1. Anasayfa
  2. Haberler

Türkiye’nin Robotu Japonya’ya Gidiyor!


0

Gazi Üniversitesi ”RoboGazi” topluluğunun Asya Pasifik Yayın Birliği’nin (ABU) organizasyonuyla gerçekleştirilen ”ROBOCON” ulusal robot yarışmasında birinci seçilen ”yolcu robotu”, Japonya’da düzenlenecek uluslararası yarışmada Türkiye’yi temsil edecek. AA muhabirine bilgi veren Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve topluluğun akademik danışmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bay, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Robot Topluluğu olan RoboGazi’nin yüksek teknolojiyi satın almak yerine üretmeyi ve bu konuda uzmanlar yetiştirmeyi hedeflediğini belirterek, topluluğun tasarladığı robotların ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok başarıya imza attığını dile getirdi. ABU’nun üye ülkeler arasında kültürel ve teknolojik bilgi alışverişine imkan sağlamak amacıyla her yıl ”ROBOCON” isimli robot yarışması düzenlediğini kaydeden Bay, ilk olarak 2004’de katıldıkları bu yarışmanın TRT tarafından organize edilen ulusal düzeydeki aşamasında Türkiye birincisi olduklarını aktardı.

Aynı yıl Seul’de düzenlenen uluslararası yarışmada Türkiye’yi temsil ettiklerini dile getiren Bay, burada da çeyrek finale kaldıklarını ve LG firma ödülüne layık görüldüklerini kaydetti.

Bay, 2005’deki ulusal yarışmada ise Türkiye birinciliğini tekrar aldıklarını ve Pekin’deki uluslararası yarışmada da grup ikincisi olduklarını anlattı.

-”JAPONYA’NIN GELENEKSEL YOLCU ROBOTUNU TASARLADILAR”

Üç yıl aradan sonra Türkiye’nin yeniden katıldığı ve ulusal elemeleri 28 Haziranda yapılan ulusal yarışmada birinci olduklarını bildiren Bay, 20-24 Ağustosta Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılacak uluslararası ABU ROBOCON 2009 finallerinde Türkiye’yi temsil etme hakkını kazandıklarını kaydetti.

Bu yıl düzenlenen yarışmanın temasının ”Kago” isimli geleneksel Japon tahtırevanı veya modern çağ öncesi dönemin sedyesi olduğunu aktaran Bay, şu bilgileri verdi:

”İnsanlar uzak mesafelere genellikle Kago ile taşınırdı. Kago, omuz sırığı olarak adlandırılan tahta bir direkten sallandırılan bir sepetti. Biri önde, diğeri arkada olmak üzere, iki kişi tarafından taşınıyordu.

Buradan esinlenerek tasarladığımız robot, önde bir otomatik taşıyıcı robot ve arkada elle çalıştırılan taşıyıcı robotla işbirliği yaparak, bir kagonun içinde bulunan yolcu robotu taşıyarak diğer takımdan önce yolculuğu tamamlıyor. Bu sırada karşısına çıkan dağ geçidi ve orman gibi çeşitli zorluklarda da kago ve yolcu robotun sağlam durması çok önemliydi. Yolcu robot, hedef bölgeye ulaştığında ise zafer davullarını üç kez çalıyor.”

-”OSTİM’DEKİ HURDACILAR SİTESİNDEN MALZEME TOPLADIK”-

Yarışmaya hazırlık ve katılım aşamalarında maddi destek alamadıklarını ifade eden Bay, ”kaynak sıkıntısı çektikleri için robotları OSTİM’deki hurdacılar sitesinden topladıkları malzemelerle tasarladıklarını” dile getirdi.

ABU’nun yarışmaya katılan takım üyelerinden sadece üç öğrencinin ve takım akademik danışmanının yol ve konaklama giderlerini karşıladığını belirten Bay, takımın diğer altı üyesinin de Japonya’daki yarışmaya katılabilmelerinin destek bulunması halinde mümkün olacağını söyledi.

-ABU-ROBOCON ROBOT YARIŞMASI-

ABU-ROBOCON, TRT’nin kurucu üyesi olduğu Asya-Pasifik Yayın Birliği (Asia-Pasific Broadcasting Union, ABU), tarafından üye ülkeler arasında kültürel ve teknolojik bilgi alış verişine imkan sağlamak amacıyla düzenleniyor.

Asya-Pasifik ülkeleri üniversite öğrencilerinin katıldığı ve her yıl düzenlenmek üzere yola çıkılan yarışmada, önceden belirlenmiş bir tema ve kurallar çerçevesinde, katılımcı ülkeleri temsilen yarışan ekipler, yaratıcılıklarını ve teknolojik yeteneklerini kullanarak temayı oluşturan oyunu oynayabilecek elle çalışan ve otomatik robotlar yapılıyor.

ABU üyesi ülkeler arasında kültürel ve teknolojik bilgi alışverişini sağlama amacını taşıyan yarışma aynı zamanda, ülkelerini 21. yüzyılda taşıyacak gençler arasındaki dostluğu pekiştirmek ve mühendislik yeteneklerini ve yaratıcılıklarını da geliştirmeyi hedefliyor.

Kaynak: veteknoloj.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir