Synology firmasının 2 bay büyüklüğündeki ürünlerinden bir tanesi olan DiskStation DS213+ için birkaç yazılık bir seri yayınlayarak ürünü hem donanımsal hem de yazılımsal olarak inceliyor olacağız. Bu ilk yazıda ürünün donanımsal özelliklerini buluyor olacaksınız.
Resim-1
Synology DS213+ ürünü özellikle küçük ofisler ve daha çok ev kullanıcıları için bir NAS (Network Attached Storage) özellikli cihaz fakat bu cihazı küçük bir bilgisayar olarak ta düşünebilirsiniz. Ürünü satın aldığınızda içindeki iki adet disk slotu boş geliyor fakat Hot Swap desteği ile 4 TB büyüklüğünde iki diski cihaza takıp kolayca kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Ayrıca cihazın güzel yanlarından bir tanesi SSD, SATA 2, SATA 3 diskleri tüm boyutlarda desteklemesi. Yani özellikle eski zamanlardan kalan diskleriniz bulunuyorsa Synology DS213+ içinde konsolide edip RAID teknolojisi ile birbirine bağlayabilirsiniz.
Tabi ki Hot Swap internal disk desteğinin dışında external disklerinizi bağlamak isterseniz bu durumda cihazın kasası üzerinde bulunan USB, eSATA, SD Card Reader çıkışlarını kullanabilmeniz mümkün. Cihazın arka kısmındaki USB çıkışları USB 3.0 desteği ile çalışıyorlar. Ürünün iyi olduğu konulardan bir tanesi de neredeyse tüm dosya sistemleri ile çalışabilmesi, örneğin FAT, NTFS, EXT4, HFS desteklenen formatlar arasında.
Ürün 512 MB RAM ve 1.067 GHz işlemci ile geliyor. Yaptığımız testlerde bu RAM ve CPU gücünün oldukça yeterli durumda olduğunu gördük.
Cihaz ile bundle gelen fakat kurulumu yapılmamış servisler (ADFS, DNS, DHCP, Multimedia, DLNA vs. vs) ise gerçekten küçük ofislerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyorken ev kullanıcıları için ise herşey kolaylaşıyor. Örneğin salonunuzdaki TV’nizden Synology DS213+’e kablosuz/kablolu ağ üzerinden bağlanıp tüm filmlerinizi, müziklerinizi ya da fotoğraflarınızı görüntüleyebiliyorsunuz.
Cihaz ebat olarak ise tatmin edici ölçülerde. 1.25 kg’lık ağırlığı ile zaten bunu anlamak çok kolay oluyor.
Daha sonraki yazılarda yer vereceğimiz bir konudan da bahsetmeden geçmek olmayacak. Ürün üzerindeki yazılımı Synology kendisi geliştiriyor. Bundan dolayı belli aralıklar ile güncellenen yazılım ile birlikte sunulan hizmetlerin de güncellemeleri gerçekleştiriliyor. Aslında bunu son zamanların popüler konusu olan IPhone, Android ya da Windows Market’lerden uygulama indirip kullanıyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz. Şu anda 4.3 versiyonu bulunan yazılımın yine çok stabil ve çok yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Cihazın yazılımsal özellikleri ve bir takım konfigürasyonlar için sonraki yazıları takip edin.
Dikkat çeken konulardan bir diğeri ise enerji tüketimi. Kullandığımız birçok cihazı enerji tüketimi noktasında kontrol etmek mümkün değil iken Synology DS213+’de örneğin FAN ve birtakım ısı parametleri ile bunu sağlayabiliyorsunuz.
Ve belki de birçok okurun tamam bu ürün başarılı fakat ortaya çıkan gürültü miktarı ne kadar dediklerini duyar gibiyim. Ürünün CPU ve RAM miktarını %70’ler seviyesine çıkarttığımızda bile ortaya çıkan gürültü miktarı duyulamayacak kadar az durumda.
Kısacası Türkiye pazarına yeni yeni giren fakat özellikle Avrupa’da çok fazla tercih edilen Synology’nin DS213+ ürünü için hem yazılımsal hem de donanımsal olarak tam not veriyoruz. Aşağıdaki alanda ürüne ait bazı fotoğrafları da bulabilirsiniz. Sonraki yazılarda ürünün üzerinde gelen yazılımı inceliyor olacağız.
Resim-2
Resim-3
Resim-4
Resim-5
Resim-6
Resim-7
Resim-8
Resim-9
Resim-10
Resim-11
Resim-12
Resim-13
Resim-14
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
Yorumlar (2)