Tableau ile Veri Görselleştirme
0

Veri görselleştirme için kullanılan birçok araç mevcuttur ve bunlardan en bilineni sanıyorum ki Excel’dir. Günümüz teknolojilerinin gelişmesi ve artık zamanın en değerli olgu haline gelmesiyle birlikte kullanım arayüzü daha kolay, hızlı entegre olabilen, öğrenim kolaylığı sağlayan ve her yerden ulaşılabilen yeni araçlar sunulmaktadır. Bu yazımda, yazdığım kriterlere iyi örnek olabilecek bir iş zekası aracından bahsedeceğim: Tableau.

2003 yılında geliştirilmeye başlanan Tableu, verilerin kolayca görselleştirilmesini sağlayan bir iş zekası aracıdır. Arayüzünün öğrenilmesi kolay olmasıyla basit ama etkili çözümler sunmaktadır. Sürükle-bırak mantığı ile, veri setlerinin kolaylıkla görsele dökülebildiği araçta, herhangi bir programlama dilinde bilginiz olmasına da gerek yok. Bu özelliği ile herkese, özellikle de organize çalışması gerek yönetim pozisyonlarındaki kişilere kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Farklı kaynaklardan veri çekebiliyor olması, bunları aynı tabloda birleştirebilmesi, bulut tabanlı çalışabiliyor olması ve farklı kırılımlardan dashboardınıza ulaşabiliyor olmanız ile birçok veri işleme aracından ayrılıyor.

Resim-1

Big data’ kavramının oldukça benimsendiği günümüzde, birçok veriyle uğraşmak durumunda olanlar için, farklı kaynaklardan gelen verileri birleştirebilmek/işleyebilmek ve bunların tümünü aynı platformda yapabiliyor olmak, kişilere büyük zaman kazandırmaktadır. Public, server, desktop versiyonları bulunan aracın, desktop versiyonu ücretli olmakta birlikte, öğrenciyseniz bir yıllık ücretsiz lisans alabiliyorsunuz. Public versiyonunda ise işlediğiniz bütün bilgilerin ulaşılabilir olması sebebiyle kişisel verilerin ve şirket verilerinin işlenmesi önerilmiyor.
Arayüze gelirsek Connect
kısmında, verileri hangi türden, nerden alacağınıza karar verirken; Discover bölümünde ise aracın bize sunduğu eğitim videoları bulunmakta ve oldukça faydalı bilgiler bulunduğunu söyleyebilirim.

Resim-2

Aracın bize sunduğu veri temizleme, analiz etme ve görselleştirme başlıklı üç önemli özelliği bir örnek üzerinde sırasıyla göstermek istiyorum. Kullanacağım veri seti, ocak ayından beri süregelen Covid-19 vakalarının dünya genelindeki değişimini gösteriyor. Benim görmeyi amaçladığım iki şey var. Bunlardan ilki, bir çizgi grafiği şeklinde ülkelerdeki ay bazlı değişim grafiği, ikincisi ise koroplet harita yaratmak. Sütun başlıklarımı Türkçeleştirdikten sonra, fazla veriyle uğraşmamak adına Filters sekmesinden sadece bazı Avrupa ülkelerini ve Türkiye’yi alıyorum, ay, vaka, ülke, vefat, coğrafi bölge kolonları dışındakileri gizliyorum. Koroplet harita hazırlamak istediğim için, ülke ve bölge seçeneklerinin türlerini özellikle Geographic Role>Country kısmına ayarlamalıyım. Tüm bunları Data Source sekmesinde yaptıktan sonra, görselleştirme için Sheet sekmesine geçiyorum.


Resim-3

Burada yapacağım çoğu işlem, kullanıcıya en büyük kolaylığı sağlayan sürükle-bırak mantığıyla işlemektedir. Tablolarımdan seçmek istediklerimi, nasıl bi görsel hazırlamak istiyorsam o yönde satır/sütuna sürüklüyorum. Çizgi grafiğinde ortaya koymak istediğim, ay bazlı ülkesel vaka değişikliğiydi. Burada grafik seçimi ya da grafiğin nasıl sunulacağı tamamen kişiselleştirilebilir.

Resim-4

Koroplet haritada ise sürükle bırak mantığından çok, hangi verileri işlemek istediğiniz önemli. Bu verileri soldaki Tablo sekmesinden seçip, aracın size izin verdiği ya da verinizin yeterli olduğu türde koroplet harita çıkarılabilir. Eğer herhangi bir grafik işlenemiyorsa, dönüp verileri gözden geçirmekte fayda var.

Bu yazıda anlatmak istediğim iş zekası aracı, farklı veri setleri kullanarak/ birleştirerek kullanıcıya hızlı ve entegre bi şekilde veri görselleştirmesi yapabilmektedir. Uğraş vermeden, karmaşık verileri görsele dökebileceğiniz bu araçta ihtiyacınız olan tek şey güvenilir bir veri seti. Gerek büyük projelerde, gerekse şirket finansal hesaplamalarında kullanılabilen bu araç hakkındaki bir sonraki yazım, farklı veri setlerinin birleştirilerek işlenmesi olacak.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar:
www.mshowto.org

TAGs: Data visualization, Data analysis, Information design, Business intelligence, Data visualization tools, Data science, Infographic, Information architecture

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 9
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Merve Algı, 1996 yılında İstanbul’da doğdum. 2016 yılında başladığım Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nin altıncı yarıyılında eğitim amaçlı Portekiz’e gittim. Kalbimi orda bırakıp döndüm ve lisans eğitimimi tamamladım. Yarım dönem PM olarak çalıştıktan sonra test alanına yöneldim ve şimdi Yazılım Test Mühendisi olarak çalışıyorum. Boş zamanlarımda ise veri görselleştirilmesi ve makine öğrenmesi üzerine çalışmalar yapıyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir