1. Anasayfa
  2. Server 2012

Server 2012 Üzerinde SQL Server 2012 Cluster Hizmeti Nasıl Kurulur ve Konfigüre Edilir?


1

Bu yazımızda, hem yazılım geliştirme uzmanı arkadaşları hem de sistem yöneticisi arkadaşları ilgilendiren bir konuya değineceğiz. Çiçeği burnunda olan iki ürün, Windows Server 2012 ve SQL Server 2012’yi beraber kullanacağımız bu yazıda, SQL Server Cluster konusundan bahsedeceğiz.

Eski Windows Server versiyonlarından beridir gelen bir hizmet Cluster. Windows Server 2008 ile beraber adında ve işleyişinde bir takım değişiklik olarak, Failover Cluster ismini almıştır. Failover Cluster hizmeti, aynı hizmeti veren birden fazla sunucu/sunucuların herhangi bir sebepten dolayı, bir ya da birkaçının hizmeti kesmesi durumunda, son kullanıcının bundan minimum şekilde etkilenmesi/etkilenmemesini sağlayarak varolan hizmeti devam ettirme tanımıdır. Detaylarına değineceğimiz bu yazıda, iki Node’lu SQL Server 2012 sunucularını Clustered halde konfigüre ederek SQL hizmetinin sunuculardan biri kapansa dahi, yazılım geliştirme uzmanı arkadaşların ya da son kullanıcıların bundan etkilenmemesini sağlıyor olacağız.


Resim-1

Failover Cluster yapısında iki Node’lu bir Cluster düşünecek olursak, Node’lardan birinin başına birşey gelip hizmeti kesmesi durumunda, ayakta olan diğer Node’un tüm rolleri kendi üzerine alarak yanı hizmeti kesintisiz devam ettirme özelliğidir. Failover Cluster’ın tanımını yaptığımıza göre, kurulum aşamalarına geçebiliriz.

Kurulum için gerekli ön hazırlıklar;

  • Her iki SQL Server Node’unun paylaşacağı bir storage,
  • Her iki SQL Server Node’u çalıştıran Windows Server versiyonunun, Windows Server 2008 ise Enterprise, Datacenter; Windows Server 2012 ise, Standart ya da Datacenter olması,
  • Storage üzerinde Quorum (Witness) için ayrı, DTC (Distributed Transaction Coordinator) ayrı, SQL Server Database’lerinin tutulacağı ayrı bir disk, performans açısından SQL Server log’larının tutulacağı ayrı bir disk olmak üzere toplamda 4 adet farklı disk tanımlanması,
  • Her iki SQL Server Node’unun da organizasyondaki domaine dahil edilmiş olması,

Not: Her iki SQL Server Node’larına domain admin, ya da yetkili bir domain kullanıcı hesabı ile girilmesi gereklidir. Aksi takdirde, Failover Cluster bileşenini kurup, konfigüre edemeyebilirsiniz.

Öncelikle, storage üzerinde SQL Server Cluster hizmeti için ayırmış olduğumuz 4 adet diski, bu Node’lara iSCSI Initiator ile bağlamak gerekebilir. Bunun için Server Manager içerisinde;

Tools – iSCSI Initiator tıklayın.


Resim-2

Tıkladıktan sonra, bu servisin şu an durmuş halde olduğunu ve servisi başlatıp başlatmak istemediğinizi soracaktır. Gerekli konfigürasyonun yapılabilmesi açısından, servisi başlatıyoruz.


Resim-3

“Target” kutucuğuna, Storage’nızın IP adresini yazmanız gerekebilir. Bunun için ilgili IP adresini yazdıktan sonra, “Quick Connect” butonuna tıklayın. Bu işlemden sonra, Storage üzerinde daha önceden oluşturulmuş olan “Target” bilgisini görebilirsiniz.


Resim-4

Aynı işlemi diğer SQL Server Node’una da yaptıktan sonra, herhangi bir Node üzerinde Disk Management’ı açıyoruz.Bu işlemi, Storage’da daha önceden belirlenmiş ama daha formatlanmamış ve konfigüre edilmemiş diskleri yapılandırmak için kullanacağız.

Server Manager içerisinden Computer Management oradan da Disk Management’ı açtığınızda oluşturulan diskleri görebilirsiniz.


Resim-5

Diskler Offline ve Unallocated haldeler. Tüm bu diskleri formatlayıp işlevlerine uygun isimlendirebiliriz.

Aşağıdaki görselde göründüğü gibi, 4 adet diski önce formatlayıp, işlevlerine göre isimlendirdim. Bundan sonraki adım, diğer SQL Server sunucusuna geçip, Disk Management penceresi içerisinden sadece Offline durumdan Online duruma getirmek. Bu işlem yapıldığında disklerin konfigüre halde geldiğini görebilirsiniz.

Not: Diskleri sadece bir yerden formatlayıp, isimlendirmeniz önemlidir. Tüm sunuculardan bu işlem yapılmamalıdır.


Resim-6

Tüm disk konfigürasyonundan sonra, disk listeniz aşağıdaki gibi görünebilir.


Resim-7

Disk ayarlamalarından sonra, SQL Server Cluster yapısının çalışması için gerekli kompanentlerin kurulması gerekebilir. Bunun için;

  • SQL Server Cluster olacak sunucularda Application Server rolü içerisindeki
    • .Net Framework 4.5
    • Incoming Network Transactions
    • Outgoing Network Transactions

kurulması gerekebilir.


Resim-8

Application Server içerisindeki bu servisleri aşağıdaki gibi kurulacaktır.


Resim-9

Aynı rol içerisindeki servisleri diğer SQL Server Cluster sunucusuna da kurduktan sonra, Failover Cluster bileşenini kurup, kurduğumuz yapının Cluster kurmaya elverişli olup olmadığını inceleyebilirsiniz.

Her iki SQL Server Cluster sunucusuna da Failover Clustering bileşeninin Server Manager içerisinden kurulması gerekebilir. Bunun için Server Manager gelin, Add Roles and Features içerisinden sadece Failover Clustering kurun.


Resim-10

Her iki SQL Server sunucusunda da Failover Cluster kurulumları bittikten sonra, yine Server Manager içerisindeki “Tools” menüsünden “Failover Cluster Manager” açın.


Resim-11

Konsol açıldıktan sonra, kurduğumuz Storage ve sunucusu yapısının Failover Clustered halde yönetmeye uygun olup olmadığını test edip, doğrulayacak olan “Validate Configuration” çalıştırın.


Resim-12

Sonraki adımda sizden, Cluster içerisinde dahil etmek istediğiniz sunucuları seçmenizi isteyecektir. Her iki SQL Server Node’umuzu da seçtikten sonra, test için devam ediyoruz.


Resim-13

Test aşamasında, tüm donanım ve yazılımların Cluster kurulumuna uygun olup olmadığının test edilmesini istediğimiz için, gerekli olan tüm testleri yapmasını işaretleyip “Run all tests” devam ediyoruz.


Resim-14

Test sürecinde hangi sunucu ve bileşenlerinin test edileceğini görebildiğimiz ekran aşağıdaki gibi.


Resim-15

“Next” tıkladıktan sonra, test işleminin başladığını görebilirsiniz.


Resim-16

Cluster Node’larının test aşamları tamamlandı.Aşağıdaki görselde de göreceğiniz gibi, yapı Cluster kurmaya müsait.


Resim-17

Network ile ilgili bazı uyarı mesajları var, ancak test ortamında olduğum ve bu uyarılar haberleşme için bir engel oluşturmadığından dolayı görmezden gelip devam ediyorum.

Not: Her iki SQL Server Node’unda da bu test yapıldığı için, diğer SQL Server sunucusuna geçip aynı testi çalıştırmaya gerek yoktur.

Validation Configuration testinden geçtiğimize göre, Cluster kurmaya yavaş yavaş başlayabiliriz. Bunun için;

Failover Cluster Manager penceresinde “Create Cluster” tıklayın.


Resim-18

Sonraki adımda SQL Server Node’larımızı seçip devam ediyoruz.


Resim-19

Ardından Cluster için bir isim ve kullanılmayan IP adresi tanımladıktan sonra devam ediyoruz.


Resim-20

Yaptığımız işlemleri bu ekranda doğruladıktan sonra Cluster oluşturulması için “Next” butonuna tıklıyoruz.


Resim-21

Cluster yapısını oluşturduk, ancak daha konfigüre edilmedi. Konfigürasyon için bazı önceliklerimiz vardır. Bunlar;

Quorum: Cluster’a ait konfigürasyonun tutulduğu disktir. Burada Node and Disk Majority ayarını seçerek, hem Quorum diskinin hem de Node’ların birer oy hakkında sahip olmalarını sağlayacağız. Bu nedenle, sunuculardan biri herhangi bir sebepten dolayı hizmet verememeye başlarsa, Quorum ve diğer Node 2 oy hakkında sahip olacağı için Cluster çalışmaya devam edecektir.

Quorum için;

Cluster root ekranında, sağ alanda bulunan “Actions” menüsü içerisinden “Configure Cluster Quorum Settings” tıklayın.


Resim-22

Sonrasında ise, Quorum diskini biz seçeceğimiz için; Add or Change the Quorum Witness seçeneğini seçiyoruz.


Resim-23

Sonrakı adımda, disklerden birini Quorum (Witness) olarak ayarlayacağımız için; “Configure a disk witness ” seçiyoruz.


Resim-24

Ardından Quorum diski olarak ayırmış olduğum partition’ı seçip devam ediyorum.


Resim-25

Sonrasında ise, başarılı bir şekilde Quorum (Witness) diski oluştuğunu görebilirsiniz.


Resim-26

Gelecek adım, “Roles” menüsü altından, SQL Cluster için gerekli olan rolü eklemek. “Roles” sağ tıklayıp, “Configure Role” seçin.


Resim-27

Menüden, DTC (Distributed Transaction Coordinator) seçip, devam ediyorum.


Resim-28

Ardından, bu role için bir isim ve kullanılmayan bir IP adresi tanımladıktan sonra devam ediyoruz.


Resim-29

DTC diski olarak atamış olduğum birimi seçiyorum.


Resim-30

“Next” butonuna tıkladıktan sonra, artık SQL Cluster için gerekli olan herşey hazır.


Resim-31

Bundan sonraki adım, SQL Server 2012 Enterprise Edition kurulumu olacaktır.

SQL Server 2012 Enterprise medyasını sürücüye tanıttıktan sonra, “Installation” menüsünde “New SQL Server Failover Cluster Installation” seçip, SQL kurulumuna başlıyoruz.


Resim-32

Gerekli ön hazırlıklar tamamlandı. Setup çalıştırılabilir artık.


Resim-33

Product Key bölümünü varsayılan ayarlarla geçebilirsiniz.


Resim-34

Next diyerek devam ettiğinizde gerekli kurulum dosyalarını “Extract” edip, kurulum sihirbazını karşınıza getirecektir. Kurulum yapılmadan önce, yapılandırmalar SQL Server Cluster kurmaya uygun olup olmadığı test edilir.


Resim-35

Tüm testlerden hata almadan geçtiğimize göre artık kurulum için gerekli ayarları yaparak ilerleyebiliriz.

SQL Server Feature Installation seçerek devam ediyoruz.


Resim-36

Kurulacak bileşenleri seçtikten sonra devam ediyoruz.


Resim-37

Instance ayarlarını yaptıktan sonra devam edebilirsiniz.


Resim-38

Cluster Resource Group ile ilgili bilgiyi görebilirsiniz. Ayarları default bırakıp devam edin.


Resim-39

Her iki diski de seçtikten sonra devam edebilirsiniz. Burada, SQL Database’lerinin ve SQL Log’larının tutulacağı diskleri aktif hale getirip, her birine birer açıklama yazabilirsiniz.


Resim-40

SQL Cluster’ımız için bir IP adresi tanımladıktan sonra devam ediyoruz.


Resim-41

SQL Servisini kullanacak kullanıcı hesabını belirledikten sonra devam edin.


Resim-42

Authentication Mode belirledikten sonra, dilerseniz performans amaçlı; SQL Log’larını farklı bir diske yazdırabilirsiniz. Bu işlemi, “Data Directories” sekmesi içerisinden ayarlayabilirsiniz.


Resim-43

“Ready To Install” bölümüne kadar “Next” butonuna tıklayarak ilerleyin. Yaptığınız ayarları inceledikten sonra, “Install” butonuna tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz.


Resim-44

SQL Server 2012 ile beraber işaretlediğimiz bileşenler kuruldu.


Resim-45

Birinci SQL Node’u üzerinde SQL Cluster kuruldu. Şimdi sırada, ikinci SQL Node’u üzerinde gelip, varolan Cluster yapısına ikinci sunucuyu eklemek. Bunun için;

SQL Medyası içerisinde “Installation” menüsü içerisinde “Add note to a SQL Server Failover Cluster” seçeneğini seçin.


Resim-46

Varolan Cluster’a ikinci sunucuyu eklemek için gerekli tüm testler tamam durumda. Test sonucuna baktığımızda herhangi bir hata görmüyoruz.


Resim-47

Product Key, Lisans anlaşması ve diğer maddeleri de “Next” ile geçtikten sonra devam edebilirsiniz.

Failover Cluster kurulumu için gerekli testler yapıldıktan sonra, kalan aşamaları tamamlamaya devam ediyoruz.


Resim-48

Daha önce kurmuş olduğumuz Cluster yapısını bu arayüzde görüyoruz.


Resim-49

Sonraki adımda Cluster IP adres bilgisini görebilirsiniz. Herhangi bir işlem yapmadan devam ediyoruz.


Resim-50

SQL Servislerini çalıştıracak gerekli hesap bilgilerini görüp, şifrelerini belirledikten sonra devam edebilirsiniz.


Resim-51

“Add Node Rules” bölümünde varolan Cluster yapısına ikinci sunucu eklemek için gerekli hazırlıkların yapılıp yapılmadığını test eden bölümden de geçiyoruz. Herhangi bir hata almadığımız sürece devam edebiliriz.


Resim-52

Yapılan ayarların özetini görüntülediğiniz bölümden “Install” butonuna tıklayarak devam edebiliriz.


Resim-53

İkinci SQL Node’unun da kurulumu tamamlandı.


Resim-54

Artık her iki sunucu üzerinde de Failover Clustered halde çalışan SQL Server 2012 Enterprise Edition kurulu.

SQL sunucularından birini kapattıktan sonra, SQL ile ilgili rolleri diğer sunucunun kendi üzerine aldığını ve SQL hizmetini devam ettiğini görebiliyorum.


Resim-55

Bu yazımızda SQL Server 2012 Cluster servisini Windows Server 2012 üzerinde incelemiş olduk. Umarım sizlere faydası olacaktır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baran Saygın, İstanbul-Üsküdar doğumludur.Bilge Adam ‘da Sistem ve Platform biriminde Danışman ünvanıyla görev almaktadır. Bundan önce de yine aynı sektörde çeşitli firmalarda görev almış eğitimler vermiş ve projeler gerçekleştirmiştir. Mshowto bünyesinde sizlere yardımcı olmaktan ve bilgilerini paylaşmaktan memnuniyet duymaktadir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Ellerinize sagik. Daha iyi anlatilamazdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir