0

Bir önceki yazımızda System Center Advisor Gateway ve Agent yüklemelerini yapmıştık. Arkasından ilk verilerin yüklenebilmesi için 24 saat kadar bir süre beklememiz gerekiyor.

Bundan sonra ne işimize yarayacağını tartışacağız. Bunun için bir test sunucusu üzerinde 2 adet DC ve bir SCA Gateway olmak üzere üç sunucu yapılandırdım. Bir de ileride Exchange kurmak üzere sunucu kurarak domaine dâhil ettim.

SCA Giriş Ekranı

SCA Agent’larının raporlaması için birkaç gün bekledim ve DC’den birini kapatarak replication problemine sebep oldum. Arkasından www.systemcenteradvisor.com sitesine giriş yaptığımda aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşıyoruz.


Resim-1

Yukarıdaki ekranda görüntülendiği üzere dört tane sunucu rapor gönderebilir durumda ve bu sunuculardan birinde bir kritik uyarı mevcut. Kritik uyarı ile ilgili özet bilgi de aynı ekranda yer alıyor. Uyarıyı görüntülemeden önce sırası ile sol alanda bulunan sekmelerde gezinelim.

Alerts Sekmesi

Aşağıda göründüğü üzere Alerts sekmesinde o anda etkin olan uyarıları görebiliyoruz. Ayrıca uyarı ile ilgili ayrıntılarda konu hakkında çözüm için önerilen makaleye linkler de yer alıyor.

Bunun dışında Uyarı seçili durumda iken View Configuration seçeneğine tıklayarak ilgili sunucu üzerindeki problemin olduğu ayar görüntülenebiliyor.


Resim-2

Manage Alert Rules Seçeneğine tıklandığında hali hazırda var olan kuralları görütüleyebiliyoruz. Yeni kural ekleyemiyor ancak var olan kuralların bir kısmını isteğimize göre görmezden gelebiliyoruz.


Resim-3

Aynı pencerede Available Alert Rules Başlığı altına geçtiğimizde hali hazırda var olan kurallara ulaşabiliyoruz. Bu kurallar servis bazında sınıflandırılmış durumda olacaktır.


Resim-4

Eğer bu sınıfları genişletirsek birinci olarak kuralın ismini görüyoruz. Ayrıca bu kural isimleri üzerlerine tıklanarak kural ile ilgili hatanın açıklamasını içeren makaleye ulaşabiliyoruz.


Resim-5

Görüldüğü gibi kurallar hedefe yönelik ve belirli hataları arayan tipteler. Aynı zamanda sizin ilgi alanınıza girip girmediğine göre işaretli kutuyu kaldırarak kuralı yok sayabiliyorsunuz.

Yoksaydığınız kurallar Ignored Alert Rules altında otomatik olarak görünecektir.


Resim-6

Kurallara ne yazık ki yenisini ekleyemiyorsunuz.

Configuration: Current Snapshot

İkinci sekmemiz içerisinde sunucuların şu andaki yapılandırma bilgilerini görebiliyoruz. İstediğimiz bir sunucuyu seçerek bilgilerine ulaşmak mümkün. Oldukça yararlı bilgiler barındırmakta olduğunu görebiliriz.


Resim-7

Eğer bu bilgilerin bir kısmını genişletirsek aşağıdaki gibi bir görüntü elde edebiliriz.


Resim-8

Görüldüğü gibi DC rolleri hakkında oldukça gerekli bilgiler burada yer alıyor. Örneğin RID Master rolü hangi sunucu üzerinde bir bakışta anlaşılabiliyor.

Bundan sonraki sekme biraz daha faydalı olabilir.

Configuration: Change History

Bu sekmede değişiklikler eski değerleri ve yeni değerleri olmak üzere görüntülenebiliyor.


Resim-9

Yani siz sistem başında değilken neler olup bittiğini izlemeye yardımcı olan bir ekranımız var. Değişiklerin neler olduğu eski değeri yeni gelen değer ve değişiklik zamanı bilgileri kolayca görüntülenebiliyor.
Örneğin ikinci DC üzerinde DNS sunucu yüklenme zamanını bu alandan görebiliyorum. Copy to Clipboard ile kopyalayıp aşağıdaki gibi bir çıktı elde edebiliyorum.

Change Date        Server            Path    Class            Property        Update Value    Previous Value

22.1.2013 05:18:31    DC-02.sert.local    /    Windows Computer    DNSServerEnabled    true        false

Servers Sekmesi

Server sekmesinde açıkçası agent ve Gateway bilgileri dışında bir şey yok. Aşağıda görebileceğiniz gibi.


Resim-10

Buradaki en önemli bilgi en son ne zaman raporlama yapıldığı olabilir.

Account Sekmesi

Account Sekmesinde kullanıcı yönetimine sahibiz. Oldukça basit bir şekilde ilgili kişileri Manage Users butonuna tıklayarak ekleyebiliyoruz.

İki kullanıcı gurubu mevcut Yönetici ve Kullanıcı olarak ekleyebiliyoruz. Bunların arasındaki tek fark yönetici gurubundakiler yeni agentlar yükleyebiliyor ve kaldırabiliyor. Diğer kullanıcılar sadece bilgileri görüntüleyerek uyarıları e-posta olarak alabiliyor.


Resim-11

Uyarı E-Postaları

SCA bir alert ürettiğinde aşağıda gösterilene benzer bir uyarı alacaksınız. Dolayısı ile bir problem oluştuğunda e-posta ile haberdar olabiliyorsunuz.


Resim-12

Özet

Kısaca SCA kullanımı kolay yapılandırması kolay ancak yetenekleri biraz sınırlı bir yönetim yardımcısı. Yine de verilen emek ve paraya (Tamamen ücretsiz olduğunu düşünerek)değdiğini düşündüğüm bir program.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Kıdemli Altyapı Danışmanı.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir