1. Ana Sayfa
  2. Server 2003

Terminal Server 2003 de Session Directory ile Yük Dengeleyin!


0

MVPTerminal Server (TS) 2003’ün Session Directory özelliği kullanıcılarınız terminal server’larınıza bağlanmaları için sadece tek bir isim bilmelerinin yeterli olmasını bize sunuyor. Tabi bunun yanında kullanıcı disconnected duruma düştüğünde tekrar bağlanmak isterse onu ilgili oturumuna yönlendiriyor. Kısacası 50 TS’in bulunduğu bir ortamda 49 TS’inizde bir şekilde sıkıntılar oluşsa da son kalan TS gelen tüm istekleri cevaplamaya çalışacaktır.  Bu makalemde Session Directory ile Load Balacing kullanılacak fakat ikinci bir alternatifiniz Server 2003’ün Cluster mekanizması olabilir.

Networkünüze birden fazla TS kurduğunuzda kullanabileceğiniz bir teknoloji olan Session Directory ismi Server 2008 ile birlikte Session Broker olarak değiştirildi fakat yaptığı iş aynı. Yani, clientlardan gelen RDP isteklerinin arka planda farm içerisinde duran TS’ler arasında orantılı şekilde dağıtılması. Session Directory rolünü taşıyacak sunucunuzun TS olması gerekmiyor, tamamen farklı bir sunucu üzerinde bu rol tutulabilir, örneğin DHCP sunucunuz üzerinde Session Directory rolünü tutabilirsiniz.

Bu makaleyi okumadan önce aşağıdaki makaleleri okumanızı öneririm:

1. İlk olarak DNS üzerinde bir A kaydı oluşturup NLB için kullanacağınız ismi ve IP’yi girin. Ben örneğimde test.emrea.local ismini ve 192.168.10.90 IP’sini kullanacağım.

Terminal Server
Şekil-1

2. TS’leriniz üzerindeki ayarları GPO ile gerçekleştirebilmemiz mümkün (ya da tek tek tüm TS’lerde manuel gerçekleştirebilirsiniz) bundan dolayı Active Directory Users and Computers içerisinde tüm TS’lerinizi barındıran bir OU yaratın ve sonrasında bu OU’ya bir policy bağlayın.


Şekil-2

3. Ayrıca tüm TS olan bilgisayarları Session Directory Computers isimli gruba üye yapmalısınız. Eğer bu işlemleri DC üzerinde değilde sıradan bir PC üzerinde gerçekleştirmiş olsaydınız bu noktada PC’nin Local Users and Computers’ı altında gelen aynı gruba TS’leri üye yapmanız gerekir.


Şekil-3

4. Bu makalemde Sesssion Directory için DC olan bilgisayarımı kullanacağım. Yapmam gereken sadece Terminal Services Session Directory isimli servisini start etmek.


Şekil-4

5. TS’leri barındıran OU’ya linklediğiniz GPO’nun içerisine girerek Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Terminal Services > Session Directory alt klasörüne kadar ilerleyin. Sağ tarafta Session Directory Cluster Name’i çitf tıklayıp açılan pencerede cilent’larınızın TS’lerinize ulaşırken kullanacakları (daha önce DNS’de yarattığınız isim) ismi girin.


Şekil-5

6. Session Directory Server’ı çift tıklayın ve açılan pencerede Session Directory hizmetini hangi sunucunuzda start ettiniz ise o sunucunun tam adını yazın. (DC olan bilgisayarda start etmiştim: r2-scsd.emrea.local)


Şekil-6

7. Terminal Server olacak bilgisayarlarınıza terminal server hizmetini ve lisans sunucunuzu kurun. Bu noktada yapı içerisinde sadece bir tane lisans sunucusu olmasına dikkat etmelisiniz.


Şekil-7

8. Administrative Tools > Terminal Services Configuration  > Server Settings > Session Directory’yi çift tıklayıp açın. Karşınıza gelen ekran eğer yarattığınız Policy düzgün çalışıyorsa aşağıdaki gibi olmalı. Eğer policy kullanmadan bu işi gerçekleştirmek istiyorsanız bu alanı kullanarak ilgili isimleri manuel girebilirsiniz. Bilgisayarınızda birden fazla Ethernet kartı var ise hangi kartın bu iş için kullanılacağını aşağıdaki listeden seçebilirsiniz.


Şekil-8

9. Bu işlemlerden sonra artık TS’ler arasında gelen isteklerin dağıtılması için load balancing yapmaya başlayabiliriz. Bunun için ilk TS’de Administrative Tools > Network Load Balancing Manager’ı açın. Ve sağ tıklayıp New Cluster’ı seçin.


Şekil-9

10. Load balance isminizi ve IP’nizi (DNS’de kaydını oluşturduğumuz isim) yazın ve alt taraftan multicast’i seçin. Bu makalede bahsi geçen TS’ler üzerinde tek Ethernet kartı mevcut fakat çift Ethernet kartlı bir yapıyı da aynı şekilde oluşturmanız mümkün.  Unicast, multicast ve diğer tüm detayların ne işe yaradıkları hakkında bilgiye Network Load Balancing ile ilgili “Server’larınızın Üzerindeki İş Yükünü Paylaştırın (Network Load Balancing)” isimli yazımı okuyarak sahip olabilirsiniz.


Şekil-10

11. Eğer Load Balacing için birden fazla IP kullanmayı düşünüyorsanız bir sonraki adımda listeye girebilirsiniz.


Şekil-11

12. Port Rules Penceresinde farklı port numaraları için farklı cevap yöntemleri oluşturabilirsiniz. Edit’e tıklayın ve RDP’nin cevap vereceği default port  olan 3389’u seçin. Eğer default RDP portunu değiştirdiyseniz bu noktada ilgili portu atamalısınız. Burada çok geniş bir port aralığı atamanızı performans açısından önermem. Protocols olarak TCP’yi seçmeniz yeterli olacaktır. Filtering Mode’da ise Multiple Host’u seçip sonrasında single’ı seçebilirsiniz. Bu şekilde gelen istekler tüm NLB üyeleri arasında dağıtılacaktır.


Şekil-12

13. Tüm bu ilk işlemlerden sonra artık NLB altına Host’ları eklemeye sıra geldi. Add Host To Cluster’a tıklayıp sonrasında tüm ayarları yapmış olduğunuz NLB üyesinin ismini yazın ve Connect’e tıklayın.


Şekil-13

14. Host parametres penceresinde Priority’yi seçin, her eklenen yeni Host için bir sonraki priority’yi seçmeye özen göstermenizi öneririm. Bu şekilde gelen ilk istek en düşük priority li host tarafından cevaplanacaktır ve Session Directory tarafından tüm host lar arasında eşit bir dağıtım söz konusu olacaktır.


Şekil-14

15. NLB’nin ilk host’unu bu şekilde ekledikten sonra diğer tüm TS’larınızı aynı şekilde ekleyin.


Şekil-15

16. İki Host’lu NLB için son aşamada aşağıdaki gibi bir pencereyle karşılaşmayı bekleyebilirsiniz.


Şekil-16

Server 2003 üzerinde gerçekleştirdiğimiz Session Directory makalesine, aynı konfigürasyonun Server 2008’de nasıl yapılacağının anlatılacağı bir sonraki makalede devam edeceğiz. Session Directory terimi yerine Server 2008’de Session Broker ismi getirilmiş durumda. Session Broker prensipte aynı çalışma mantığına dayanmasının yanında biraz daha performanslı çalışıyor diyebilirim. Tabi hem Server 2003’ler arasında hem de Server 2008’ler arasında yönlendirme yapabilmesi de ayrı bir yeteneği. Session Directory çalışan bir sisteme Server 2008 TS eklediğiniz takdirde Server 2008’lere yönlendirme yapılamaması durumunun da söz konusu olduğunu söyleyebilirim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Session Directory and Load Balancing Using Terminal Server

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

Yazar Hakkında

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yorum Yaz