Cloudflare Speed – Bölüm 10
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Cloudflare Speed – Bölüm 10

0

Cloudflare yapısını incelediğimiz makale serimizde onuncu bölüme gelmiş bulunmaktayız. Bu bölümde Cloudflare arayüzünde sırayla değindiğimiz özelliklerden Speed menüsünden bahsedeceğiz.

Cloudflare Speed, web sitelerimizin daha hızlı yüklenmesi ile ilgili ayarların bulunduğu özellik sayfasıdır. İçerisinde pek çok alt özellikler bulunduran bu sayfada her bir özelliğin ne işe yaradığı altında bulunan açıklamalardan anlaşılmaktadır.

Speed sayfasına giriş yaptığımızda bizleri Overview, Optimization, Browser Insights alt sekmeleri karşılamaktadır.

Overview menüsü altındaki özelliklerden;

Image Resizing özelliği Business paket ile gelmektedir. Resimlerin yeniden boyutlandırılması, ayarlanabilir kalite özellikleri gibi işlemler gerçekleştirilmektedir. Cloudflare burada klasik cache sisteminin bir adım önüne geçerek yalnızca resimler için ön bellekleme yapar ve her bir dosya için bir kez depolama yapmış olur. Daha sonra sitelere gelen ziyaretçilerin sahip oldukları ekran boyutlarına göre hızlı bir şekilde optimize ederek sunar.

Polish ikinci sırada yer alan özelliktir. Bu özellik de resimleri optimize ederek ziyaretçilere daha düşük boyutlarda sunmaktadır. PRO planı itibariyle kullanılabilen bir özelliktir.

Auto Minify üçüncü sıra özelliğimizdir. Amacı HTML, CSS ve JS kaynak kodlarımızın sıkıştırılarak ziyaretçilere sunulmasını sağlamaktır.

Brotli özelliği yine bir sıkıştırma uygulamasıdır. Ziyaretçilerimizin HTTPS trafiklerinde sayfa yükleme sürelerini hızlandırmaya yarayan bir özelliktir.

Automatic Platform Optimization for Wordpress wordpress teknolojisine sahip sitelerin performanslarını artırmaya yarayan bir özelliktir. Aslında wordpress için otomatik platform optimizasyonu sağlar.

Enhanced http/2 Prioritization gelişmiş http/2 önceliklendirme özelliği tarayıcılardan bağımsız olarak kaynak sağlamadaki sırayı optimize etmektedir.

TCP Turbo özelliği ise özel olarak ayarlanmış TCP optimizasyonları ile gecikmeyi ve verimi azaltmayı amaçlar. PRO, Business ve Enterprise paketlerde otomatik olarak etkin gelir.

Mirage bu özellik beta olarak sunulsa da yavaş internet bağlantısına sahip kullanıcıların mobil cihazlarda resim içeren sayfalar için yükleme süresini oldukça hızlandırmaktadır.

Rocket Loader sitelerin içerisinde yer alan JS içeren sayfaların her bir yükleme isteğinde ilgili js kütüphaneleri de client’a gönderildiğinden CloudFlare burada araya girerek bu her seferinde yükleme işine son verir ve kendi ön belleğine alır. Bu sayede js kaynaklı bağlantı hızı da optimize edilmiş olur.

Railgun sitelerimizdeki dinamik içeriği hızlandırır. Dinamik içeriklerin önbelleğe alınmadan aktarılmasını sağladığı için hızlı bir aktarım söz konusu olmaktadır. Bu özellik için host tarafında da birtakım ayarlar yapmak gerekebilmektedir. Railgun özelliği Business plan ile gelmektedir.

Prefetch URLs http Header içerisinde bulunan URL’leri her seferinde istekmiş gibi getirmektense ön belleğe alınarak getirmesi sağlanır. Bu özellik de Business plan ile gelmektedir.

AMP Real URL AMP sayfalarda geleneksel Google AMP önbellek URL’i yerine sitelerimizin gerçek URL’lerinin görüntülenmesi sağlanır.

Mobile Redirect mobil cihaz kullanan ziyaretçileri mobil bir sayfa ile karşılıyorsak ve mobil sayfanın ayrı bir URL’i varsa bu yönlendirmenin yapıldığı özelliktir. İlgili subdomain seçilerek mobile sürüm yolu da belirtilerek ayarlanabilmektedir.

Browser Insights menüsünde ise Core Web Vitals, Page Metrics ve Configuration alt sekmeleri bulunmaktadır. Buralardan da ziyaretçilerin en çok geldiği tarayıcı, işletim sistemi, ülke ve en çok ziyaret edilen linkler görüntülenmektedir.

 

Resim-1

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

www.cloudflare.com

TAGs: Cloudflare, Cloudflare Speed

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Konya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora programında tez dönemi öğrenciliğim devam etmektedir.İş hayatıma Vodafone'da Test Mühendisi olarak başladıktan sonra şuan bir üniversitede Sistem Uzmanı ve Siber Güvenlik Ofis Yöneticisi pozisyonunda çalışmaktayım.Başlıca uzmanlık alanlarım arasında Sistem yöneticiliği ve Siber Güvenlik gelmektedir.Asp.net ile Proje Geliştirme (2015), Bilgisayar Mühendisliğine Giriş (2020), Güvenlik Tasarım Desenleri (2022) kitaplarının yazarıyım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir