0

Symantec Endpoint Protection Manager 12 kurulumunun ardından bilgisayarlara SEP client yüklemeye başlayabiliriz. SEPM ile yapacağımız client yüklemeleri sonrasında yüklemesi tamamlanan bilgisayarları konsol ekranında görebiliriz.

Yüklemeleri üç farklı yöntemle yapabiliriz. Bu yöntemler;

  • Web link ve e-posta aracılığıyla
  • Uzaktan Yükleme
  • Paket oluşturarak

Şimdi sırayla bu yöntemleri inceleyelim;

Web link ve e-posta aracılığıyla yükleme

Web link ve e-posta aracılığıyla yükleme yönteminde istemci yükleme paketi için bir URL oluşur. Bu link kullanıcıya gönderilerek indirme talimatları ve indirilecek dosyanın konumu belirtilir.

Bu yöntemle kurulum yapmak için;

SEPM > Admin > Common Tasks > Install protection client to computers’a tıklıyoruz.

Resim – 1

New Package Deployment’ı işaretleyip Next’i tıklıyoruz. Eğer daha önceden oluşturduğumuz yükleme paketi varsa Existing Package Deployment’ı tıklayıp paketi seçip Next ile devam ediyoruz.

Resim – 2

Yükleme paketi için işletim sistemini Windows olarak seçiyoruz, Group bölümünden eğer grup oluşturduysak onu seçiyoruz, Install Future Sets bölümünden eğer özel bir seçenek oluşturmadıysak Full Protection for Clients’ı seçiyoruz, Install Settings bölümünden Default Client Installation Settings’i seçiyoruz, istersek options bölümünden özelleştirebiliriz, Content Options bölümünde de All content i seçip Next ile devam ediyoruz.

Resim – 3

Web Link and Email’i işaretleyerek Next ile devam ediyoruz.

Resim – 4

Email recipients bölümüne yükleme yapılacak kullanıcıların mail adreslerini yazıyoruz. Email subject bölümüne ben Symantec Endpoint Protection Client Yüklenmesi Hakkında yazdım, farklı bir şeyde yazabilirsiniz. Next ile devam ediyoruz.

Resim – 5

Finish’i tıklayarak işlemleri sonlandırıyoruz. Paket oluşturulduktan sonra ilgili kullanıcılara ve sistem yönetisine yükleme bilgilerinin bulunduğu e-posta otomatik olarak gönderilecektir.

Resim – 6

Kurulum sonrası bilgisayarın mutlaka yeniden başlatılması gerekmektedir.

Yükleme işlemleri sonrası bilgisayarların durumunu Reports > Quick Reports a girerek oluşturacağımız raporla görebiliriz. Report type bölümünden Computer Status’ü Select a report bölümünden de Client Inventory Details’i seçip Create Report’u tıklıyoruz, açılan pencereden tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Uzaktan Yükleme Yöntemi

İlk üç adım Web link ve e-posta aracılığıyla yükleme yöntemindeki gibidir.Ardından;

Remote Push’u işaretleyerek Next ile devam ediyoruz.

Resim – 7

Açılan pencerede istersek Browse Network’e tıklayıp ağımızı seçerek bilgisayarların listelenmesini sağladıktan sonra yükleme yapmak istediklerimizi sağ tarafa taşıyarak devam edebiliriz. Ya da Search Network’e tıklayıp Find Computers bölümünden ip address range/computer name/computer list den herhangi biriyle tarama yapıp bilgisayarları seçip yüklemeyi başlatabiliriz.

Yükleme yapmak için ilgili bilgisayarlara erişebilecek yetkiye sahip kullanıcı hesabına sahip olmamız gerekmektedir. Kullanıcı adı,şifre ve domain bilgilerini girip OK’a tıklıyoruz.Ardından Next’e tıklıyoruz.

Resim – 8

Karşımıza çıkan listedeki bilgisayarlara yükleme yapmak için Send’e tıklıyoruz ve yükleme taleplerinin gönderilmesini bekliyoruz.

Resim – 9

Talep gönderimi sonrası dağıtım özet bilgilerini görüyoruz. Başarılı olan ve olmayanları listede görebilriiz.Next ile devam ediyoruz.

Resim – 10

Finish’i tıklayarak bilgisayarlara otomatik yükleme işleminin başlamasını sağlıyoruz. Bu işlem birkaç dakika sürebilir.

Resim – 11

Kurulum sonrası bilgisayarın mutlaka yeniden başlatılması gerekmektedir.

Yükleme işlemleri sonrası bilgisayarların durumunu Reports > Quick Reports a girerek oluşturacağımız raporla görebiliriz. Report type bölümünden Computer Status’ü Select a report bölümünden de Client Inventory Details’i seçip Create Report’u tıklıyoruz, açılan pencereden tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Paket Oluşturarak Yükleme

İlk üç adım diğer yükleme yöntemlerindeki gibidir. Ardından;

Save Package’i işaretleyerek Next ile devam ediyoruz.

Resim – 12

Single.exe’yi işaretleyip,Browse’a tıklayarak oluşturacağımız setup dosyasının kaydedileceği yeri gösteriyoruz.

Resim – 13

NOT: Eğer yüklemeyi Group Policy aracılığıyla yapmayı düşünüyorsanız Single.exe yerine Separate files işaretlenmelidir.Böylelikle setup dosyasını .msi uzantılı oluşturmuş oluruz.

Oluşturduğumuz setup dosyası ile kurulacak bilgisayarların hangi gruba üye olacakları ile hangi özelliklerin yükleneceğini görebileceğimiz ekranı Next ile geçiyoruz.

Resim – 14

Finish’i tıklayarak yükleme paketi oluşturma işlemini tamamlıyoruz.

Resim – 15

Artık c:\antivirus klasörüne girip oluşturduğumuz kurulum dosyalarını görebiliriz. Bu kurulum dosyalarını kopyalayıp istediğimiz bilgisayarlara yükleyebiliriz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981 İstanbul doğumlu. Mersin Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama bölümünü bitirdi.11 yıldır bilişim sektöründe çeşitli kademelerde görev aldı.3 yılı aşkın süredir bir yazılım firmasında Sistem Destek Uzmanı olarak çalışıyor. MCITP:EA ve Symantec Technical Specialist (STS) sertifikalarına sahip.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir