SQL Server tarafında son olarak SQL Server Configuration Manager tarafındaki ayarlarımızı yapacağız. Bunun için Start\Programs\Microsoft SQL Server 2008\Configuration Tools\SQL Server Configuration Manager yolunu takip ederek SQL Server Configuration Manager’ı çalıştırıyoruz. SQL Server Configuration Manager içerisinden SQL Server Network Configurationa gelerek çift tıklıyoruz. Çift tıklama sonrasında Protocols for RSA’ya ( RSA burada Instance ismi ) tıkladığımızda sağ taraftan yer alan TCP/IP seçeneğine tıklıyoruz. TCP/IP’ye tıkladığımızda TCP/IP özelliklerine gelerek IP2’yi Enabled seçeneğini Yes olarak seçiyor ve OK diyerek bu ekrandan çıkıyoruz.


Şekil-6

SQL Server Configuration Manager tarafındaki gerekli ayarlamalarımızıda yaptık database tarafındaki işimiz bitti.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında Amasya'da doğdu. 2004 yılında başlamış olduğu profosyonel iş hayatında çeşitli firmalara outsource olarak destek verdi. 3 yıla yakın bir zaman Microsoft Destek Hattında Destek Mühendisi olarak çalışan Abdulkadir Tophan şuanda özel bir şirkette IT Yöneticisi olarak çalışmaktadır. Sahip olduğu sertifikalar: MCP, MCSA+S+M/2003, MCSE+S+M/2003

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir