Yazımızın ilk kısmında Backup Vault oluşturma ve DPM Server Register işlemlerinden bahsetmiştik. Bu bölümde ise Data Protection Manager (DPM) Administrator konsolu üzerinde Azure Backup için Protection Group oluşturma işlemini gerçekleştireceğiz.
Configure Azure Backup for a new Protection Group
Protection Group Nedir?
“Protection Group ile koruyacağımız verileri, bu verilerin hangi metod ile korunacağını, hangi sıklıkla ve hangi sürelerde replikasyon olacağı gibi ayarları içermektedir. Protection Group oluştururken farklı farklı senaryoları kullanabilirsiniz.”
DPM Administrator konsolu üzerinde Protection > New seçeneği ile yeni bir Protection Group oluşturma ekranını açıyoruz.
Resim-1
Create New Protection Group sihirbazı üzerinde Protection Group ile ilgili açıklamaları okuduktan sonra devam ediyoruz.
,
Resim-2
Protection Group tipini seçiyoruz. Biz daha önceden sunucu üzerine agent kurulumlarını yaptığımız için “Servers” seçeneğini seçmemiz gerekiyor. “Clients” seçeneği ile de agent yüklediğiniz client işletim sistemlerinizin backuplarını alabilirsiniz.
Resim-3
Bu ekranda DPM Agent yüklü olan sunucularımızı görüyoruz. Biz bu yazıda SQL01 adındaki sunucu üzerinde işlem yapacağız. Bu sunucuyu seçerek altında açılan klasörlerden test oluşturmuş olduğum SQL-DATA klasörünü ve System Protection klasörünü seçiyoruz. Eğer backup alınmasını istemediğiniz dosya yada klasör var ise Excluded Files altından seçebilirsiniz.
Resim-4
Protection Group için bir isim “SQL01-PG” belirliyoruz ve koruma metodumuzu seçiyoruz.
I want short-term protection using:
Disk bazlı bir koruma yapmak istediğiniz durumlarda bu seçeneği seçebilirsiniz. Ayrıca bu seçenek ile beraber 1-448 gün arasında backuplarınızı koruyabilirsiniz
I want online protection: seçeneği ile Azure üzerinde koruma yapmak istiyorsanız bu seçeneği seçmeniz gerekiyor. Azure Backup ile günde bir senkronizasyon ile 120 gün maksimum depolama süresi bulunmaktadır.
I want long-term protection using tape: seçeneği ile beraber yedeklerinizi tape cihazları ile beraber koruyabilirsiniz. Bu şekilde tape backuplarınızı maksimum 1-99 yıl arasında saklayabilirsiniz.
Resim-5
Retention range kısmında koruma süresini “5 gün” olarak belirtiyorum 5 günden daha eski backuplar tutulmayacaktır. Her saat Senkronizasyon yapmasını ve Recovery point sürelerimizi belirtiyoruz.
Resim-6
Retention range ayarlarımıza göre bu Protection Group için DPM Server üzerinde rezerve edilecek alanı görüyoruz. Storage pools details kısmında ise DPM Server disk bilgisini görüyoruz.
Resim-7
Protection Group içerisine eklediğim datalar DPM Server üzerine ilk replikasyonu ne zaman yapacağını seçebiliyoruz. İstersek hemen replike edebiliriz istersek de zaman belirterek replike etmesini sağlayabiliriz. Yüksek bir data replike edilecekse bunun mesai sonrasına planlama daha uygun olacaktır.
Resim-8
Consistency check options ekranında ise koruyacağınız data uyumluluğunu ve yedekleme başarız olduğu olduğu zamanlarda tekrar otomatik devreye girerek kontrol etmektedir. Consistency check seçeneğini seçili bir şekilde devam ediyoruz.
Resim-9
Buraya kadar yapmış olduğumuz ayarlar short-term protection yani lokal disklere yapılan koruma içindi.. Şimdi ise Online Protection yani Azure Backup Vault üzerine göndereceğimiz veriler için gerekli ayarları yapılandırıyor olacağız. DPM Server Administrator konsolu üzerine Protection > Add Online Protection seçeneği ile tekrar bir Online Protection oluşturabilirsiniz.
Resim-10
Online Protection ile koruyacağımız dataları seçerek devam ediyoruz.
Resim-11
Online Backup için Schedule oluşturuyoruz. Her gün 08:00 PM ‘de olarak başlasın.
Resim-12
Online Retention Policy ekranında ise Günlük/Haftalık/Aylık ve Yıllık backup sürelerini ayarlayabilirsiniz.
Resim-13
Replication ekranında Online ve Offline Replikasyon seçenekleri bulunmaktadır. “Automatically over the network” seçeneğini seçtiğimizde Schedule ile belirttiğimiz zamanda replikasyon olacaktır. Offline Backup seçeneğini kullanmak isterseniz aşağıda bulunan Azure bilgilerinizi girdikten sonra bazı komutlar ile replikasyon işlemini yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için.
Resim-14
Summary ekranında yapmış olduğumuz ayarları kontrol ettikten sonra Create Group diyoruz.
Resim-15
Protection Group oluşturma adımlarımız başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.
Resim-16
DPM Server Administrator konsolundan Protection kısmında oluşturduğumuz Protection Group “SQL01-PG” görüyoruz.
Resim-17
Protection Group oluşturma işleminden sonra DPM Administrator konsolunda Monitöring > All jobs ekranında oluşturduğumuz Schedule görülmektedir. Toplam transfer edilecek data 3.5 GB büyüklüğündedir.
Resim-18
Schedule zamanı geldiğin de datalarımız Azure Backup Vault içerisine Encrypt işlemi sonrasında transfer edilmektedir.
Resim-19
Online Protection işlemi tamamlandıktan sonra Azure Backup Vault
“SCDPM-Vault” dashboard ekranında 1 adet Register olan SCDPM Server görülmekte, Azure Total Storage üzerinde şu anda kapladığımız alan olarak 0.01 GB olarak bir yer kapladığımız görülmektedir. Daha fazla data backup aldığımız bu alan artacaktır.
Resim-20
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar