System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 VMM Administrator Console kurulumunu VMM server bileşinini üzerinde bulunduran Windows Server 2008 R2’deki gerçekleştirmiştik.Bu makaleye ulaşmak için linki tıklayın.Bu makalemizde ise sizlere Virtual Machine Manager Administrator Console kurulumunu Windows 7 üzerinde nasıl yapıldığını göstereğim.
Not:Makalenin ilerleyen bölüm bölümlerinde System Center Virtual Machine Manager,SCVMM kısaltmasıyla,Virtual Machine Manager Server, VMM Server ve Virtual Machine Manager Administrator Console ise VMM AC kısaltmasıyla kullanılacaktır.
SCVMM bileşenleri makalesinde detaylı olarak tüm bileşenleri anlatmıştık, o kısımda VMM AC’nin ne işe yaradığını,niçin kullandığımızı şu kelimelerle belirtmiştim;
Virtual Machine Manager Administrator Console
VMM Administrator Console grafik ara yüz ile sizlere aşağıdaki işlemler yapmanıza olananak sağlar:
- Sanal makineler oluşturabilirsiniz,yönetebilirsiniz.
- VMM library barındıran sunucuları Izleyebilir ve yönetmebilirsiniz..
- Genel yapılandırma ayarlarını yönetebilirsiniz.
VMM Server yüklendikten sonra VMM AC yükleyip ve sonra da VMM Server bağlanmanız gerekir.Kısacası VMM AC, VMM Server ile yönetici arasında işlem yapmaya yaran VMM server yönetim konsoludur.VMM AC istenirse VMM Server olan sunucu üzerine yüklenebileceği gibi istenirsede farklı sunucu veya clientlar üzerinede yüklenebilir.Ancak VMM AC ilge bir seferde sadece bir VMM Serverı yönetmek için bağlanabilirsiniz.
VMM AC grafik arayüz ile VMM server’ları yönetebilir demiştik istenirse Windows PowerShell ile komutlarla da VMM server komut sistemine bağlanabilir ve mevcut komut satırından cmdlets yükleyerek VMM AC içinde de tüm fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz.
VMM AC kurulumu yapmadan önce donanım ve yazılım gereksinimlerini tekrardan hatırlıyalım.İstersenizde tüm SCVMM’ın tüm bileşenlerine ait donanım ve yazılım gereksinimlerini blogumuzdan bulabilirsiniz.
Donanım için gereksinimler
150 Hosta kadar yönetmek için
Resim 1
150’den fazla Host yönetmek için
Resim 2
Yazılım için gereksinimleri
Resim 3
VMM AC aşağıda yer alan işletim sistemlerini kurabilmektedir.
Resim 4
SCVMM 2008 R2 kurulum DVD’sini Windows 7 Ultimate N sürümüne sahip laptopum DVD-Rom’una yerleştiriyorum.Resim-1’deki gibi SCVMM 2008 R2 kurulum ekranı bizleri karşılamakta.Bu kısımda VMM Administrator Console yazısına tıklıyorum.
Resim 5
Windows 7 Ultimate N
Resim 6
Lisans sözleşmesini kabul ederek next butonu ile bir sonraki adıma geçiyorum.
Resim 7
SCVMM 2008 R2 güncellemelerinden yararlanmak isteyenler için kurulumdan sonra Microsoft’un update merkezinden updateleri almamıza yarayan bölümdür.
Resim 8
Sizlerin tecrübelerini yani ürünün kullanımı hakkında bilgilendirme yapmanıza sağlayın program bölümündeyiz.CEIP ile SCVMM 2008 R2’nin gelişimine yardımcı olabilirsiniz.Gerekli seçimi yaptıktan sonra kuruluma devam ediyorum.
Resim 9
VMM AC donanım ve yazılım gereksinimlerimizi kurulum öncesinde son kez kontrol ediyor.Karşılanmayan bir gereksinim olursa sizi hata ile ilgili uyarakcaktır.
Resim 10
VMM AC kurulum dosyalarının nerede saklanacağını belirliyoruz.Harddiskiniz üzerinde uygun kullanabilir alanın olduğu bölümü seçebilirsiniz.Ben default lokasyonda bırakarak kuruluma devam ediyorum.
Resim 11
VMM AC’nin VMM Server ile iletişim kuracağı port numarasının ayarlandığı bölümdeyiz varsayılanda VMM server’a 8100 nolu porttan erişmekte.VMM server üzerinde firewall yapılandırmışsanız sağlıklı erişim için gerekli ayarlamayı yapmanız gerekmektedir.
Resim 12
Resim-8’de kurulum ayarlarımızın özetini görebilmektesiniz.Artık dosyların yüklenmesi başlayacaktır.
Resim 13
VMM AC kurulum dosyaları yükleniyor..Net Framework 3.0 ve Windows PowerShell’i kurulumdan önce yüklediyseniz daha kısa sürede kurulum gerçekleşecektir.Resim-9’da da göreceğiniz üzere .Net Framework 3.0 ve Windows PowerShell’I daha önceden kurulu olduğu için sadece VMM AC kurulumu gerçekleşiyor.
Resim 14
Masaüstümüze SCVMM Admin Console logosunun geldiğini görmekteyiz.
Resim- 15
SCVMM Admin Console bağlanmak istediğimiz VMM Server’ın adını yada IP’sini yazıyorum,VMM Administrator console kurulumu sırasında VMM Server’a erişmek için port numarası 8100 olarak belirlemiştik bu kısma port numarasınıda giriyorum.
Resim 16
VMM Server açılıyor.
Resim 17
Virtual Machine Manager’a VMM Administrator console ile Windows 7’den bağlantık.
Resim 18
VMM Server’ları erişmemizi sağlayan yönetim araçını için gerekli olan bağlantı konsolunu Windows 7 üzerine yüklenmesi olayını bu makalemizde gerçekleştirdik.
Referanslar: