Veeam Backup & Replication 10 Scale-Out Backup Repository
  1. Anasayfa
  2. Veeam

Veeam Backup & Replication 10 Scale-Out Backup Repository

0

Veeam firmasının hem Microsoft Hyper-V hem de Vmware VMware vSphere platformları için geliştirilmiş olduğu Backup yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication 10 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle kullanıma sundu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication 9.5 Update 3’ten sonra Veeam Backup & Replication 10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla ve heyecanla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özelliklerle devam edeceği bilgisi verildi. Veeam Backup & Replication 10 versiyonunu 2020 ilk çeyreğinde kullanıma sunulacağını bildirmişlerdi. 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle Veeam Backup & Replication 10 versiyonu yeni özellikleri ile karşımıza çıktı.

Bu yazımızda ortamımız da bulunan Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Scale-Out Backup Repository yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Altından kalkılması gereken veri yükünün giderek arttığı bugünlerde Bilgi Teknolojileri Backup ( Yedek ) depolama yönetimi günümüz kuruluşları için zorlu ve pahalı bir mesele olmaya devam ediyor. Geleneksel Backup ( Yedek ) çözümlerinin sunduğu verimsiz yöntemler sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Bu durum nedeniyle kaynaklanan Backup ( Yedek ) deposu sorunları, ek yönetim ve maliyet yüküne yol açıyor, büyük miktarda depolama alanının kullanılmadan kalıp boşa harcanmasına neden oluyor.

Kurumlarda Backup ( Yedek ) deposu yönetimini kolaylaştırıp Bilgi Teknolojileri iş yükünü önemli ölçüde azaltacak, Backup ( Yedek ) deposu donanım harcamalarını azaltarak veri koruma bütçesi üzerindeki etkiyi hafifletecek bir yönteme ihtiyac vardı. Veeam Backup & Replication v9’da sunulan ve Backup ( Yedek ) deposunu yönetme biçiminizde devrim niteliğinde bir değişim yapacak olan bir özellik olan Scale-out Backup Repository özelliği, birden fazla Backup ( Yedek ) depolama aracından tek bir ölçeklenebilir Backup ( Yedek ) havuzu oluşturarak geleneksel Backup ( Yedek ) depolama çözümlerinin yönetiminde karşılaşılan sorunları çözüyor. Scale-out Backup Repository özelliği Backup ( Yedek ) deposunun daha verimli yönetilmesini ve kullanılmasını sağlayan Backup ( Yedek ) deposu aracılığıyla yazılım tanımlı bir özet düzeyi oluşturarak Backup ( Yedek ) deposu ve Backup ( Yedek ) görevi yönetimini önemli oranda basitleştiriyor.

Bilgi Teknolojileri giderek büyüyen miktarda veriyle yönetmesi gerekiyor. Özellikle de kuruluşlar için ortam büyüdükçe sorunlar da artıyor. Kuruluşların bu sorunları çözmeye çalışırken bir yandan da Backup ( Yedek ) harcamaların, Backup ( Yedek ) depolama kapasitesinin, Backup ( Yedek ) zaman aralıklarının ve bu sistemlerle ilişkili yönetim harcamalarının sıkı bir şekilde kontrol etmesi gerekiyor. Altından kolayca kalkılabilecek bir durum olmaktan çıkıyor.

Veeam bu sorunlardan bazılarını Backup ( Yedek ) kopyalama işleri ve referans mimarisi aracılığıyla çözmeyi başardı. Referans mimarisi, en yüksek hızda Backup ( Yedek ) ve Restore ( Geri Yükleme ) yapılabilmesi için hızlı ve ufak bir ilk katman sunarken, bekletmeyi bütçe sınırları dahilinde genişletebilmek amacıyla Backup ( Yedek ) kopyalarının depolanması için kullanılan ikinci katman geniş ve nispeten daha ucuzdur. Buna rağmen bu havuzların yönetilmesi sorununun, ilk seçim, zaman içindeki alan tüketimi, havuz içeriğinin yeniden dengelenmesi, yeniden kullanım ve kullanıma son verilmesi sırasında da ele alınması gerekir. Veeam Scale-out Backup Repository, Veeam Backup & Replication v9 ile birlikte kullanıma sunulan, Backup ( Yedek ) deposu yönetimi için yeni bir yöntem sunmayı ve biraz önce ele aldığımız sorunları ortadan kaldırmayı amaçlayan yeni bir özelliktir.


 Resim-1

Veeam Scale-out Backup Repository, birden fazla ” Basit ” havuzdan oluşan mantıksal bir varlıktır. Bu havuzlar, tüm Backup ( Yedek ) ve Backup ( Yedek ) kopyalama işi operasyonlarında kullanılabilen tek bir soyutlanmış nesne halinde bir araya getirilir. Scale-out Backup Repository, alanı dolan orta ve büyük ölçekli müşterilerin havuzlarını genişletmek için başvurabileceği son derece kolay bir yöntemdir. Backup ( Yedek ) zincirlerinin yerini uzun süren elverişsiz işlemlerle değiştirmek yerine kullanıcılar, mevcut Scale-out Repository’ye yeni bir kapsam ( yani Veeam Backup & Replication v9 tarafından desteklenen ” Basit ” yedekleme havuzlarından biri ) ekleyebilir veya birden fazla havuzu birleştirerek yenisini oluşturabilir. Yeni bir Scale-out Backup Repository kurmak son derece kolaydır. Tek gereken, halen Veeam Backup & Replication v9’a ekli olan en az iki basit havuzdur.


Resim-2

NOT: Yükleme sırasında oluşturulan varsayılan Backup ( Yedek ) havuzu, Yapılandırma Backup ( Yedek ) hedefi olmadığı sürece bir Scale-out Backup Repository’de kullanılamaz. Bunun nedeni, Scale-out Backup Repository’nin bu türden işleri desteklememesidir. Varsayılan havuzun bir Scale-out Backup Repository’ye eklenmesi gerekiyorsa Yapılandırma Backup ( Yedek ) hedefini değiştirebilirsiniz. Veeam Backup & Replication v9 lisans yükseltmesine sahip olan mevcut Veeam müşterileri, Backup ( Yedek ) ve ya Backup ( Yedek ) kopyalama işlerini normalde depoladıkları konumda en az bir havuza sahip oldukları için ön koşulları karşılamaktadır. Tek bir Scale-out Backup Repository’de gruplandırılacak en az iki havuza sahip olmak, daha sonra inceleyeceğimiz yerleştirme ilkelerinden daha iyi yararlanılmasını sağlar.

Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Scale-Out Backup Repository yapılandırmasına başlıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.


Resim-3

Veeam Backup & Replication 10 konsolu geliyor karşımıza.


Resim-4

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde BACKUP INFRASTRUCTURE menüsü altında bulunan Scale-out Repositories sekmesinden Scale-out Repository yapılandırmasını yapabilirsiniz.


Resim-5

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde BACKUP INFRASTRUCTURE menüsü altında bulunan Scale-out Repositories üstünde sağ tuş Add scale-out backup repository ya da Manage Scale-out Repository menüsünde bulunan Add Scale-out Repository tıklayarak Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Scale-out Repository yapılandırması başlatıyoruz.


Resim-6

Name ekranın da Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandıracağımız Scale-out Backup Repository için bir Name ( İsim ) belirliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.


Resim-7

Performance Tier ekranın da Scale-out Backup Repository yapılandırması için sunucumuz üzerinde bulunan Backup Repository hangilerini ekleyeceğimizi seçmemiz gerekmektedir.

Performance Tier ekranın da Add diyerek Backup Repository seçiyoruz.


Resim-8

Extents ekranın da Scale-out Backup Repository olarak yapılandırabileceğimiz Backup Repository görüyoruz. BAKICUBUK_Backup Repository2 ve BAKICUBUK_Backup Repository3 yapılandırmasını bu şekilde yapılandırdık.


Resim-9

Extents ekranın da Scale-out Backup Repository olarak yapılandıracağımız BAKICUBUK_Backup Repository2 ve BAKICUBUK_Backup Repository3 isimli Backup Repository’leri seçiyoruz ve OK diyoruz.


Resim-10

Performance Tier ekranın da Scale-out Backup Repository olarak yapılandıracağımız Backup Repository seçtikten Advanced diyoruz.


Resim-11

Performance Tier ekranın da Advanded Settings seçeneği altında Use pe-VM backup files (recommended ) ve Perform full backup when required extent is off line seçenekleri bulunmaktadır.

  • Use pe-VM backup files (recommended ) : Backup ( Yedek ) alınacak her bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) için ayrı bir Backup ( Yedek ) dizini için bu seçeneği işaretlememiz gerekiyor. Default olarakta seçili gelecektir. Use pe-VM backup files seçeneği etkinleştirildiğinde, bir Backup Job işlemi sırasında Veeam Backup & Replication bir dizi Backup ( Yedek ) dosyası üretecektir. Her Virtual Machine ( Sanal Makine ) başına bir tane, ve aynı anda birden fazla işlemde Backup Repository üzerine bu dosyaları yazacaktır. Daha iyi depolama ve kaynak kullanımını hesaplamak için bu seçeneği etkinleştirmeniz önerilir. Özellikle ortamınızda birden çok yazma işlemini destekleyen Deduplicating Storage ( Dell EMC Data Domain, ExaGrid ve HPE StoreOnce ve Quantum DXi gibi  ) Backup Repository olarak kullanıyorsanız,
  • Perform full backup when required extent is off line : Scale-out Backup Repository üzerinde Backup ( Yedek ) işleminin tutarlığını korumak için Perform full backup when required extent is off line seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Backup ( Yedek ) işleminde önceki Restore Points ( Geri Yükleme Noktaları ) içeren bir Restore Point ( Geri Yükleme ) çevrimdışı olursa, Backup ( Yedek ) işlemi sorun yaratabiilir.Veeam Backup & Replication yeni bir Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyası ekleyemeyecektir. Perform full backup when required extent is off line seçeneğini etkinleştirildiğinizde, Veeam Backup & Replication Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyası yerine Full Backup ( Tam Yedek ) bir Backup ( Yedek ) dosyası oluşturur. Bu seçeneği etkinleştiriseniz, Full Backup ( Tam Yedek ) bir Backup ( Yedek ) dosyası barındırmak için yapılandıracağınız Scale-out Backup Repository üzerinde yeterli boş alana sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

Performance Tier ekranın da Advanded Settings ekranında herhangi bir değişiklik yapmıyoruz ve OK diyerek devam ediyoruz.


Resim-12

Performance Tier ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.


Resim-13

Placement Policy ekranın da Data locality ve Performance seçenekleri bulunmaktadır.

Data locality : Aynı Backup ( Yedek ) işlemine ait olan Backup ( Yedek ) dosyalarını birlikte depolamak istiyorsanız Data locality seçeneği seçmeniz gerekmektedir. Bu durumda, Full Backup ( Tam Yedek ) dosyası ve sonraki Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyaları, Scale-out Backup Repository deposunda aynı performans boyutunda depolanır. Yeni Backup ( Yedek ) işlemi aynı performans boyutunda ve ya başka bir performans boyutunda saklanabilir. ( Performans kapsamı olarak bir Deduplicating Storage ( Dell EMC Data Domain, ExaGrid ve HPE StoreOnce ve Quantum DXi gibi  ) kullanmadığınız sürece).

Performance : Bu seçenekte kullanılğında Full Backup dosyaların hangi Incremental Backup dosyaları hangi Backup Repository üzerinde tutulacağını belirlemek amacıyla kullanılır. Full Backup ( Tam Yedek ) ve Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyalarını Scale-out Backup Repository deposunun farklı Backup Repository üzerinde performans derecelerinde depolamak istiyorsanız. Performance seçeneği seçmeniz gerekmektedir. Performance seçeneği seçmeniz durumda, Veeam Backup & Replication’ın Backup ( Yedek ) işleminin tüm Backup ( Yedek ) dosyalarına erişebilmesini sağlamak için Network bağlantısının hızlı ve güvenilir olduğundan emin olmalısınız.


Resim-14

Placement Policy ekranın da Performance seçeneğinde belirleyeceğiniz Backup Repository üzerinde Full Backup ( Tam Yedek ) ve ya Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyaları tutulabilir.

Placement Policy ekranın da Customize diyoruz.


Resim-15

Backup Placement Settings ekranın da hangi Backup Repository üzerinde Full Backup ( Tam Yedek ) ve ya Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyaları tutacağını yapılandırmak için Edit diyoruz.


Resim-16

BAKICUBUK_Backup Repository2 Extent Settings ekranın da bu Backup Repository üzerinde Full Backup ( Tam Yedek ) ve ya Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyaları tutacağını yapılandırabilirsiniz.

BAKICUBUK_Backup Repository2 Extent Settings ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.


Resim-17

Backup Placement Settings ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.


Resim-18

Placement Policy ekranın da Data locality seçeneği seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Data locality : Aynı Backup ( Yedek ) işlemine ait olan Backup ( Yedek ) dosyalarını birlikte depolamak istiyorsanız Data locality seçeneği seçmeniz gerekmektedir. Bu durumda, Full Backup ( Tam Yedek ) dosyası ve sonraki Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyaları, Scale-out Backup Repository deposunda aynı performans boyutunda depolanır. Yeni Backup ( Yedek ) işlemi aynı performans boyutunda ve ya başka bir performans boyutunda saklanabilir. ( Performans kapsamı olarak bir Deduplicating Storage ( Dell EMC Data Domain, ExaGrid ve HPE StoreOnce ve Quantum DXi gibi  ) kullanmadığınız sürece).


Resim-19

Capacity Tier ekranın da kapasite kapsamı olarak eklemek istediğiniz Amazon Web Services (AWS) Cloud ( Bulut ) hizmetinde içinde bulunan S3 (Simple Storage Service) Compatible ve ya  Amazon S3, Microsoft Azure Blob Storage ve ya IBM CLoud Object Storage Cloud ( Bulut ) hizmetlerini bir Object Storage Repository seçerek ve verileri ne zaman taşıyıp ve ya ne zaman kopyalayabileceğinizi yapılandırabilirsiniz.

  • Scale-out backup repository üzerinde yalnızca bir Object Storage Repository ekleyebilirsiniz.
  • Bir Object Storage Repository aynı anda iki veya daha fazla farklı Scale-out backup repository parçası olarak eklenemez.
  • Seçili Object Storage Repository üzerinde daha önce alınmış olan Backup ( Yedek ) dosyaları içeriyorsa, bu Backup ( Yedek ) dosyaları performans derecelerinizle senkronize etmeniz isteyecektir.
  • Backup ( Yedek ) dosyaları içe aktarılan Object Storage Repository seçilemez.


Resim-20

Capacity Tier ekranın da Extend scale-out backup repository capacity with object storage seçeneğini seçiyoruz ve Azure Blob Storage olarak yapılandırmış olduğumuz BAKICUBUK_ObjectStorageRepository seçiyoruz.

Extend scale-out backup repository capacity with object storage seçeneğini altında bulunan başka bir Object Storage Repository seçebilirsiniz. Ancak bir Object Storage Repository aynı anda iki veya daha fazla farklı Scale-out backup repository parçası olarak eklenemeyeceğini unutmayin.


Resim-21

Capacity Tier ekranın da Extend scale-out backup repository capacity with object storage seçeneğini seçtikten sonra Add diyerek başka bir Object Storage Repository yapılandırabilirsiniz.


Resim-22

Capacity Tier ekranın da Window bölümünde Time Periods için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.


Resim-23

Time Periods ekranın da Object Storage Repository veri taşıma ve ya kopyalama işleminin ne zaman yapılıp ne zaman yapılmayacağını belirtebilirsiniz.


Resim-24

Capacity Tier ekranın da Copy backups to object storage as soon as they are created seçeneği ile yeni Backup ( Yedek ) oluşturuldukları anda sonra Object Storage Repository üzerine kopyalanmasını sağlayabilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğinizde, performans kapsamında herhangi bir Backup Repository üzerinde sahip olabileceğiniz tüm Backup ( Yedek ) dosyalarını mı yoksa yalnızca yakın zamanda oluşturulmuş olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyalarını mı kopyalayacağınızı soracaktır.


Resim-25

Capacity Tier ekranın da Move backups to object storage as they age out of the operational restores window seçeneği ile etkin olmayan Backup ( Yedek ) dosyalarını Object Storage Repository üzerine ne zaman taşınacağını belirleyebilirsiniz. Move backups to object storage as they age out of the operational restores window seçeneği altında bulunan Days ( Günler ) alanından eski Backup ( Yedek ) dosyalarını Object Storage Repository üzerine taşınması için Day ( Gün ) belirleyebilirsiniz.


Resim-26

Capacity Tier ekranın da Move backups to object storage as they age out of the operational restores window seçeneğinde eski Backup ( Yedek ) dosyaların davranışını geçersiz kılmak için Owerride tıklayabilirsiniz. Scale-out Backup Repository üzerinde belirtilen Capacity ( Kapasite ) ulaşmışsa Backup ( Yedek ) dosyalarınaktarımını yapabilirsiniz.


Resim-27

Capacity Tier ekranın da Encrypt data uploaded to object storage Object Storage Repository üzerine yüklenirken şifrelenmesini sağlayabilirsiniz. Password bölümünden mevcut bir Password seçebilir ya da Add diyerek oluşturabilirsiniz.


Resim-28

Capacity Tier ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.


Resim-29

Capacity Tier ekranın da gerekli yapılandırmanın kontrol edildiğini görüyoruz.


Resim-30

Summary ekranın da gerekli yapılandırmanın yapılandırıldığını görüyoruz.


Resim-31

Summary ekranın da Scale-Out Backup Repository yapılandırmasının tamamlandığını görüyoruz. Finish diyerek yapılandırmayı sonlandırıyoruz.


Resim-32

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda BACKUP INFRASTRUCTURE menüsü altında bulunan Scale-out Repositories sekmesine yapılandırmış olduğumuz BAKICUBUK_Scale-outBackupRepository geldiğini görüyoruz.


Resim-33

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda BACKUP INFRASTRUCTURE menüsü altında bulunan Scale-out Repositories sekmesine yapılandırmış olduğumuz BAKICUBUK_Scale-outBackupRepository içinde bulunan BAKICUBUK_Backup Repository2, BAKICUBUK_Backup Repository3 ve BAKICUBUK_ObjectStorageRepository olduğunu görüyoruz.


 Resim-34

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : Veeam Backup & Replication 10 Scale-Out Backup Repository,veeam backup & replication 10 scale-out backup repository,Veeam Backup & Replication 10 ScaleOut Backup Repository,veeam backup & replication 10 scaleout backup repository,Veeam Backup & Replication 10 Scale Out Backup Repository,veeam backup & replication 10 scale out backup repository,Veeam Backup Scale-Out Backup Repository,veeam backup scale-out backup repository,Veeam Backup ScaleOut Backup Repository,veeam backup scaleout backup repository,Veeam Backup Scale Out Backup Repository,veeam backup scale out backup repository,Veeam Backup & Replication 10 Scale-Out Backup Repository Yapılandırması,veeam backup & replication 10 scale-out backup repository yapılandırması,Veeam Backup & Replication 10 ScaleOut Backup Repository Yapılandırması,veeam backup & replication 10 scaleout backup repository yapılandırması,Veeam Backup & Replication 10 Scale Out Backup Repository Yapılandırması,veeam backup & replication 10 scale out backup repository yapılandırması,Veeam Backup Scale-Out Backup Repository Yapılandırması,veeam backup scale-out backup repository yapılandırması,Veeam Backup ScaleOut Backup Repository Yapılandırması,veeam backup scaleout backup repository yapılandırması,Veeam Backup Scale Out Backup Repository Yapılandırması,veeam backup scale out backup repository yapılandırması,Veeam Scale-Out Backup Repository,veeam scale-out backup repository,Veeam ScaleOut Backup Repository,veeam scaleout backup repository,Veeam Scale Out Backup Repository,veeam scale out backup repository,Veeam Scale-Out Backup Repository Yapılandırması,veeam scale-out backup repository yapılandırması,Veeam ScaleOut Backup Repository Yapılandırması,veeam scaleout backup repository yapılandırması,Veeam Scale Out Backup Repository Yapılandırması,veeam scale out backup repository yapılandırması,Scale-Out Backup Repository,scale-out backup repository,ScaleOut Backup Repository,scaleout backup repository,Scale Out Backup Repository,scale out backup repository,Scale-Out Backup Repository Yapılandırması,scale-out backup repository yapılandırması,ScaleOut Backup Repository Yapılandırması,scaleout backup repository yapılandırması,Scale Out Backup Repository Yapılandırması,scale out backup repository yapılandırması


Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir